Samen met KVK, het Ministerie van Economische Zaken, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en Stichting MKB Financiering lanceert de Nederlandse Vereniging van Banken de FinancieringsGids. De gids die ondernemers met een financieringsbehoefte tot EUR 1 miljoen, de weg wijst in het financieringsland van zowel bancaire als non-bancaire financiers.
Kleinzakelijke ondernemers krijgen in iedere fase van het financieringsproces de mogelijkheid om waar nodig in persoonlijk contact met de bank te komen. Dat is een belangrijke wijziging in de herziene Gedragscode Kleinzakelijke Financiering (GKF) die in gaat op 1 juli. Ook zullen banken bij afwijzing van een kredietaanvraag nadrukkelijker verwijzen naar alternatieve vormen van financiering. Dit meldt de Nederlandse Vereniging van Banken.
Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) gaat op zoek naar erfgenamen van inactieve bankrekeningen, de zogeheten slapende tegoeden. Het RVB heeft hiervoor een convenant getekend met de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).
Met een nieuw Convenant Boedelrekening dat per 1 juli 2022 is ingegaan, geven ING, Rabobank en ABN AMRO curatoren en bewindvoerders zekerheid voor het openen van een boedelrekening bij faillissement en WSNP.
Banken zien twee jaar na de start van de publiekscampagne ‘Word ook aflossingsblij’ dat de risico’s rond aflossingsvrije hypotheken afnemen. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).
De Kifid klacht van consument ziet op het levenstestament. Consument heeft de bank verzocht het levenstestament te verwerken in haar administratie en daaraan heeft de bank geen gehoor te geven.
Op 9 augustus 2019 heeft Consument bij notariële akte een levenstestament gemaakt.
Bijna iedereen (96%) met een (deels) aflossingsvrije hypotheek weet dat de hypotheek aan het einde van de looptijd moet worden afgelost. Toch weet een kwart van hen nog niet hóe de hypotheek moet worden afgelost. Daarbij zegt 7% zich hierover regelmatig zorgen te maken. Dit blijkt uit nieuw onderzoek in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).
De Nederlandse Vereniging van Banken is in opdracht van de gezamenlijke banken op 1 oktober 2018 met de publiekscampagne ‘Word ook aflossingsblij’ gestart.
Kopers van een energiezuinige nieuwbouwwoning komen zelden in aanmerking voor extra krediet, terwijl de Tijdelijke regeling hypothecair krediet per 1 januari 2018 juist was aangepast om dit mogelijk te maken. Kopers die rekenen op de extra leenfaciliteit dreigen hierdoor te worden opgezadeld met een financieringsprobleem.
Het consumentenvertrouwen in banken neemt licht toe. Dat blijkt uit de Vertrouwensmonitor Banken 2017. Het algemene vertrouwen in de sector steeg van een 2,8 (2016) naar 2,9 nu - op een schaal van vijf punten. Dat meldt de NVB.
Het wordt voor starters, zeker in de Randstad maar ook in andere stedelijke gebieden, steeds lastiger om een betaalbare koopwoning te vinden. Dat stelt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) in haar Position paper "Starters op de woningmarkt".
Eerder heeft de Consumentenbond een petitie aangeboden aan de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) over de risico-opslag die banken hanteren bovenop de reguliere hypotheekrente. In een brief aan de Consumentenbond heeft de NVB hierop gereageerd.
De Consumentenbond stelde eerder aan de hand van haar onderzoek dat consumenten vaak onnodig op hoge kosten bij de aanpassing van hun hypotheek worden gejaagd.
Minister Dijsselbloem heeft de Tweede Kamer een reactie gegeven op de vragen en opmerkingen die door de Kamer zijn gesteld in het schriftelijk overleg over de uitvoering van moties en toezeggingen inzake bijzonder beheer door banken.
De toetsrente van 5% waarmee hypotheekverstrekkers de leencapaciteit van klanten bepalen kan omlaag om deze zo beter aan te laten sluiten bij de actuele rentestand geeft de NVB aan als voorstel in een reactie op de 'Consultatie Regeling Hypothecair Krediet'.
Wel zou die toetsrente dan ook moeten gaan gelden voor rentevastperiodes langer dan 10 jaar. Nu wordt bij het bepalen van de leencapaciteit voor hypotheken met een rentevaste periode langer dan 10 jaar nog gerekend met de actuele rente.
De Algemene Bankvoorwaarden (ABV) – met basisregels voor de relatie tussen klant en bank – zijn vereenvoudigd, verduidelijkt en aangepast. De gewijzigde ABV zijn geschreven in begrijpelijker Nederlands met voorbeelden ter verduidelijking. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Banken.
Met behulp van een 'risicometer beleggen' kunnen particuliere beleggers de verschillende risicoprofielen van beleggingsportefeuilles beter vergelijken. Dit instrument is door de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) ontwikkeld.
De Nederlandse Vereniging van Banken meldt dat de schade als gevolg van fraude met internetbankieren in 2015 verder is gedaald. Het schadebedrag daalde van 4,7 miljoen euro in 2014 naar 3,7 miljoen euro in 2015. Phishing is – met 3 miljoen euro aan schade – de grootste schadepost bij internetbankieren.
In een Engelstalige publicatie gaat NVB in op de de vraag hoe het kan dat de schuldniveaus ten opzichte van inkomen en woningwaarde hoog zijn terwijl de betalingsachterstanden bij klanten en verliezen bij banken in internationaal opzicht laag zijn.
De Nederlandse Vereniging van Banken meldt dat er een informatiepunt (website) is geopend voor zelfstandigen en mensen met een flexibel arbeidscontract over de hypotheekverstrekking. De bankensector wil hiermee deze doelgroep helpen een goed beeld te krijgen wanneer zij een hypotheek kunnen krijgen.
De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) meldt dat er vanaf 1 april een nieuw model (van de financiële volmacht uit het) levenstestament is. Hierin is een apart onderdeel voor het regelen van de financiële zaken opgenomen. De KNB en de Nederlandse Vereniging voor Banken (NVB) hebben hier overeenstemming over bereikt.
Uit cijfers van de Betaalvereniging Nederland en de Nederlandse Vereniging van Banken blijkt dat de schade als gevolg van fraude in het Nederlandse betalingsverkeer in 2014 bijna gehalveerd is ten opzichte van het jaar ervoor. De procentuele daling was voor alle elektronische betaalmiddelen nagenoeg gelijk, zowel voor betaalpassen, creditkaarten als voor internetbankieren.
Door een onhandige formulering in de wet, kunnen kopers van nieuwbouwwoningen nu al geen gebruik meer maken van de verruimde schenkingsvrijstelling, terwijl deze maatregel eigenlijk pas per 1 januari 2015 afloopt. Wanneer het geschonken bedrag van maximaal een ton namelijk niet vóór deze datum aan de aankoop van een woning is besteed, vervalt de vrijstelling.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.