MijnFintool

Home Dossiers Obligaties 1 tot 16 van 16
Nieuws
21 apr 2023

Schadevergoeding aan onteigende houders SNS-effecten en vermogensbestanddelen

Het ministerie van Financiën gaat onteigende obligatie- participatiehouders en leninghouders van SNS een schadevergoeding uitbetalen. Nu de Hoge Raad in haar uitspraak van 21 april 2023 de eerdere uitspraak van de Ondernemingskamer over de hoogte van de schadevergoeding heeft bevestigd, gaat het ministerie over tot uitbetaling.
Nieuws
31 mrt 2023

Minder financiering met obligaties door geldverstrekkers

Hypotheekverstrekkers financieren Nederlandse woninghypotheken steeds minder vaak door de verkoop van obligaties met deze hypotheken als onderpand, blijkt uit nieuwe cijfers van DNB.
Nieuws
13 jun 2022

Implementatieregeling richtlijn gedekte obligaties

Met dit artikel worden een aantal bepalingen uit de richtlijn gedekte obligaties aan de tabellen 1a en 2 toegevoegd. Tabel 1a bevat de richtlijnbepalingen die de Nederlandsche Bank (DNB) bij de uitvoering van haar taak op grond van de Wet op het financieel toezicht (Wft) in acht neemt.
Nieuws
1 nov 2021

Implementatiebesluit richtlijn gedekte obligaties (internetconsultatie)

Als gevolg van de implementatie van de richtlijn wordt met dit besluit voorzien in wijzigingen van het Besluit prudentiële regels Wft (hierna: Bpr) en het Besluit bestuurlijke boetes financiële sector (hierna: Bbbfs).
Nieuws
9 mrt 2021

Implementatiewet richtlijn gedekte obligaties (internetconsultatie)

Dit voorstel strekt tot wijziging van de Wet op het financieel toezicht (Wft) en de Faillissementswet. De richtlijn gedekte obligaties dient op 8 juli 2021 te zijn geïmplementeerd in nationale wet- en regelgeving.

Aanpassing van de fiscale behandeling van CoCo’s

Converteerbare obligaties (CoCo’s) zijn obligaties die verliezen absorberen wanneer het kapitaal van een bank of verzekeraar onder een bepaald niveau zakt. De vergoeding die banken en verzekeraars betalen over deze specifieke instrumenten zal per 1 januari 2019 niet langer fiscaal aftrekbaar zijn.
Nieuws
23 jun 2017

Inkomen huishoudens gestegen

Het totaal reëel beschikbaar inkomen van alle huishoudens samen steeg in het eerste kwartaal van 2017 met 2,1 procent. Er waren meer mensen aan het werk en de lonen stegen verder. Huishoudens verkopen per saldo aandelen en obligaties, maar door stijgende beurskoersen nam de waarde van de beleggingsportefeuille wel toe. Dit meldt het CBS op basis van de nieuwste cijfers over de financiën van huishoudens.

AFM: Let op, de ene obligatie is de andere niet

Obligaties worden nog vaak gezien als minder risicovol dan aandelen. Maar sommige beleggingen in obligaties kennen meer risico dan op het eerste gezicht het geval lijkt te zijn. Beleggers worden steeds vaker benaderd voor allerhande investeringen in obligaties met grote risico’s. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) publiceert daarom informatie voor (particuliere) beleggers om iedereen die overweegt geld op deze manier te investeren hiervoor te waarschuwen.
Nieuws
19 aug 2013

Catbonds steeds meer in trek

'Rampenobligaties' kunnen een alternatief beleggingsproduct zijn als bescherming tegen de opwaartse rentetrend en winnen daarom aan populariteit. Beleggers in deze stukken liggen niet wakker van de afbouw van het huidige ruime monetaire beleid, maar ze houden wel het Amerikaanse orkaanseizoen scherp in de gaten.

Stichting obligatiehouders SNS dient klacht in bij Europese Hof

De Stichting obligatiehouders SNS dient een klacht in tegen de Nederlandse Staat bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) naar aanleiding van de onteigening van achtergestelde obligaties SNS begin dit jaar.
Nieuws
12 feb 2013

DNB wilde in oktober al ingrijpen bij SNS Reaal

De Nederlandsche Bank drong in oktober al aan op een snelle ingreep bij SNS Reaal. Dat meldt RTL Nieuws op basis van een geheime brief van de bank aan toenmalig minister van Financiën Jan Kees de Jager. DNB schreef in de brief dat hoe langer met een oplossing zou worden gewacht, hoe duurder dat zou worden. Directeur toezicht van DNB Jan Sijbrand geeft in het schrijven aan de consequenties voor de staat zo beperkt mogelijk te willen houden. Zie download voor de 'geheime brief'.

Redding SNS kan 2500 particulieren groot deel van vermogen kosten

2500 Nederlanders kunnen een groot deel van hun vermogen kwijtraken doordat zij in 2003 in totaal 57 miljoen hebben geïnvesteerd in 'participatiecertificaten' van SNS Bank. De kans is reëel dat zij in het kader van het reddingsplan worden gedwongen een groot verlies te accepteren.

Securitisaties eenvoudiger door versoepeling toezichtregels

Door versoepeling van toezichtregels kunnen Nederlandse banken hun hypotheken eenvoudiger financieren. Dor de versoepeling kunnen buitenlandse banken die een overschot hebben van spaargeld, Nederlandse hypotheken overnemen (securitisatie).
Nieuws
17 dec 2012

Verzekeraars kopen obligaties en doen aandelen van de hand

In het derde kwartaal van 2012 zetten verzekeraars de herschikking van hun beleggingsportefeuille voort. Uit cijfers van De Nederlandsche Bank blijkt dat ze voor € 1,4 miljard aandelen en beleggingsfondsen verkochten en voor € 1 miljard overstapten naar obligaties.
Nieuws
26 sep 2012

Veilige obligaties leveren pensioenfondsen te weinig op

Pensioenbelegger Syntrus Achmea verwacht de komende jaren een moeizaam herstel van de economie. Kwetsbare financiën bij gezinnen, overheden en financiële instellingen en grote onzekerheid bij consumenten en investeerders remmen de groei in de ontwikkelde economieën. De ruimte voor een verdere rentedaling is beperkt.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1