De Ombudsman Pensioenen doet opnieuw een aanbeveling aan pensioenuitvoerders om hun interne klachtenprocedures aan hun deelnemers en gepensioneerden veel beter kenbaar te maken.
De Nationale ombudsman heeft onderzoek gedaan naar de uitvoering van het zogenaamde Koopinstrument. Dit instrument is een manier voor Groningers met onverkoopbare woningen in het gaswinningsgebied om deze aan de overheid kwijt te raken.
Heel wat grensarbeiders riskeren een aantal jaren zonder pensioen of uitkering omdat de Belgische en Nederlandse regering niet voldoende voorzienig waren. Daarop wezen de Belgische federale Ombudsman, zijn collega van Pensioenen en de Nationale ombudsman uit Nederland. Ze vragen nu snel actie.
De Nationale ombudsman Reinier van Zutphen constateert dat de standaard informatie-verstrekking van DUO over schulden niet aansluit bij de leefwereld van (oud-)studenten. De helft van (oud-)studenten met een betalingsachterstand komt in aanraking met een deurwaarder.
Zes grote overheidsinstanties en gerechtsdeurwaarders gaan de beslagvrije voet ook bij bankbeslag respecteren. Tot deze afspraak zijn zij gekomen tijdens de bijeenkomst die Nationale ombudsman Reinier van Zutphen hierover eind januari organiseerde. De deelnemers onderschrijven verder dat bankbeslag niet gelegd mag worden bij mensen die wel willen maar niet kunnen betalen. Zo voorkom je zinloze en onnodige bankbeslagen.
Minister Plasterk heeft De Nationale ombudsman antwoord gegeven op diens brief over ongewenste effecten van de wet- en regelgeving inzake huurtoeslag voor financieel kwetsbare burgers.
De Nationale ombudsman Reinier van Zutphen wil dat overheidsinstanties en gerechtsdeurwaarders ook bij bankbeslag de beslagvrije voet respecteren. Op dit moment hoeven zij dit niet, omdat het niet in de wet vastgelegd is.
Het UWV en de SVB hebben burgers onjuist dan wel onvolledig geïnformeerd over de digitalisering van hun correspondentie. Dit concludeert de Nationale ombudsman Reinier van Zutphen na onderzoek. Zo is voor burgers bijvoorbeeld niet duidelijk welke brieven zij per post krijgen en welke uitsluitend digitaal. Dat vergroot het risico dat zij belangrijke informatie missen. Van Zutphen vindt het uiterst belangrijk dat UWV en SVB snel, volledig en correct informeren over hun digitaliseringstraject. Hij doet aanbevelingen voor verbetering waar ook andere overheidsinstanties hun voordeel mee kunnen doen.
Iedere burger moet zich kunnen inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP). Dit zegt Nationale ombudsman Reinier van Zutphen in zijn rapport 'Een mens leeft, een systeem niet' over problematiek rond de inschrijvingen in de BRP. Te veel burgers zoals daklozen, wereldreizigers of mensen in een tijdelijke noodsituatie, komen in de problemen als een gemeente weigert hen in te schrijven.
In 2014 ontving de Nationale ombudsman een recordaantal klachten over de Belastingdienst/Toeslagen.Als belangrijkste klacht meldt de Nationale ombudsman de trage behandeling van aanvragen, wijzigingsverzoeken, bezwaarschriften, klachten en andere verzoeken. In een onderzoeksrapport 'Onderzoek naar de uitvoeringspraktijk bij de Belastingdiens Toeslagen' wordt nader ingegaan op de klachten rondom toeslagen. Staatssecretaris Wiebes geeft een reactie op dit onderzoeksrapport.
Het rapport van de Nationale ombudsman over zijn onderzoek naar de invoering van de één-bankrekeningnummer-maatregel door de Belastingdienst is gepubliceerd. De invoering van 1 rekening werd ingevoerd, naar aanleiding van diverse fraudegevallen van begin 2013.
Als gevolg van een klacht is de Nationale Ombudsman een onderzoek begonnen naar de Stichting WEW.
De stichting WEW kocht soms huizen op bij executieveilingen, van eigenaren die vielen onder de Nationale Hypotheek Garantie.
De voormalige woning van klager was door stichting WEW tijdens een executieveiling opgekocht en later met winst (€ 37.000) doorverkocht.
Te hoog gespannen verwachtingen over de hoogte van de pensioenuitkering, vaak als gevolg van onvoldoende bekendheid met de inhoud van de pensioenregeling, veroorzaken de meeste onvrede bij deelnemers en gepensioneerden, volgens het jaarverslag van de Ombudsman Pensioenen.
De Nationale ombudsman, Alex Brenninkmeijer, onderzoekt hoe overheden teveel uitgekeerde bedragen of openstaande boetes invorderen. Het onderzoek is een vervolg op zijn rapport over de gemeentelijke schuldhulpverlening. Daaruit bleek dat bij schuldhulpverlening de overheid ook altijd is betrokken als schuldeiser.
De Nationale ombudsman gaat een speciale behoorlijkheidswijzer opstellen voor slachtoffers van geweldsmisdrijven: wat mogen zij verwachten van de betrokken instanties (zoals politie en OM) vanaf het moment dat zij aangifte doen tot aan het punt dat de dader weer op vrije voeten komt.
Ombudsman Financiële Dienstverlening Nol Monster stopt met het bemiddelen tussen verzekeraars en individuele consumenten met een klacht over een woekerpolis. Klagers kunnen volgens hem beter naar de rechter stappen of naar de geschillencommissie van het Kifid.
Kees Oosterholt, directeur van Kifid, is teruggetreden vanwege zijn stijl van leidinggeven. Volgens Het Financieele Dagblad wordt hij beschuldigd van het voeren van een schrikbewind, waardoor diverse medewerkers na arbeidsconflicten opstapten.
Nol Monster, de Financiële Ombudsman vindt dat bestaande klanten er op moeten kunnen rekenen dat een adviseur voor zijn inspanningen voor een verzekering die al gesloten is, wordt beloond door afsluitprovisie.
De Financiële Ombudsman heeft uitspraak gedaan in een zaak waar sprake was van overkreditering vanwege valse informatie die de consument had verstrekt. De consument vond dat de kredietovereenkomst vernietigd moest worden omdat ze nooit een kredietbedrag had moeten kunnen lenen als de kredietinstelling haar financiële draagkracht behoorlijk had onderzocht.
Pensioenfondsen moeten prestatieafspraken met hun pensioenuitvoerders maken over de behandeling van klachten. Daarvoor pleitte de ombudsman Pensioenen Piet Keizer eind vorige week in zijn jaarverslag.
Teleurstelling over de hoogte van pensioen en het niet in aanmerking komen voor pensioen zijn de meest voorkomende oorzaken van klachten over pensioenuitvoerders. Dat meldt Ombudsman Pensioenen Piet Keizer in het Jaarverslag 2009-2010.
Minister Jan Kees de Jager van Financiën zei dinsdag in het vragenuurtje in de Tweede Kamer dat hij het klachteninstituut Kifid niet meer 'op zijn blauwe ogen' kan geloven. Aanleiding voor die uitspraak is een artikel in het Financieele Dagblad over de vorig jaar vertrokken ombudsman Jan Wolter Wabeke. Die zou op allerlei manieren zijn tegengewerkt door het bestuur en de directie van Kifid.
Oud-Ombudsman financiële dienstverlening Jan Wolter Wabeke is vorig jaar gefrustreerd opgestapt bij klachtenorgaan Kifid omdat hij werd tegengewerkt door het bestuur en de directie. Dat meldt het Financieele Dagblad.
In een brief aan Tweede Kamer geeft minister De Jager aan dat hij de berichten over het slecht functioneren van het Kifid heeft gelezen, maar van de betrokken personen bij het Kifid geen klachten heeft ontvangen. Het Kifid-bestuur heeft de minister laten weten dat van een “slecht functioneren” van Kifid als klachteninstituut geen sprake is. Wel zijn er verbeteringen mogelijk, onder meer op basis van het rapport van mr. Van Delden.
Een grote Kamermeerderheid wil dat de Financiële Ombudsman onafhankelijk is en niet, zoals nu, onderdeel is van Kifid, het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening, dat in 2007 door de financiële sector zelf is ingesteld.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.