Het kabinet diende het wetsvoorstel tegenbewijsregeling box 3 in bij de Tweede Kamer. Met de tegenbewijsregeling biedt het kabinet aanvullend rechtsherstel in box 3, zoals geoordeeld door de Hoge Raad. Belastingplichtigen krijgen de mogelijkheid om het werkelijk behaalde rendement aan te tonen.
Belastingplichtigen die in aanmerking komen voor het doorgeven van hun werkelijk rendement ontvangen tussen half oktober en begin november 2024 een brief van de Belastingdienst. In de brief staat meer informatie over het aanvullende herstel en het formulier Opgaaf werkelijk rendement.
De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst) ingestemd met het aanbieden van de Wet werkelijke rendement box 3 voor advies aan de Raad van State. Met het wetsvoorstel stelt het kabinet voor om vanaf 2027 een nieuw stelsel voor de belastingheffing in box 3 in te voeren.
Wat is de bandbreedte van kosten voor de realisatie en exploitatie van woonwagenstandplaatsen en in welke mate is sprake van een kostendekkende exploitatie?
Dit besluit is een actualisering van het besluit van 22 december 2017. Er is een aantal tekstuele wijzigingen en nieuwe inhoudelijke aanwijzingen opgenomen.
Het is een specifieke doelgroep, maar wel goed om hier bedacht op te zijn als uw relatie een rijksmonument heeft/koopt. Particuliere eigenaren van rijksmonumenten met een woonfunctie, kunnen jaarlijks van 1 maart tot en met 30 april een aanvraag indienen voor de instandhoudingssubsidie woonhuis-rijksmonumenten.
In een overzicht staan de belangrijkste kenmerken van de woonhuissubsidie en SIM (rijksmonumenten).
Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) moeten voldoende geld beschikbaar hebben voor noodzakelijk onderhoud en herstel van hun gebouwen. Daarvoor moeten zij elk jaar minstens 0,5 procent van de herbouwwaarde van het appartementencomplex reserveren. Zij kunnen er ook voor kiezen geld te reserveren op basis van een gedegen meerjarig onderhoudsplan. VvE’s kunnen leningen aangaan, bijvoorbeeld voor investeringen in energiebesparende maatregelen of voor onverwachte kosten.
Dat staat in een wetsvoorstel dat de ministers Blok en Van der Steur naar de Tweede Kamer hebben gestuurd.
De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed biedt nu online advies over monumentaal schilderwerk. In 4 stappen krijgen eigenaren en beheerders van monumenten op deze website advies over waar op te letten bij onderhoud of restauratie van schilderwerk. De eerste stap is natuurlijk een zorgvuldige voorbereiding en de laatste is de restauratie vast te leggen voor de toekomst.
Platform 31 vindt dat particulier woningonderhoud steeds meer achteruit gaat. In het rapport ‘Nieuwe oplossingen voor slechte woonkwaliteit’ (zie link) geeft het onderzoeksbureau oplossingen.
Het onderhoud van particuliere woningen gaat achteruit om verschillende redenen. Zo zijn veel particuliere eigenaren zich niet genoeg bewust van alle kosten, maar is er ook sprake van onwil. Te hoge hypotheken en dalende inkomens maken daarnaast dat er te weinig geld overblijft voor onderhoud van de eigen woning. De oplossingen van Platform 31 zijn gericht op alle betrokken partijen.
Vakblad Cobouw heeft een inventarisatie gemaakt over de gevolgen van de tijdelijke btw verlaging.
De conclusie van het vakblad Cobouw is dat de tijdelijk lagere btw-tarief van 6 procent op renovatiewerk niet leidt tot extra opdrachten.
Vereniging Eigen Huis heeft kritiek op de ‘woonquote’ die door de overheid wordt vastgesteld. In werkelijkheid is de eigenwoningbezitter gemiddeld een veel groter deel van het inkomen kwijt aan wonen dan waar de rijksoverheid haar beleid op baseert, stelt de vereniging.
Woningbezitters hebben het afgelopen jaar gemiddeld bijna 3.800 euro uitgegeven aan regulier en groot onderhoud van de woning en nog eens 1.000 euro aan verbeteringen van hun huis. Dit blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis onder eigenwoningbezitters in Nederland.
Het verlaagd btw-tarief voor onderhoud en renovatie levert de installatiebranche op jaarbasis een half miljard euro extra omzet op en is goed voor 5.000 nieuwe banen. Bovendien ontvangt het rijk 35 miljoen euro aan extra btw-inkomsten dankzij de regeling. Dit blijkt uit een onderzoek van UNETO-VNI, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche.
Het ministerie van Financiën heeft onlangs goedgekeurd dat de rente en kosten van een lening voor de verbouwing van een huis gedurende een periode van zes maanden na het afsluiten van de lening volledig aftrekbaar zijn. Wel moet uiteraard aangetoond kunnen worden dat het geld daadwerkelijk aan de verbouwing, verbetering of het onderhoud van het huis besteed is. Het ministerie stelt nadrukkelijk dat de bijleenregeling volledig van toepassing is op de schulden die zijn aangegaan voor de verbouwing.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.