MijnFintool

Home Dossiers ondernemingsvermogen 1 tot 15 van 15

Waardering woning bij overbrenging van ondernemingsvermogen naar privévermogen

Dit besluit betreft een actualisering van het besluit van 31 augustus 2009, nr. CPP2009/1092M, over het aanbod voor de waardering van woning en ondergrond bij de verplichte overgang naar het privévermogen, alsmede de goedkeuring voor de waardering bij de vrijwillige overgang naar het privévermogen.

Kifid: adequaat inventariseren bij oriënterende bespreking hypotheek

Consument is een zelfstandige ondernemer en heeft advies ingewonnen bij een hypotheekadviseur teneinde een hypothecaire geldlening te verkrijgen. In het oriënterende gesprek heeft de hypotheekadviseur onterecht het (negatieve) eigen vermogen van Consument niet meegenomen in zijn beoordeling en heeft de aanvraag slechts gebaseerd op het gemiddelde jaarinkomen van de laatste drie kalenderjaren.
Nieuws
17 aug 2015

Stamrecht BV en slechte vermogenspositie

Eiser (belastingplichtige) heeft geen initiatief genomen om in verband met de slecht vermogenspositie van de BV in overleg te treden met de Belastingdienst. Dit betekent dat eiser (belastingplichtige) in 2007 heeft afgezien van verdere stamrechtuitkeringen. De aanspraak wordt daarom in 2007 aangemerkt als loon uit vroegere dienstbetrekking en is door de inspecteur terecht tot het belastbaar inkomen uit werk en woning gerekend. Dit stelt de Rechtbank Den Haag.
Nieuws
9 apr 2015

DGA’s en hun bedrijven zijn gevoelig voor fiscale prikkels

Het algemene beeld is dat DGA’s en hun bedrijven gevoelig zijn voor fiscale prikkels, meldt het CPB. Zij vinden fiscaal gemotiveerde pieken in de verdeling van het gebruikelijk loon en de box 1-grondslag. Daarnaast hebben DGA’s sterk gereageerd op de tijdelijke verlaging in 2007 van het tarief in box 2.
Nieuws
23 nov 2012

Procedure massaal bezwaar voor bezwaarschriften erf- en schenkbelasting

De Belastingdienst gaat de procedure voor massaal bezwaar volgen voor de erf- en schenkbelasting. Dat heeft staatssecretaris Frans Weekers donderdag 25 oktober aan de Tweede Kamer gemeld. Weekers zet dit middel in omdat er een stroom bezwaarschriften binnen is gekomen naar aanleiding van een rechtbankuitspraak over de erfbelasting.
Nieuws
8 sep 2011

Zbo wil AOW op 65 jaar voor zzp'ers

Ook zzp'ers moeten de kans krijgen met 65 jaar hun AOW te laten ingaan, vindt FNV Zelfstandigen Bouw (Zbo). In een brief aan minister Kamp vraagt ZBo daarom met spoed te laten weten of zzp'ers spaartegoed voor dit doel kunnen opbouwen.
Nieuws
11 mrt 2011

Aantal Nederlandse ondernemers verdubbeld

Er zijn op dit moment ruim 1,1 miljoen ondernemers in Nederland, nog afgezien van zelfstandige boeren. Dat is een verdubbeling in vergelijking met 25 jaar geleden.
Nieuws
2 mrt 2011

Steeds meer kleine bedrijven

Bij het begin van 2010 telde Nederland 864 duizend bedrijven en instellingen. Dat zijn er ruim 19 duizend meer dan een jaar eerder. De groei kwam geheel voor rekening van kleine bedrijven. De toename van het aantal bedrijven is kleiner dan een jaar eerder.
Nieuws
28 feb 2011

Bedrijven maken meer winst

Het aantal bedrijven waarbij de winstgevendheid verbeterde is voor het eerst sinds het uitbreken van de economische crisis eind 2008 groter dan het aantal met een verslechtering. De financiële bedrijven zijn bij deze cijfers van het CBS niet meegerekend.
Nieuws
19 jan 2011

Een op drie Nederlandse pensioenfondsen overweegt liquidatie

Eén op de drie Nederlandse ondernemingspensioenfondsen denkt serieus na over liquidatie en het onderbrengen van een fonds bij een verzekeraar. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van KPMG onder honderd ondernemingspensioenfondsen.
Nieuws
25 aug 2009

Het inkomen van de ondernemer en de hypotheekaanvraag

Bij de behandeling van een hypotheek- of andere kredietaanvraag van een ondernemer kan de vraag rijzen van welke inkomensbegrip men moet uitgaan. Een ondernemer heeft nogal wat bijzondere fiscale aftrekposten. Deze aftrekposten zijn geen kostenpost, zodat het fiscale inkomensbegrip niet een juist beeld geeft van de werkelijke draagkracht.

Keuzevermogen; tijdstip waarop de keuze voor privé-vermogen of bedrijfsvermogen uiterlijk moet worden

De staatssecretaris geeft aan op welk tijdstip uiterlijk de keuze moet worden gemaakt om een investeringsgoed tot het bedrijfsvermogen of privé-vermogen te rekenen. Daarnaast vermeldt hij hoe de ondernemer die keuze kenbaar moet maken.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1