MijnFintool

Home Dossiers onderwater hypotheken 1 tot 25 van 46

Hypotheekbarometer 2022

Ruim 35.135 Nederlanders hadden begin mei 2022 een betalingsachterstand van minimaal 3 maanden op de hypotheek voor hun eigen woning.
Nieuws
25 mei 2022

Risicorapportage Financiële Markten 2022

In de ' Risicorapportage Financiële Markten 2022' gaat het CPB ook in op de huizenprijzen.
Nieuws
11 mei 2022

'Onderwaterrisico' hypotheken woningen gedaald

De financiële risico’s van hypotheken voor eigenwoningbezit zijn afgenomen. Het aandeel huishoudens met een woning 'onder water' (een hogere hypotheekschuld dan de waarde van de woning) is afgenomen van 33 procent in 2014 naar 6 procent in 2020.

Lijst van vragen en antwoorden

Naar aanleiding van het jaarverslag 2020 hebben diverse ministers vragen beantwoord. Hieronder een selectie rondom hypotheken.

Hypotheekschuldmonitor

Minister W.B. Hoekstra heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over de hypotheekschuldmonitor en de aanpak van aflossingsvrije hypotheken. Uit de monitor blijkt dat de totale Nederlandse hypotheekschuld in 2013 in absolute bedragen iets afnam, maar in de daaropvolgende jaren weer is toegenomen.

Kamervragen woonwijk tussen dijk en rivier

Minister Van Nieuwenhuizen beantwoordt Kamervragen over het bericht 'Een woonwijk tussen dijk en rivier? Dan kun je net zo goed op ijs bouwen'.

Schadeplichtig bij weigering verkoop gezamenlijke woning

Een vrouw moet de lagere opbrengst als gevolg van niet meewerken aan verkoop aan de man vergoeden. Het Hof heeft ook de gebruikersvergoeding vastgesteld. Het Hof sluit aan bij de 4% zoals deze ook in box 3 werd gehanteerd.

Betalingsproblemen met hypotheek

Hoewel de betalingsproblemen met hypotheken tien kwartalen op rij afnemen, zijn er nog steeds een derde méér probleemhypotheken dan vijf jaar geleden. Dit meldt het BKR.

Toestemming geldverstrekker nodig bij verhuur op basis van Leegstandswet?

Een huiseigenaar heeft een woning die qua hypotheek 'onder water' staat. Hij heeft de woning in de verkoop staan maar de verkoop lukt niet. Daarom heeft hij een vergunning aangevraagd op grond van de Leegstandswet (Lw). Deze vergunning heeft hij voor de duur van vijf jaar, tot 1 augustus 2021 gekregen. De geldverstrekker heeft het verzoek van de huiseigenaar om de woning te mogen verhuren afgewezen.

Kamervragen over regeling van restschuld

Staatssecretaris Wiebes heeft gereageerd op Kamervragen over het bericht 'Vereniging Eigen Huis wil regeling restschuld behouden'. Wiebes ziet geen aanleiding om de regeling, die geïntroduceerd is als crisismaatregel, te verlengen.

Arbeidsmobiliteit van onder water huishoudens

Tijdens de huizenmarktcrisis in 2008-2011 daalden de huizenprijzen in Nederland met gemiddeld 20%. Het aantal huishoudens dat onder water stond steeg tot ruim 1 miljoen; deze 25% van alle huizenbezitters had een hogere hypotheekschuld dan de waarde van hun woning. Voor beleidsmakers is het belangrijk om de interactie tussen huizenbezit, hoge schulden en andere economische uitkomsten te begrijpen. In een (Engelstalig) CPB Discussion Paper wordt hier nader op ingegaan.

Bancaire hypotheekportefeuilles onder de loep

De grote Nederlandse banken hebben ondanks de recente crisis op de huizenmarkt relatief weinig verliezen geleden op hun hypotheekportefeuilles. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van DNB bij de vier grootste banken in Nederland. Door een aantal specifieke Nederlandse factoren hebben de banken hun verliezen beperkt weten te houden. Dat meldt DNB in haar bulletin.

Staat van de woningmarkt 2016

Sinds 2014 wordt jaarlijks door het Kabinet gerapporteerd over de ontwikkelingen op de woningmarkt, en wordt daartoe jaarlijks een Staat van de Woningmarkt opgesteld.

Betaalrisico's huiseigenaren veel kleiner dan bij huurders

Een half miljoen huurders heeft moeite om elke maand de huur en de meest basale kosten van levensonderhoud op te brengen. In 2015 gold dat voor 18% van alle huurders, tegenover 13% van de huurders in 2012. Onder eigenaren van een koopwoning komen betaalrisico’s veel minder voor: 3% in 2015. Zij hebben wel te maken met oplopende restschuldrisico’s: begin 2015 stonden meer woningen onder water dan in 2012. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het PBL (Planbureau voor de Leefomgeving).

Wetsvoorstel Wet Bescherming erfgenamen tegen schulden

Minister van der Steur heeft de nota naar aanleiding van het verslag en een nota van wijziging bij het wetsvoorstel Wet bescherming erfgenamen tegen schulden naar de Tweede Kamer gestuurd. Hieronder een aantal citaten uit de nota.
Nieuws
12 feb 2016

CPB: De invloed van onderwaterhypotheken op de mobiliteit van huishoudens

Het CPB heeft een (Engelstalig) onderzoek gepubliceerd over het effect van ‘onder water’ staan en ‘onder water’ raken op de mobiliteit van huishoudens in de periode 2006-2012. Bepaalde huishoudens hebben in de onderzochte periode te maken gekregen met een hypotheekschuld die hoger is dan de waarde van hun huis.
Nieuws
29 okt 2015

CBS: Minder huizen onder water

Het aantal huishoudens met een fiscale hypotheekschuld die hoger is dan de waarde van de eigen woning is in 2014 met 84 duizend gedaald tot bijna 1,4 miljoen begin 2015. Dat meldt CBS.
Nieuws
16 okt 2015

DNB: Veel extra aflossingen op hypotheken

Volgens een onderzoek van DNB hebben Nederlandse huishoudens de afgelopen twee jaar ruim EUR 29 mrd extra afgelost op hypotheken. Dit is mede het gevolg vna de tijdelijke verruiming van de schenkingsregeling. Dit heeft echter maar beperkt bijgedragen aan de daling van het aantal onderwaterhypotheken, waarbij de schuld groter is dan de waarde van de woning.
Nieuws
14 aug 2015

Echtscheiding, ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid en SEW (deel 2)

Hieronder een vervolg van de cijfermatige uitwerking bij echtscheiding en eigen woning in combinatie met een SEW.
Helpdesk
22 okt 2015

Echtscheiding, ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid en SEW (deel I)

Helpdeskvraag (fictief)
Wat wordt de box 1 schuld bij ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid wegens echtscheiding, waarbij de woning 'onderwater' staat. Er is sprake van een SEW en men wil eventueel gebruik maken van de tegemoetkoming 'verval tijdsklem'.

Beroep hardheidsclausule afgewezen, geen rente aftrek restschuld

Een (voormalige) huiseigenaar heeft zijn woning verkocht die 'onderwater' stond. Oorspronkelijk was de verkoopdatum gesteld op 1 november 2012 (waarbij dan gebruik gemaakt kon worden van de tijdelijke tegemoetkoming renteaftrek voor restschulden). In overleg met de koper is deze datum vervroegd naar 26 oktober 2012. Hierdoor kon verkoper geen gebruik meer maken van renteaftrek voor restschulden. De Staatssecretaris van Financiën heeft geen toepassing gegeven aan de hardheidsclausule ex artikel 63 van de Algemene wet inzake rijksbelastingen.

Informatiepunt over hypotheken voor zzp'ers en flexwerkers

De Nederlandse Vereniging van Banken meldt dat er een informatiepunt (website) is geopend voor zelfstandigen en mensen met een flexibel arbeidscontract over de hypotheekverstrekking. De bankensector wil hiermee deze doelgroep helpen een goed beeld te krijgen wanneer zij een hypotheek kunnen krijgen.
Nieuws
23 feb 2015

Hoe bepalen huishoudens hun vermogensopbouw?

In een Occasional Study van DNB wordt ingegaan op de restschuldproblematiek, het gebruiken van pensioen voor aflossing van hypotheken en de vermogensopbouw van huishoudens.

Huis 'onder water'? Nieuwe website biedt hulp

Iedereen die informatie zoekt over wat hij kan doen als zijn huis ‘onder water’ staat, kan terecht op de website www.huisonderwater.eu. Op deze website staat wat iemand zelf kan doen, maar ook bij welke organisaties aangeklopt kan worden voor advies of hulp.
Getoond 1 tot 25 van 46. Er zijn meer pagina's.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1