MijnFintool

Home Dossiers onrechtmatige daad 1 tot 12 van 12

Koopovereenkomst in strijd met de ‘Didam-regels’

Een koopovereenkomst die in strijd met de zogenoemde Didam-regels is gesloten, is niet om die reden ongeldig. Wel handelt een overheidslichaam dan in beginsel onrechtmatig jegens een (potentiële) gegadigde die ten onrechte geen gelijke kans heeft gekregen. Daarmee kan schadevergoeding op haar plaats zijn. Dat heeft de Hoge Raad geoordeeld. Deze zaken betreffen de bodemprocedure van het kort geding waarin de Hoge Raad op 26 november 2021 uitspraak heeft gedaan [Zie onder Fintool artikel]

Onrechtmatige daad makelaar

Er is sprake van een onrechtmatige daad van de makelaar vanwege onjuist informeren koper over het aantal vierkante meters. De woning is niet gemeten volgens de "Meetinstructie bepalen gebruiksoppervlakte woningen volgens NEN 2580".

Wet kwaliteitsborging voor het bouwen

Minister Ollongren beantwoorde vragen van de Eerste Kamer over de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen.

Verzekeraar struikelt zelf over schadeclaim

Een verzekerde struikelt tijdens een bezoek over zijn voeten en is op een salontafel van glas gevallen. De AVP-verzekeraar wijst de schadeclaim van consument af.
Nieuws
5 aug 2016

Man moet meewerken aan beëindigen religieus huwelijk

Een man uit Veldhoven moet meewerken aan de echtscheiding van zijn vrouw. Doet hij dat niet, dan pleegt hij een onrechtmatige daad. Dat is het oordeel van de rechtbank Oost-Brabant. De man en vrouw sloten in 2014 een islamitisch huwelijk. Een jaar later ging het stel uit elkaar en vroeg de vrouw de scheiding aan. De man wil alleen aan de echtscheiding meewerken als de vrouw de gouden sieraden teruggeeft die hij haar schonk evenals de bruidsgift van 4 duizend euro.

Heeft een werknemer recht op betaald zorgverlof? Ik kan wel wat terugvinden over onbetaald

Heeft een werknemer recht op betaald zorgverlof? Ik kan wel wat terugvinden over onbetaald zorgverlof en wensen van FNV. De werknemer maakt uiteraard geen gebruik van de Levensloopregeling. Anders zou de vraagstelling niet van toepassingzijn.
Helpdesk
26 jul 2005

Kan er op een onderpand zomaar het recht van vruchtbebruik afgehaald worden en zoja wat zijn hier de

Kan er op een onderpand zomaar het recht van vruchtbebruik afgehaald worden en zoja wat zijn hier de procedures voor.

Groepsaansprakelijkheid

In artikel 6:166 BW wordt een bijzondere vorm van aansprakelijkheid uit hoofde van onrechtmatige daad behandeld. Het gaat hier om het handelen in groepsverband. Wanneer in groepsverband wordt opgetreden en één of meerdere leden van de groep plegen een onrechtmatige daad op grond van artikel 6:162 BW, dan zijn alle leden van de groep hoofdelijk aansprakelijk. Ook die leden van de groep die de onrechtmatige handeling niet verrichten. Een groepslid kan zich alleen aan de hoofdelijke aansprakelijkheid ontrekken wanneer hij zich bij dreiging van een onrechtmatige daad aan de groep ontrekt.
Kennis
8 jun 2004

Persoonlijke aansprakelijkheid

De basis voor het aansprakelijkheidrecht ligt in artikel 6:162 BW. In dit artikel is vastgelegd wanneer iemand aansprakelijk is voor schade veroorzaakt door zijn eigen handelen of nalaten.

Onrechtmatige daad

Pleegt iemand een onrechtmatige daad, dan vloeit daaruit jegens de benadeelde voort de verplichting tot het voldoen van een schadevergoeding.

Risicoaansprakelijkheid voor opstallen

Risicoaansprakelijkheid betekent dat iemand aansprakelijk is zonder dat aan hem of haar een verwijt kan worden gemaakt.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1