Een huishouden met een eigen woning betaalt dit jaar gemiddeld 1.670 euro, 7,6 procent meer dan vorig jaar. Daarvan gaat 994 euro naar de gemeente, 201 euro naar de provincie en 475 euro naar het waterschap.
De gemeentelijke woonlasten stijgen dit jaar forser dan voorgaande jaren doordat het rijk de afvalstoffenbelasting met 139 procent verhoogt. Gemeenten rekenen die extra kostenpost door aan hun inwoners. Huurders betalen dit jaar 5,4 procent meer, eigenaar-bewoners 4,3 procent. . Dit blijkt uit het rapport Kerngegevens Belastingen Grote Gemeenten 2019, dat is opgesteld door het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) van de Rijksuniversiteit Groningen.
De beperking van de onroerendezaakbelasting (ozb) leidt niet tot een aanpassing van andere gemeentelijke heffingen. Woningbezitters betalen sinds 2006 minder ozb en huurders betalen sindsdien geen ozb meer. Dit leidde tot een substantiële daling van de gemeentelijke belastinginkomsten, maar niet tot grote aanpassingen van de belangrijkste andere gemeentelijke heffingen. Dit komt doordat gemeenten voor het verlies aan belastinginkomsten gecompenseerd werden door de Rijksoverheid.
Dit blijkt uit onderzoek ‘Gevolgen van het afschaffen van de ozb voor gebruikers van woningen op de andere gemeentelijke heffingen’ van het Centraal Planbureau (CPB) dat is verschenen.
De onroerendezaakbelasting (ozb) stijgt in 2018 met gemiddeld 1,7 %, blijkt uit de jaarlijkse steekproef van Vereniging Eigen Huis. De hoogte van de ozb verschilt sterk per gemeente.
De wetswijziging van 1 oktober 2015 die het mogelijk maakt een door de gemeente vastgestelde WOZ-waarde te verhogen, is ook van toepassing op lopende procedures van vóór die datum. Dat heeft de Hoge Raad bepaald. De wetswijziging heeft onmiddellijke werking omdat niet in specifiek overgangsrecht is voorzien.
De onroerende zaakbelasting (ozb) die huiseigenaren betalen stijgt volgend jaar met gemiddeld 2,4 procent. Gelijktijdig daalt de gemiddelde woz-waarde van woningen, die de grondslag voor deze belasting vormt, met 3,3 procent. Dit blijkt uit een steekproef van Vereniging Eigen Huis onder 109 gemeenten.
Minister Plasterk is niet voornemens in te grijpen blijkt uit de antwoorden op eerder gestelde kamervragen van het lid Van Klaveren (PVV) over de explosieve stijging van de OZB voor huiseigenaren.
Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) vindt de stijging van de opbrengst van de Onroerende Zaak Belasting (OZB) met 3,86% te hoog. De gemeenten overschrijden daarmee de norm (2,7%) die daarvoor was gesteld: 3% minus de correctie in verband met de overschrijding in 2012.
Alle gemeenten samen halen daarmee meer OZB op dan is toegestaan. Voor de minister is dat aanleiding voor bestuurlijk overleg met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).
De opbrengst van de onroerendezaakbelasting (ozb) stijgt dit jaar met 3,86 procent. Dat is meer dan de 2,76 procent die als bovengrens is afgesproken (de macronorm). Toch betalen huishoudens gemiddeld maar 1,9 procent meer aan de gemeente. Dat komt doordat de afvalstoffenheffing daalt, en doordat de rioolheffing minder stijgt dan ooit eerder gemeten. Dit blijkt uit de Atlas van de Lokale Lasten die COELO vandaag presenteert.
Zie link voor digitale Atlas van alle gemeenten.
In 2013 verwachten lokale overheden 12,5 miljard euro te ontvangen uit heffingen. Dit is een toename van 2,6 procent vergeleken met 2012.
Bij de provincies is sprake van een lichte daling van de verwachte heffingsinkomsten (-0,4 procent). Dit blijkt uit cijfers van het CBS op basis van de begrotingen van de lokale overheden.
De gemiddelde WOZ-waarde van woningen daalt volgend jaar met 4,1 procent, maar de OZB-aanslag gaat met gemiddeld 2,7 procent omhoog. Dat blijkt uit een inventarisatie van Vereniging Eigen Huis (VEH) onder 107 gemeenten.
In 227 gemeenten is het tarief voor de onroerendezaakbelasting (OZB) in 2012 met meer dan 5% gestegen ten opzichte van 2011.
Slechts drie van de in totaal 415 gemeenten hanteerden een lager tarief. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) 17 oktober jl. bekend gemaakt.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.