MijnFintool

Home Dossiers ontslagrecht 1 tot 25 van 32
Nieuws
5 apr 2024

Kamervragen over bericht onterecht niet verkregen ontslagvergoedingen

Minister Van Gennip gaf antwoord op vragen over het bericht 'Jaarlijks hebben duizenden flexwerkers recht op ontslagvergoeding, maar ze krijgen die haast nooit'.
Nieuws
21 apr 2023

Uitvoeringsregels ontslag zijn gewijzigd (april 2023)

De Uitvoeringsregels bij ontslag zijn sinds 1 april 2023 gewijzigd. Ze beschrijven hoe UWV de regels toepast bij ontslag om bedrijfseconomische redenen, ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid en de ontslagprocedure.
Nieuws
8 sep 2020

Wijzigingen Uitvoeringsregels ontslag

Vanaf 1 september 2020 geldt een nieuwe versie van de Uitvoeringsregels ontslag om bedrijfseconomische redenen. Ook zijn er uitvoeringsregels voor de ontslagprocedure gemaakt.
Nieuws
25 aug 2020

Ontslag: publicaties voor werkgevers

Lees in deze publicaties waar u rekening mee moet houden als u werknemers moet ontslaan.

Einde winterslaap slapend dienstverband

De Hoge Raad heeft antwoord gegeven op prejudiciële vragen van de rechtbank Limburg over de toelaatbaarheid van ‘slapende dienstverbanden’.
Nieuws
10 okt 2019

Nieuwe versie Uitvoeringsregels Ontslag

Vanaf 1 oktober 2019 geldt er een nieuwe versie van de Uitvoeringsregels Ontslag. Het gaat om de Uitvoeringsregels Ontslag om bedrijfseconomische redenen (BE) en Ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid (LAO). Dit meldt UWV.
Nieuws
15 mrt 2019

Opzegverbod tijdens ziekte

Heeft u ook vragen over het ontslag van een zieke werknemer? Het UWV geeft 7 antwoorden over het opzegverbod tijdens ziekte.
Nieuws
15 feb 2019

Kamervragen over berichtgeving transitievergoeding

Minister Koolmees gaf een reactie op Kamervragen over de berichtgeving in het Financieele Dagblad dat werkgevers ‘worstelen met transitievergoeding bij ontslag na langdurige ziekte.’
Nieuws
8 nov 2018

Wet arbeidsmarkt in balans

Minister Koolmees heeft de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) naar Tweede Kamer gestuurd. Dit pakket maatregelen verkleint de verschillen tussen vast en flexwerk. Hierdoor wordt het voor werkgevers aantrekkelijker om mensen een vast contract te bieden. Terwijl flexibel werk mogelijk blijft waar het werk dat vraagt. Hieronder een overzicht van de belangrijkste maatregelen:
Nieuws
10 apr 2018

Wet arbeidsmarkt in balans (WAB)

Het kabinet wil het voor werkgevers aantrekkelijker maken om mensen in vaste dienst te nemen. Minister Koolmees komt daarom met een pakket aan maatregelen die dit samen bereiken. De minister wil het wetsvoorstel voor de zomer naar de Raad van State sturen en daarna naar de Tweede Kamer.

Wetsvoorstel transitievergoeding bij ontslag

Het wetsvoorstel met maatregelen met betrekking tot de transitievergoeding bij ontslag wegens bedrijfseconomische omstandigheden of langdurige arbeidsongeschiktheid. (Inclusief Memorie van Toelichting) is gepubliceerd.
Nieuws
12 feb 2016

Wijzigingsbesluiten uitvoeringsregels ontslag

Als men een werknemer wil ontslaan vanwege bedrijfseconomische redenen of langdurige arbeidsongeschiktheid dient eerst een ontslagvergunning bij UWV aangevraagd te worden. Om toestemming te krijgen, moet u aantonen dat u genoeg heeft gedaan om ontslag te voorkomen. Ook moet u de redenen voor ontslag onderbouwen volgens de regels in de procedure. Recent zijn twee wijzigingsbesluiten gepubliceerd als aanvulling op de 'Uitvoeringsregels' (versie november 2015).

Technische wijzigingen in Ontslagregeling en Regeling UWV Ontslagprocedure

Op 17 december 2015 zijn technische wijzigingen in de Ontslagregeling en de Regeling UWV Ontslagprocedure gepubliceerd. Deze houden verband met de wijzigingen in het Burgerlijk Wetboek die via de Verzamelwet SZW 2016 zijn gerealiseerd en per 1 januari 2016 in werking treden. Voorts is van de gelegenheid gebruik gemaakt enige andere technische aanpassingen te doen.
Nieuws
16 dec 2015

Ontslag zonder transitievergoeding?

Bestaat er een recht op transitievergoeding bij een beëindigingsovereenkomst “op initiatief van de werkgever”? En hoe ver reikt mededelingsplicht werkgever bij mogelijk recht op transitievergoeding? De Rechtbank heeft in een uitspraak wat kaders aangebracht.
Nieuws
24 aug 2015

UVA ontwikkelt ontslagtool

Werknemers voor wie ontslag is aangevraagd kunnen voortaan via de website www.magontslag.nl bepalen of het zin heeft om hun ontslag aan te vechten in de rechtbank. Wetenschappers van de UVA hebben hiervoor een digitaal hulpmiddel ontwikkeld.
Nieuws
4 aug 2015

Instroom ontslagzaken sterk afgenomen

De instroom van nieuwe ontslagverzoeken is in juli dit jaar sterk afgenomen. De daling volgt na een forse stijging van ontslagzaken in juni. Er zijn vorige maand ongeveer 250 nieuwe ontslagzaken aangebracht, ongeveer een derde van de gemiddelde instroom in deze maand. Dit blijkt uit een inventarisatie van voorlopige cijfers door de Raad voor de rechtspraak.
Nieuws
8 jul 2015

Forse stijging ontslagzaken in juni

Het aantal ontslagzaken lijkt in juni dit jaar, de maand voor de inwerkingtreding van het nieuwe ontslagrecht, te zijn toegenomen. De instroom van nieuwe ontslagverzoeken was deze maand ongeveer 2 keer zo groot als de gebruikelijke maandinstroom. Dit blijkt uit een inventarisatie van voorlopige cijfers door de Raad van de rechtspraak.
Nieuws
2 mrt 2015

Wet werk en zekerheid: Ontslag payrollwerknemer (factsheet werknemers)

Met de invoering van de Wet werk en zekerheid (Wwz) en een aanpassing van het Ontslagbesluit veranderen de ontslagregels voor werknemers die in dienst zijn van een bedrijf dat aan payrolling doet. In deze factsheet staat op hoofdlijnen beschreven waar een payrollwerkgever / payrollwerknemer rekening mee moet houden.
Nieuws
15 aug 2014

Voorwaarden hervatting werkzaamheden na ontslag

In een Kamerbrief reageert Minister Asscher op een vraag met betrekking tot de invulling van de gebruikelijke voorwaarden bij hervatting van werkzaamheden na ontslag om bedrijfseconomische redenen via UWV.

Opnieuw vraagstuk vrije advocaatkeuze rechtbijstandverzekerden bij Hoge Raad

De voorzieningenrechter heeft in een geding over een vrije advocaatkeus in zijn uitspraak een 'prejudiciële vraag' voorgelegd aan de Hoge Raad. In dit geding staat centraal de vraag of de procedure waarin de werkgever van belanghebbende (ontslagen werknemer) voor de opzegging van diens arbeidsverhouding voorafgaande toestemming van het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen verzoekt, een administratieve procedure is als bedoeld in artikel 4:67 Wft en de Richtlijn.
Nieuws
19 feb 2014

Wet Werk en Zekerheid door naar Eerste Kamer

Werknemers met flexibele contracten krijgen meer zekerheid en kunnen eerder doorstromen naar een vast contract, het ontslagrecht wordt eerlijker, zowel vaste als tijdelijke werknemers krijgen bij ontslag een transitievergoeding, en de WW richt zich meer op werk. Deze maatregelen vormen de kern van het voorstel Wet Werk en Zekerheid dat door de Tweede Kamer is aangenomen.
Kennis
3 feb 2014

Themanummer: Werkloosheid

Alleen voor (kennisbank)abonnees
Een dynamisch kennisdocument met vakinfo over 'Werkloosheid'. Dit document wordt geregeld bijgewerkt, zodat informatie actueel blijft. Handig als naslag, of om uw (PE)vakkennis op te frissen.
Nieuws
27 dec 2013

Ontslagkosten van werkgevers in 2012

Zie download voor een door Panteia uitgevoerd onderzoek onder 3.501 werkgevers met 5 of meer werknemers in dienst, om inzicht te krijgen in de kosten die werkgevers maken bij het beëindigen van vaste arbeidsrelaties.
Nieuws
2 feb 2014

Wet Werk en Zekerheid naar de Tweede Kamer

Het wetsvoorstel Werk en zekerheid van minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is afgelopen vrijdag bij de Tweede Kamer ingediend. * Het ontslagrecht wordt sneller, goedkoper en eerlijker. * De rechtspositie van flexwerkers wordt versterkt. * De WW wordt er meer op gericht om mensen weer snel aan het werk te krijgen.
Getoond 1 tot 25 van 32. Er zijn meer pagina's.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1