De Uitvoeringsregels bij ontslag zijn sinds 1 april 2023 gewijzigd. Ze beschrijven hoe UWV de regels toepast bij ontslag om bedrijfseconomische redenen, ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid en de ontslagprocedure.
Vanaf 1 september 2020 geldt een nieuwe versie van de Uitvoeringsregels ontslag om bedrijfseconomische redenen. Ook zijn er uitvoeringsregels voor de ontslagprocedure gemaakt.
Vanaf 1 augustus 2018 geldt er een nieuwe versie van de Uitvoeringsregels Ontslag. Het gaat om de Uitvoeringsregels Ontslag om bedrijfseconomische redenen (BE) en Ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid (LAO).
Het kabinet wil het voor werkgevers aantrekkelijker maken om mensen in vaste dienst te nemen. Minister Koolmees komt daarom met een pakket aan maatregelen die dit samen bereiken. De minister wil het wetsvoorstel voor de zomer naar de Raad van State sturen en daarna naar de Tweede Kamer.
In deze factsheets (voor werkgevers en werknemers) staat op hoofdlijnen beschreven waarmee u rekening moet houden als u op staande voet ontslag neemt, of op staande voet ontslagen wordt.
Minister Asscher heeft de regels aangepast voor het bepalen van de ontslagvolgorde in de zorg. Met deze regeling wordt een wijziging in het Ontslagbesluit doorgevoerd met betrekking tot de regels voor het bepalen van de ontslagvolgorde bij het vervallen van arbeidsplaatsen binnen categorieën uitwisselbare functies die worden vervuld op het terrein van de zorg.
Mensen met een tijdelijk contract hebben vanaf januari 2015 meer rechten, zowel vaste als tijdelijke werknemers krijgen bij ontslag een vergoeding, en de WW richt zich meer op het snel vinden van werk. Dit is de kern van de Wet Werk Zekerheid die in de Eerste Kamer is aangenomen.
Bij een ontslag om bedrijfseconomisch redenen kan het als gevolg van de toepassing van het zogenoemde afspiegelingsbeginsel nu zo zijn dat bijvoorbeeld een 55-jarige werknemer moet worden ontslagen en een 72-jarige werknemer, die dezelfde werkzaamheden verricht, in dienst kan blijven (voorbeeld uit de praktijk). Dit is een ongewenst en onbedoeld effect van de regelgeving dat met de onderhavige aanpassing van het Ontslagbesluit ongedaan wordt gemaakt.
Een dynamisch kennisdocument met vakinfo over 'Werkloosheid'. Dit document wordt geregeld bijgewerkt, zodat informatie actueel blijft. Handig als naslag, of om uw (PE)vakkennis op te frissen.
Het wetsvoorstel Werk en zekerheid van minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is afgelopen vrijdag bij de Tweede Kamer ingediend.
* Het ontslagrecht wordt sneller, goedkoper en eerlijker.
* De rechtspositie van flexwerkers wordt versterkt.
* De WW wordt er meer op gericht om mensen weer snel aan het werk te krijgen.
President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank pleit ervoor om het ontslagrecht alleen te versoepelen voor jongeren. Ouderen moeten bescherming houden.
In een interview met Het Financieele Dagblad neemt Knot deze stelling in.
PvdA-leider Diederik Samsom ziet 'ruimte en lucht' om de voorgenomen ingreep in WW en ontslagrecht te veranderen. Wel moet een eventueel alternatief de economie hervormen, vindt VVD'er Halbe Zijlstra.
Dat stelden de beide fractievoorzitters van de coalitiepartijen dinsdagavond tijdens een debat over het begrotingstekort en de economie, nadat het kabinet vorige week aankondigde voor 2014 voor ruim 4 miljard euro te willen bezuinigen om de begroting op orde te krijgen.
De Centrale Raad van Beroep oordeelt in zijn uitspraak dat de politie terecht medewerkers mag ontslaan die structureel niet in staat zijn hun schulden af te lossen.
Deze uitspraak kan van invloed zijn op medewerkers in de financiële branche, waar (ook) vaak sprake is van bijzondere bevoegdheden en toegang tot diverse informatiesystemen.
Het UWV weigert de ontslagvergunning indien uit de tekst van de ontslagaanvraag dan wel op andere wijze vernomen wordt dat de werkgever en werknemer na het verkrijgen van de vergunning toch op basis van een arbeidsovereenkomst met elkaar verder gaan. Werkgevers konden door deze tussenstap een nieuwe arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met de mogelijkheid tot driemaal te verlengen met de werknemer (AOW-er) aangaan. Sinds 1 september jl. is dit niet meer mogelijk.
Driekwart van de Nederlandse werknemers wil wel van baan veranderen, maar vindt een daadwerkelijke overgang een te grote drempel. Dit blijkt uit onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Het kabinet is akkoord gegaan met voorstellen van minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om de arbeidsmarkt te hervormen. Werkgevers kunnen straks werknemers zonder voorafgaande toets ontslaan, maar betalen wel de eerste periode van werkloosheid.
De UWV verwacht pas na 2014 een voorzichtig herstel van de arbeidsmarkt. Het aantal werkzoekenden neemt dit jaar en volgend jaar met 90.000 toe tot 563.000.
De regels van de Wet melding collectief ontslag (Wmco) worden met ingang van 1 maart 2012 aangepast. Vanaf die datum geldt dat ook ontslagen die een werkgever met een zogenoemde beëindigingsovereenkomst wil realiseren onder de Wmco komen te vallen.
Uitkeringsinstantie UWV ziet het aantal ontslagaanvragen veel hoger uitvallen dan verwacht. Eind van het jaar zullen bedrijven in totaal waarschijnlijk voor meer dan 35.000 werknemers een ontslagaanvraag hebben ingediend. Dat is ongeveer 16 procent meer dan waar het UWV begin van het jaar nog rekening mee hield.
Oppositiepartij D66 komt met een initiatiefwet om het ontslagrecht te vereenvoudigen. Tweede Kamerlid Fatma Koser Kaya wil ontslag zonder tussenkomst van een rechter of uitvoeringsinstituut UWV mogelijk maken.
Vakcentrales FNV en CNV zijn het oneens met minister Henk Kamp van Sociale Zaken over de regels voor het vervangen van vaste medewerkers door flexwerkers.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.