MijnFintool

Home Dossiers ontslaguitkering 1 tot 25 van 25

Wijzigingsbesluit ontslagvergoeding grensoverschrijdende situatie

Dit besluit geeft een nadere uitleg bij het OESO-commentaar ten aanzien van de belastingheffing over ontslagvergoedingen in een grensoverschrijdende situatie.
Nieuws
25 aug 2020

Ontslag: publicaties voor werkgevers

Lees in deze publicaties waar u rekening mee moet houden als u werknemers moet ontslaan.
Nieuws
11 jun 2014

Ruime steun in de Eerste Kamer voor de Wet Werk en Zekerheid

Mensen met een tijdelijk contract hebben vanaf januari 2015 meer rechten, zowel vaste als tijdelijke werknemers krijgen bij ontslag een vergoeding, en de WW richt zich meer op het snel vinden van werk. Dit is de kern van de Wet Werk Zekerheid die in de Eerste Kamer is aangenomen.
Kennis
3 feb 2014

Themanummer: Werkloosheid

Alleen voor (kennisbank)abonnees
Een dynamisch kennisdocument met vakinfo over 'Werkloosheid'. Dit document wordt geregeld bijgewerkt, zodat informatie actueel blijft. Handig als naslag, of om uw (PE)vakkennis op te frissen.
Kennis
4 feb 2014

Themanummer: Gouden handdruk

Alleen voor (kennisbank)abonnees
Een dynamisch kennisdocument met vakinfo over 'Gouden handdrukken / ontslagvergoedingen'. Dit document wordt geregeld bijgewerkt, zodat informatie actueel blijft. Handig als naslag, of om uw (PE)vakkennis op te frissen.
Nieuws
27 dec 2013

Ontslagkosten van werkgevers in 2012

Zie download voor een door Panteia uitgevoerd onderzoek onder 3.501 werkgevers met 5 of meer werknemers in dienst, om inzicht te krijgen in de kosten die werkgevers maken bij het beëindigen van vaste arbeidsrelaties.
Nieuws
15 nov 2013

Stamrechtvrijstelling vervalt

Onderstaande informatie over afschaffing van de stamrechtvrijstelling en het overgangsrecht moet nog door de Tweede en Eerste Kamer worden goedgekeurd en is daarom onder voorbehoud. Per 1 januari 2014 vervalt de stamrechtvrijstelling. Uw (ex-)werknemer kan er dan niet meer voor kiezen om een onbelaste ontslaguitkering te ontvangen in de vorm van een stamrecht (aanspraak op periodieke uitkeringen). U mag de ontslaguitkering vanaf 2014 alleen nog toekennen in de vorm van een belaste uitkering. Uw werknemer kan geheel 2013 nog gebruik maken van de stamrechtvrijstelling.
Nieuws
15 nov 2013

Meer duidelijkheid over stamrechten

Tijdens de plenaire behandeling in de Tweede Kamer zijn diverse onderdelen over de uiterste datum van ontslagvergoedingen toegelicht. Als download is een citaat beschikbaar van de notulen en hieronder een korte samenvatting.
Kennis
28 jan 2014

Modelstamrechtovereenkomst uitgesteld ingaand stamrecht

Deze modelstamrechtovereenkomst kan uw werknemer gebruiken als hij een stamrecht wil onderbrengen bij een stamrecht-bv, en hij het stamrecht niet direct in wil laten gaan. Uw werknemer kan in deze modelovereenkomst een aantal zaken zelf invullen, zoals bijvoorbeeld het rentetarief. U moet erop letten dat uw werknemer met deze keuzes binnen de grenzen van de wet blijft.
Kennis
28 jan 2014

Modelstamrechtovereenkomst direct ingaand stamrecht

Deze modelstamrechtovereenkomst kan uw werknemer gebruiken als hij een stamrecht wil onderbrengen bij een stamrecht-bv, en hij het stamrecht direct in wil laten gaan. Uw werknemer kan in deze modelovereenkomst een aantal zaken zelf invullen, zoals bijvoorbeeld het rentetarief. U moet erop letten dat uw werknemer met deze keuzes binnen de grenzen van de wet blijft.
Nieuws
4 jun 2013

UWV: toename werkzoekenden vlakt af in 2014

Het aantal bij UWV geregistreerde werkzoekenden neemt dit jaar en volgend jaar toe met 170 duizend tot 739 duizend. UWV ziet de sterkste teruggang van het aantal banen in de industrie, het openbaar bestuur en de financiële dienstverlening. Zie download voor "Arbeidsmarktprognose 2013-2014" die het UWV heeft gepresenteerd.

Geen formule voor kennelijk onredelijk ontslag

Alleen voor abonnees
Er komt geen formule voor kennelijk onredelijk ontslag. De kantonrechters waren al enige tijd bezig met het opstellen van een nieuwe formule voor de kennelijk onredelijk ontslagprocedure. Wel is er een rekenmodel ontworpen. De berekening geeft aan hoeveel dagen een werknemer met de ingevulde kwalificaties na instroom in de WW gemiddeld werkloos is en hoeveel procent kans deze werknemer heeft om uit te stromen naar ander betaald werk.
Nieuws
27 aug 2012

Ontslagrecht vereenvoudigd

Het kabinet is akkoord gegaan met voorstellen van minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om de arbeidsmarkt te hervormen. Werkgevers kunnen straks werknemers zonder voorafgaande toets ontslaan, maar betalen wel de eerste periode van werkloosheid.
Nieuws
30 aug 2012

DAS verwijst niet meer naar Ohra voor ontslagvergoeding

Na druk vanuit het intermediair verwijst DAS klanten met vragen over de aanwending van een ontslagvergoeding voortaan nadrukkelijk naar de eigen financieel adviseur in plaats van naar Ohra. Dat meldt VVP.
Kennis
28 jan 2014

Kantonrechterformule

Als een vast dienstverband wordt ontbonden, heeft de werknemer veelal recht op een ontslaguitkering, ook wel gouden handdruk genoemd. Deze biedt diverse adviseringsmogelijkheden.
Nieuws
15 aug 2011

Fors minder ontslagen

Het aantal gedwongen ontslagen is in 2010 gemiddeld met 14 procent afgenomen ten opzichte van een jaar eerder. Hoewel er meer ontslagen bij kwamen als gevolg van faillissementen, nam het aantal ontslagaanvragen bij de rechter of uitkeringsinstantie UWV juist fors af. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Nieuws
7 jul 2011

Lagere ontslagvergoeding door scholingspotje

Als werkgevers en werknemers gaan sparen voor een individueel leerrecht, zal dat leiden tot een lagere ontslagvergoeding. Werknemers gaan zo via de loonruimte deels zelf sparen voor hun eventuele ontslag in de toekomst.
Nieuws
17 jun 2010

Aantal ontslagaanvragen in 2009 met 73 procent gestegen

Bij het UWV Werkbedrijf en de kantonrechter is in 2009 voor circa 90.000 werknemers ontslag aangevraagd. Dat is 73 procent meer dan het jaar daarvoor. Tweederde (60.064) van deze ontslagaanvragen liep via UWV Werkbedrijf. Bij de kantonrechter kwamen 29.854 ontbindingsverzoeken binnen.
Nieuws
29 mrt 2010

Banksparen gouden handdruk populair

Sinds het begin dit jaar mogelijk is geworden om een bankspaarproduct te kiezen voor een ontslagvergoeding, is er veel animo voor meldt Het Financieele Dagblad. ABN Amro en SNS Reaal hebben al een bankspaarproduct speciaal voor de ontslagvergoeding en binnenkort volgen Rabobank, Delta Lloyd en Ohra.

Donner zet maximering ontslagvergoeding door

Minister Donner van Sociale Zaken houdt vast aan zijn uitleg van het akkoord met werkgevers en vakbonden over aftopping van ontslagvergoedingen. Hij schrijft aan de Tweede Kamer dat hij zijn wetsvoorstel over maximering van gouden handdrukken in overleg met sociale partners alleen heeft 'verduidelijkt'.
Nieuws
30 dec 2008

ABN-topman krijgt riante vertrekpremie

De kantonrechter in Amsterdam heeft topman Jan Peter Schmittmann van ABN Amro Nederland een vertrekpremie van 8 miljoen euro toegewezen.
Nieuws
24 nov 2008

Ontslagvergoeding hogere inkomens gemaximeerd

Werknemers met een jaarsalaris van 75.000 euro of meer, krijgen voortaan maximaal één jaarsalaris als ontslagvergoeding. Hiervoor wordt het Burgerlijk Wetboek gewijzigd. De ministerraad heeft ingestemd met een daartoe strekkend wetsvoorstel van minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en minister Hirsch Ballin van Justitie.

Nieuwe richtlijnen voor aanmerken ontslagvergoeding als verkapte VUT

Staatssecretaris Wijn van Financiën heeft onlangs aanvullende criteria bekendgemaakt om te kunnen toetsen of een ontslagregeling niet zal worden aangemerkt als een regeling voor vervroegde uitkering (RVU). Als er inderdaad geen sprake is van een verkapte VUT-regeling, hoeft de werkgever geen naheffing te verwachten van 26%.
Nieuws
1 sep 2005

Ontslagvergoeding als 'verkapte vut' toch extra belast

Ontslagvergoedingen die ingezet worden als ontslagvergoeding, worden toch extra belast. Bedrijven die werknemers met een gouden handdruk met vroegpensioen sturen, kunnen een belastingaanslag van 26% over de vergoeding verwachten. Vanaf 2011 wordt deze heffing verhoogd naar 52%. Daarmee legt staatssecretaris Wijn van Financiën opnieuw zijn eerder gelanceerde plan voor aan de Tweede Kamer, dat hij destijds moest terugtrekken vanwege de onduidelijkheid van de regeling.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1