Werkzoekende zestigplussers die moeilijk weer een nieuwe baan vinden, kunnen ook de komende jaren op een passend vangnet rekenen. Het kabinet wil de Wet inkomensvoorziening oudere werklozen (IOW) met 4 jaar verlengen.
Bij het verstrekken van de Verzilverhypotheek stelt de bank de eis dat het recht van erfpacht niet eerder afloopt dan in het 105e levensjaar. De consument is het niet eens met deze eis en heeft daarom een klacht ingediend.
In deze notitie wordt verkend met welke bouwstenen de Aanvullende Inkomensvoorziening voor Ouderen (AIO) zou kunnen worden aangepast. Hierbij gaat het zowel om mogelijkheden die eraan bijdragen dat meer mensen die er recht op hebben de regeling ook daadwerkelijk gaan gebruiken (terugdringen niet-gebruik), als om mogelijkheden om de AIO-voorwaarden voor hen die daar een beroep op willen doen te kunnen versoepelen (reikwijdte vergroten).
Het verzilveren van de overwaarde op de woning kan financiële ruimte bieden, maar daar kleven ook risico’s aan. Zo kan de schuld stevig oplopen en kan men het risico lopen ongewild te moeten verhuizen. Er zijn diverse producten die onderling nogal kunnen verschillen. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) adviseert om goed te informeren naar de mogelijkheden.
Door naast het pensioeninkomen en financieel vermogen ook de overwaarde uit het huis vanaf de eerste dag mee te nemen bij het bepalen van de eigen bijdrage voor verpleeghuiszorg kan de overheid het financieel risico van de eigen bijdragen beter spreiden.
Vanwege een echtscheiding sluit Consument, om de woning te kunnen blijven bekostigen, een aanvullende hypothecaire geldlening van € 50.000,-. Consument klaagt o.a. dat de Bank de aanvullende hypothecaire geldlening niet had mogen verstrekken op basis van de waarde van de woning ("opeethypotheek") en dat om die reden sprake is van overkreditering.
Erfgenamen hebben eerder bij Kifid geklaagd over een 'opeet-hypotheek' en het ontbreken van een contraverzekering. De Geschillencommissie stelde de hypotheekadviseur eerder in het gelijk en ook de Commissie van Beroep heeft de klacht afgewezen.
Minister Ollongren stuurde een afschrift van de reactie op de brief van mw. L. te H. d.d. 31 augustus 2018 over verzilveren van overwaarde van koopwoningen. Deze vraagt (ook) aandacht te schenken aan de positie van de banken en de rol die zij spelen bij de problematiek van het verzilveren van overwaarde.
Zolang mogelijk comfortabel en veilig wonen verdient meer aandacht. SVn geeft de eerste 30 gemeenten die een Verzilverlening beschikbaar stellen daarom een steuntje in de rug. De eerste Verzilverleningen, maximaal 100 in totaal, komen voor rekening en risico van SVn.
De klacht van Consumenten (namelijk, dochter en vriend van de inmiddels overleden hypotheekgever) ziet in de kern op overkreditering. De Commissie merkt op dat sprake is van een zogeheten 'opeethypotheek', waarbij de overwaarde van de woning gebruikt wordt om met name de hypotheekgever ten goede te laten komen.
Een uitkeringsgerechtigde heeft bijzonder bijstand gekregen, waarbij de gemeente de uitkeringsgerechtigde de verplichting opgelegd om haar woning te verkopen en er alles aan te doen om zo spoedig mogelijk een woning te vinden waarbij recht bestaat op huurtoeslag ingevolge de Wet op de huurtoeslag (verhuisplicht).
Bij de Begroting 2019 zal de Kamer geïnformeerd worden over de hoogte van de NHG-premie voor 2019. De NHG-premie wordt jaarlijks vastgesteld op basis van onafhankelijk, actuarieel onderzoek. Op basis van dit onderzoek zal worden bezien of een eventuele premieverlaging verantwoord is. Dat schrijft Minister Ollongren in een Kamerbrief.
Langer zelfstandig wonen staat hoog op de politieke agenda van Rijk, provincies en gemeenten. SVn introduceert na de Blijverslening nu de Verzilverlening. Wat houdt die precies in, welke behoefte vervult de lening en voor wie?
De opbouw van vermogen door Nederlandse huishoudens kent een aantal problemen. Op macroniveau uit dit zich in lange balansen, een scheve vermogensverdeling en kwetsbaarheid van de economie voor schokken. Op microniveau uit dit zich in uitdagingen voor huishoudens om gedurende de levensloop in hun behoeften te voorzien. In een SEO onderzoek wordt gekeken welke rol banken kunnen spelen bij het aanpakken van deze problematiek.
Een consument heeft in 2008 een 'opeethypotheek' afgesloten. Consument stelt dat de adviseur in zijn zorgplicht tekort is geschoten en rekent de adviseur/geldverstrekker de waardedaling van de woning aan.
De bank had bij het aangaan van de kredietovereenkomsten niet hoeven verwachten dat er bij een eventuele (gedwongen) verkoop de geldlening niet uit de opbrengst daarvan zou kunnen worden afgelost. Dat de geldlening niet uit de opbrengst kon worden voldaan, komt met name door de aanzienlijke waardedaling van de woningen als gevolg van de kredietcrisis. Dat blijkt uit een uitspraak van de rechtbank Overijssel.
De Taskforce Verzilveren, een initiatief van maatschappelijke organisaties, financiële partijen en overheidsinstellingen, heeft zich gebogen over een actueel probleem: hoe is de overwaarde in het eigen huis te verzilveren als het inkomen of pensioen ontoereikend is?
De totale overwaarde van het woningbezit in Nederland bedraagt ook nu nog ruim 500 miljard euro. De Taskforce onderzocht praktische belemmeringen en verkende nieuwe mogelijkheden om het in de eigen woning ‘opgesloten geld’ vrij te maken.
Oudere Nederlanders moeten een groter deel van hun eigen zorgkosten betalen, onder meer door hun huis te verkopen. Daar pleit hoogleraar economie Lans Bovenberg voor.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.