MijnFintool

Home Dossiers oudedagspensioen 1 tot 25 van 34
Nieuws
13 mei 2020

Update Vraag en antwoord Centraal Aanspreekpunt Pensioenen

Het Centraal Aanspreekpunt Pensioenen heeft V&A 20-007 toegevoegd aan de site. Dit V&A 20-007 behandelt de vraag of er nog ouderdomspensioen kan worden opgebouwd of toegezegd als de werknemer de leeftijd heeft bereikt die vijf jaar hoger is dan de AOW-leeftijd.
Nieuws
26 feb 2018

Wet waardeoverdracht klein pensioen

Dit (aangenomen) wetsvoorstel wijzigt de Pensioenwet, de Wet verplichte beroepspensioenregeling en de Invoerings- en aanpassingswet Pensioenwet en heeft tot doel een automatische waardeoverdracht mogelijk te maken van een opgebouwd klein pensioen naar iemands nieuwe pensioenuitvoerder. Zo kunnen kleine pensioenaanspraken gebundeld worden tot een pensioen van aanzienlijker omvang.
Nieuws
26 okt 2017

Update: Informatieblad Verdeling van ouderdomspensioen bij scheiding

Nadat eerder het "formulier mededeling van scheiding in verband met verdeling van ouderdomspensioen" een update heeft ondergaan, is nu ook het "Informatieblad Verdeling van ouderdomspensioen bij scheiding" bijgewerkt.

Kamervragen ‘Minder pensioen door Belastingdienst’

Staatssecretaris Wiebes stuurde de Tweede Kamer antwoorden op Kamervragen over het bericht ‘Elke maand honderden euro’s minder pensioen door Belastingdienst’.
Nieuws
31 aug 2017

Kleine pensioenen vanaf 2018 bundelen

Pensioenfondsen en verzekeraars kunnen binnenkort kleine pensioenen bij elkaar optellen in plaats van deze uit te keren. Zo bouwen mensen, vooral tijdelijke krachten, meer op. En houdt het geld zijn pensioenbestemming.
Nieuws
27 jul 2017

Beleidsdekkingsgraad pensioenfondsen

De gemiddelde beleidsdekkingsgraad van Nederlandse pensioenfondsen is in het tweede kwartaal van 2017 gestegen met 2,1 procentpunt en kwam eind juni uit op 101,9%. Dat meldt DNB.
Nieuws
21 jun 2017

CPB publicatie effecten naar nieuw pensioenstelsel

De voorgenomen overgang naar een nieuw pensioenstelsel zonder doorsneesystematiek is gunstig voor toekomstige deelnemers, maar ongunstig voor de meeste bestaande deelnemers. De doorsneesystematiek is ongunstig voor mensen die halverwege hun loopbaan zelfstandige worden en gaat niet goed samen met keuzevrijheid bij de inleg.
Nieuws
5 dec 2016

Tijdelijke verlenging redelijke termijn voor de aankoop van een pensioenuitkering

In verband met het invoeren van de Wet verbeterde premieregeling is in Vraag en Antwoord 15-007 de redelijke termijn voor het aankopen van een pensioenuitkering tijdelijk verlengd tot 1 juli 2017. Omdat de Wet verbeterde premieregeling geen betrekking heeft op stamrechtuitkeringen, geldt de tijdelijke verlenging van de redelijke termijn alleen voor een aan te kopen recht op een pensioenuitkering.
Nieuws
18 jul 2016

Afschaffing doorsneesystematiek: mogelijke transitiepaden

In een publicatie van het CPB worden mogelijke transitiepaden voor afschaffing van de doorsnee­systematiek binnen de huidige uitkeringsovereenkomst geschetst. De doorsneesystematiek, waarin de premie en de opbouw van rechten (in % van het pensioengevend loon) voor alle deelnemers gelijk zijn, negeert het verschil in beleggingshorizon tussen inleg op jonge leeftijd en inleg op latere leeftijd. Dit leidt tot herverdeling, verstoring van de arbeidsmarkt en bemoeilijkt ruimere keuzevrijheid bij de inleg. Een overgang van de doorsneesystematiek naar degressieve opbouw leidt tot een hiaat in de pensioenopbouw van bestaande deelnemers, met name voor die rond middelbare leeftijd.
Nieuws
27 jun 2016

Europese richtlijn pensioenen

Staatssecretaris Klijnsma gaat uitgebreid in op de Kamervragen over "de nieuwe Europese richtlijn pensioenen, IORP-2". Het uiteindelijke onderhandelingsresultaat van de triloogfase bevat geen gedelegeerde bevoegdheden, een beperkt detailniveau van de bepalingen op het gebied van pensioencommunicatie en governance en duidelijke spelregels voor grensoverschrijdende activiteiten met duidelijke bevoegdheden voor DNB als toezichthouder.
Nieuws
16 mrt 2016

Overleg pensioen in eigen beheer

Staatssecretaris Wiebes heeft het verslag van het schriftelijk overleg over pensioen in eigen beheer naar de Tweede Kamer gezonden. Het streven is om per 1 januari 2017 een fiscaal vriendelijke oplossing te bieden voor het opheffen van pensioenaanspraken in eigen beheer. Hieronder een aantal citaten uit het verslag.
Nieuws
27 nov 2015

Wetsvoorstel variabele pensioenuitkering (incl. Memorie van Toelichting)

Staatssecretaris Klijnsma (SZW) heeft bij de Tweede Kamer het Voorstel van wet tot wijziging van de Pensioenwet, de Wet verplichte beroepspensioenregeling en de Wet op de loonbelasting 1964 in verband met invoering van een variabele uitkering (Wet variabele pensioenuitkering) ingediend.
Nieuws
27 nov 2015

Pensioenbesluit (update)

Dit besluit is een samenvoeging en actualisering van eerdere beleidsbesluiten over pensioenen en stamrechten (opbouw, eigen beheer, vervroegen en uitstellen van de pensioendatum, aanwijzingen en overgangsrecht).
Nieuws
27 nov 2015

Besluit: Internationale aspecten van pensioenen en stamrechten

Dit besluit is een actualisering van het besluit van 31 januari 2008, nr. CPP2007/98M. In dit besluit wordt ingegaan op de pensioenopbouw van inkomende werknemers en de pensioenafwikkeling van uitgaande werknemers. Dit besluit bevat de aanwijzing van een aantal regelingen als pensioenregeling.

Uitkomsten verkenning mogelijkheid inzetten pensioen voor aflossing woningschuld

In een uitgebreid onderzoeksrapport zijn de gevolgen van het (deels) inzetten van pensioengelden voor aflossing woningschulden uitgewerkt. Staatssecretaris J. Klijnsma schrijft in een Kamerbrief dat de inzet pensioen voor de eigen woning moeilijk inpasbaar is in het huidige wettelijk kader.
Nieuws
27 nov 2015

Voorbeeldteksten DC beschikbaar

De voorbeeldteksten voor DC-regelingen zijn gepubliceerd. Voor elk beschikbaar icoon zijn nu, naast DB-voorbeeldteksten, ook voorbeeldteksten beschikbaar voor de lagen 1 en 2 van een DC-versie van Pensioen 1-2-3.
Nieuws
27 nov 2015

Minder draagvlak voor huidig pensioenstelsel. Zekerheid over het eigen pensioen belangrijker dan solidariteit.

In de afgelopen jaren is duidelijk geworden dat het ouderdomspensioen niet zo vanzelfsprekend is als altijd werd gedacht. Door de vergrijzing, slechte beleggingsresultaten en een lage rente is de financiële positie van pensioenfondsen zodanig verslechterd, dat veel van hen moesten besluiten om te korten op de pensioenuitkeringen. Ook verandert de arbeidsmarkt; mensen wisselen vaker van baan of starten als zzp-er. Het is daarom de vraag of het huidige pensioenstelsel nog wel voldoet aan de behoeften van de huidige en toekomstige werkenden. In 2014 is, in het kader van de Nationale Pensioendialoog, met deskundigen en belangstellenden gediscussieerd over allerlei aspecten van het pensioenstelsel. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft het SCP gevraagd onderzoek te doen naar het draagvlak voor solidariteit in de aanvullende pensioenen: willen mensen nog wel gezamenlijk een pensioen opbouwen? Welke maatschappelijke trends zijn daarbij relevant? En in hoeverre geven mensen de voorkeur aan collectieve of juist aan individuele pensioenregelingen?
Nieuws
28 mei 2015

Pleidooi voor persoonlijk pensioen

Ouderenorganisaties (waaronder de Unie KBO) willen dat alle deelnemers in een pensioenfonds en alle gepensioneerden in een nieuw pensioenstelsel een persoonlijke beleggingsrekening krijgen. Dat schrijven de voorzitters van de ouderenbonden (Unie KBO, NOOM en PCOB) en de pensioenkoepels (KNVG en NVOG) in een discussienota over een nieuw pensioenstelsel.
Nieuws
6 jan 2015

Afkoopgrens klein pensioen 2015

Kleine pensioenaanspraken kunnen op grond van de artikelen 66, eerste en tweede lid, van de Pensioenwet en 78, eerste en tweede lid, van de Wet verplichte beroepspensioenregeling, door de pensioenuitvoerder worden afgekocht. Het grensbedrag daarvoor wordt jaarlijks herzien op basis van de Consumentenprijsindex Alle Huishoudens (CPI), zoals berekend door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Nieuws
22 dec 2014

Pensioen bij premieovereenkomst kan hoger

Mensen met een premieovereenkomst moeten een beter pensioen kunnen opbouwen. Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft daartoe vandaag in de hoofdlijnennota ‘Optimalisering wettelijke kader premieovereenkomsten’ een aantal verbetervoorstellen gedaan.
Nieuws
2 sep 2014

Ontwerpbesluit nettopensioen

In het ontwerpbesluit worden de kaders van het nettopensioen aangegeven. In het besluit wordt ingegaan op de uitvoering van het nettopensioen en de waarborg voor fiscale hygiëne van het nettopensioen.
Nieuws
21 mei 2014

AFM: Een toekomstperspectief voor beschikbare-premiepensioenregelingen

In het Netspar-artikel “Een toekomstperspectief voor premieovereenkomsten” beschrijven pensioenspecialisten hoe deze pensioenregelingen er in de toekomst uit kunnen zien. Bert-Jan Bosboom, senior toezichthouder bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) is een van de auteurs. De AFM vindt het belangrijk dat verzekeraars toekomstbestendige pensioenregelingen ontwikkelen die aansluiten bij de behoeften van zowel werkgevers als werknemers en die passen in een duurzaam pensioenstelsel.

DNB: Minder pensioenfondsen moeten pensioen verlagen

De Nederlandsche Bank (DNB) schat dat circa 38 pensioenfondsen per 1 april 2014 een verlaging van het pensioen moeten doorvoeren bij het afronden van de vijfjarige herstelplannen. Dit is een daling met 28 fondsen ten opzichte van de 66 fondsen die in het voorgaande jaar het pensioen moesten verlagen.
Nieuws
15 jan 2014

Doorsneesystematiek pensioenen betekent herverdeling tussen jong en oud

Binnen de meeste pensioenregelingen is sprake van een forse herverdeling van jong naar oud. Dit is het gevolg van de doorsneesystematiek. De kosten voor verandering van dit systeem kunnen oplopen tot honderd miljard euro. Dat schrijven Marcel Lever, Jan Bonenkamp en Ryanne Cox in de CPB Policy Brief ‘Doorsneesystematiek in pensioenen onder druk?’. Deze Policy Brief beoogt een toegankelijke samenvatting te zijn van de meer technische CPB Notitie ‘Eindrapportage Voor- en nadelen van de doorsneesystematiek’, die eind december 2013 werd gepubliceerd.
Getoond 1 tot 25 van 34. Er zijn meer pagina's.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1