Er zijn tien verschillende wettelijke verlofregelingen die bijdragen aan een goede balans tussen werk en zorg voor kinderen of andere naasten. Alleen weten mensen niet altijd waar ze gebruik van kunnen maken, omdat het verlofstelsel door de jaren heen complex en onoverzichtelijk is geworden.
Ouders met een arbeidsovereenkomst kunnen 9 weken betaald ouderschapsverlof opnemen en daarvoor een uitkering van UWV krijgen. Dit is zo geregeld in de Wet arbeid en zorg (WAZO).
Op 2 augustus 2022 is de Wet betaald ouderschapsverlof ingegaan. Ouders en verzorgers kunnen een uitkering krijgen over maximaal 9 weken van hun ouderschapsverlof. Vanaf 9 augustus kunt u de uitkering aanvragen voor uw werknemer.
Op 2 augustus 2022 gaat de Wet betaald ouderschapsverlof in. Op 11 april organiseert UWV opnieuw een webinar, waarin zij u meer vertellen over deze wet en de laatste ontwikkelingen. Zoals de verhoging van de uitkering naar 70% van het dagloon.
Het kabinet wil dat mensen meer echte keuzes krijgen in de combinatie van zorg en werk. Het kabinet wil daarom de uitkering voor het betaald ouderschapverlof verhogen van 50 naar 70 procent van het dagloon.
Aan de hand van de Wet van 13 oktober 2021 tot wijziging van de Wet arbeid en zorg, de Wet flexibel werken en enige andere wetten in verband met de implementatie van Richtlijn (EU) 2019/1158 van het Europees Parlement en de Raad van 20 juni 2019 betreffende het evenwicht tussen werk en privéleven voor ouders en mantelzorgers en tot intrekking van Richtlijn 2010/18/EU van de Raad (PbEU 2019, L 188) (Wet betaald ouderschapsverlof) zijn een aantal wijzigen doorgevoerd.
De Eerste Kamer heeft ingestemd met de wet betaald ouderschapsverlof. Dit wetsvoorstel regelt dat ouders deels betaald ouderschapsverlof kunnen opnemen bij de geboorte van hun kind.
Minister Koolmees stuurde een nota van wijziging van het wetsvoorstel betaald ouderschapsverlof. Ook gaat hij in op het amendement over de leeftijdsgrens voor ouderschapsverlof, en de motie over het gebruik van verlofregelingen.
Wijziging van de Wet arbeid en zorg, de Wet flexibel werken en enige andere wetten betreffende het evenwicht tussen werk en privéleven voor ouders en mantelzorgers.
Minister W. Koolmees heeft een wijziging van de Wet arbeid en zorg, de Wet flexibel werken en enige andere wetten in verband met de implementatie van Richtlijn betreffende het evenwicht tussen werk en privéleven voor ouders en mantelzorgers en tot intrekking van Richtlijn Wet betaald ouderschapsverlof ingediend bij de Tweede Kamer.
Het kabinet wil dat mensen meer ruimte krijgen om te kiezen hoe ze werken en zorgen willen combineren. Daarom neemt het kabinet een derde stap in de verlofregelingen voor ouders van jonge kinderen. Zij krijgen vanaf augustus 2022 negen weken van het ouderschapsverlof deels doorbetaald. Het kabinet wil het daarmee aantrekkelijker maken voor ouders om het ouderschapsverlof daadwerkelijk op te nemen.
Minister Asscher heeft de Tweede Kamer het voorstel van wet tot wijziging van de Wet arbeid en zorg en enkele andere wetten in verband met de uitbreiding van het kraamverlof teneinde de band tussen de partner en het kind te versterken toegezonden.
In het afgelopen jaar zijn een aantal belangrijke wetten aangenomen die ervoor zorgen dat de arbeidsmarkt beter gaat functioneren en dat werken meer gaat lonen. Hieronder een overzicht van de maatregelen die per januari 2015 ingaan.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.