MijnFintool

Home Dossiers overbedeling 1 tot 6 van 6
Nieuws
14 nov 2016

Rechtspraak: Echtscheiding en verdeling woning/lijfrente/pensioen

Belanghebbende was in gemeenschap van goederen gehuwd. Bij echtscheiding is het leeuwendeel van de pensioenrechten en lijfrenteaanspraken aan de ex-echtgenoot toegerekend. Daar tegenover staat dat de woning aan belanghebbende is toegedeeld. De inspecteur heeft gesteld dat belanghebbende voor haar onderbedeling met betrekking tot de pensioenrechten en lijfrenten is gecompenseerd door overbedeling van de woning. Zij heeft daarom volgens de inspecteur een uitkering genoten als bedoeld in artikel 3.102, derde lid, van de Wet IB, en wel in het jaar volgend na ondertekening van het echtscheidingsconvenant.

Omzetten van overbedelingsschuld in hypothecaire lening

De hoofdregel van het erfrecht is dat als vader overlijdt, alles naar moeder gaat. De kinderen erven op papier, namelijk een vordering op moeder opeisbaar bij haar overlijden. De "overbedelingsschuld" van moeder en de "onderbedelingsvordering" van de kinderen zijn gedefiscaliseerd. Dit betekent dat de kinderen het desbetreffende bezit niet hoeven op te geven in box 3. Moeder mag de rente op de schuld niet aftrekken in haar aangifte IB. Vaak heeft de onderbedelingsschuld van moeder grotendeels betrekking op de woning. Je zou daarom kunnen denken dat de rente wel voor aftrek in aanmerking komt. Dat is dus niet het geval.
Helpdesk
15 dec 2006

Ik zit met 2 vragen over een klant waarvoor ik een offerte aan het regelen ben.

Ik zit met 2 vragen over een klant waarvoor ik een offerte aan het regelen ben. Dhr X heeft destijds met zijn ex vrouw een woning gekocht. Ze waren gehuwd in agvg en zijn inmiddels gescheiden. De woning staat te koop en nu wil dhr X met zijn nieuwe vriendin, mevr B, de woning gaan aankopen. Hoe zit dit tav de overdrachtsbelasting voor mevr. B? Daarnaast heeft mevr. B met haar ex-partner,waarmee zijn in een appartement woonde, een ( nieuwbouw) eensgezinswoning aangekocht. Door de beeindiging van hun relatie moesten beide woningen worden verkocht. De eensgezinswoning is als eerste verkocht en had een tekort van 30.000.-- euro, per partner 15.000,-- euro. Vervolgens is het appartement verkocht, hierbij werd een overwaarde van 42.000,-- euro gerealiseerd. Voor beide partners 21.000,-- euro. - mag dit tekort worden gesaldeerd ? - .de laatste woning waarvan zij eigenaar was, is het appartement. Hiervan was zij voor 50 % eigenaar. De woning die zij gaat aankopen ook voor 50 % is goedkoper, echter na een forse verbouwing, waarvan zij ook schuldenaar wordt, niet meer. Hoe zit dit tav haar eigen woningreserve?

Waar kan ik meer informatie vinden over hoe in een arbeidscontract exact verwoord dient te worden

Waar kan ik meer informatie vinden over hoe in een arbeidscontract exact verwoord dient te worden hoe een werkgevers bijdrage in de ziektekostenpremie dient te worden omschreven, in het geval de werkgever niet voor alle werknemers voorheen ziekenfondsverzekderden de bijdrage wenst te voldoen?

Vandaag lazen wij het artikel over de SVI.

Vandaag lazen wij het artikel over de SVI. Wij willen vanaf heden deze dekking bij gaan sluiten. Al onze klanten hebben wel een inzittendenverz. Kan deze dan vervallen of vullen ze elkaar aan.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1