MijnFintool

Home Dossiers overbruggingshypotheek 1 tot 9 van 9
Nieuws
5 aug 2024

Overbruggingskredieten en zorgplicht (einduitspraak)

In de tussenuitspraak is geoordeeld dat de geldverstrekker het overbruggingskrediet niet had mogen verstrekken en dat sprake is van overkreditering.

Overbruggingshypotheek op 50% van een pand?

De consument stelt dat de adviseur is tekortgeschoten in de op hem rustende (zorg)verplichtingen, omdat hij de consument niet (tijdig) heeft geïnformeerd dat zijn ex-partner diende mee te tekenen voor de overbruggingshypotheek.
Nieuws
25 mrt 2024

Overbruggingskredieten en zorgplicht

De consumenten vinden dat de adviseur hen geen overbruggingskrediet had mogen adviseren, omdat zij geen eigen vermogen hadden om eventuele risico’s van een overbruggingskrediet op te vangen.

Echtscheiding, aankoop andere woning, niet zonder risico's

Een ex-partner heeft een ander huis gekocht, terwijl de oude (gezamenlijke) woning nog niet verkocht was. De aankoop slaagde niet. De vraag was of gedaagde terecht een beroep had gedaan op het financieringsvoorbehoud in de koopovereenkomst.
Nieuws
20 sep 2019

Moet geldverstrekker overbruggingskrediet in stand houden?

De Bank heeft aan Consumenten een overbruggingskrediet verstrekt met een initiële looptijd van één jaar, tot 1 augustus 2011. De looptijd van het overbruggingskrediet is meermaals verlengd teneinde Consumenten in de gelegenheid te stellen de oude woning te verkopen en met de opbrengst het overbruggingskrediet af te lossen.

Rechtspraak: overkreditering?

Een consument stelt een geldverstrekker aansprakelijk vanwege overkreditering. Ze stelt dat de geldverstrekker haar had moeten ontraden de hypotheek aan te gaan, omdat zij de maandlasten daarvan niet uit haar (geringe) inkomen kon voldoen.

Kopers stellen verkoop oude woning vaker uit

Steeds meer huiseigenaren met verhuisplannen zetten hun oude huis pas te koop als ze een nieuwe woning hebben gekocht. Vooral in regio’s met een krappe woningmarkt zien verkopers hun kansen zonnig in.

Herfinanciering overbruggingskrediet?

Helpdeskvraag (fictieve casus)
Een relatie van ons heeft een overbruggingskrediet gesloten (maart 2011) en nu (gelukkig) de oude woning kunnen verkopen (levering maart 2014). Echter, de verkoopwinst valt tegen en de overbrugging kan niet volledig worden ingelost. De bank is bereid de huidige overbruggingshypotheek (na gedeeltelijke inlossing met overwaarde) om te zetten naar een vaste hypotheek. Valt deze lening nu onder het overgangsrecht, of dient deze annuïtair te worden afgelost?

Overbrugginghypotheek in 2013?

Helpdeskvraag
Relatie heeft een woning in de verkoop en wenst voor de te verwachten verkoopwinst een overbruggingshypotheek. De aankoop zal pas in 2013 plaats vinden (geen getekende koopovereenkomst in 2012). Dient een overbruggingshypotheek (overbrugging toekomstige eigenwoningreserve) ook annuïtair afgelost te worden, of mag dit 'aflossingsvrij' gesloten worden?

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1