De Kennisgroep verzekeringsproducten en assurantiebelasting heeft het standpunt KG:070:2023:12 gewijzigd. Het betreft enkele redactionele wijzigingen. Daarnaast is situatie B verduidelijkt. Situatie C is toegevoegd. Situatie C uit de vorige versie van het standpunt is hernoemd naar situatie D. Verder is de beschouwing uitgebreid. Inhoudelijk zijn geen wijzigingen beoogd.
De Kennisgroep verzekeringsproducten en assurantiebelasting heeft de vraag beantwoord of gebruik kan worden gemaakt van het overgangsrecht dat is opgenomen in de artikelen 10a.1 (overbruggingslijfrente) en 10a.12 (tijdelijke oudedagslijfrente) van de Wet inkomstenbelasting 2001 nadat het kapitaal van een Pre-Brede Herwaarderingslijfrente is overgedragen naar een lijfrenterekening.
De Kennisgroep verzekeringsproducten en assurantiebelasting heeft een aantal vragen beantwoord over de toegestane einddatum van een overbruggingslijfrente.
[Zie ander item
De Kennisgroep verzekeringsproducten en assurantiebelasting heeft het standpunt KG:070:2023:12 gewijzigd. Het betreft enkele redactionele wijzigingen. Daarnaast is situatie B verduidelijkt. Situatie C is toegevoegd. Situatie C uit de vorige versie van het standpunt is hernoemd naar situatie D. Verder is de beschouwing uitgebreid. Inhoudelijk zijn geen wijzigingen beoogd.]
Als download is een handzaam overzicht van vragen en antwoorden over overbruggingslijfrenten, afkoop kleine lijfrenten en over lijfrentespaarrekeningen en lijfrentebeleggingsrechten beschikbaar. Het is een update van de eerdere versie uit januari 2020.
Dit besluit is een actualisatie van een eerder besluit. De goedkeuringen vanwege de verhoging van de AOW-leeftijd zijn aangepast aan de Wet temporisering verhoging AOW-leeftijd.
Staatssecretaris Klijnsma informeerde de Tweede Kamer over het onderzoek naar het (niet-) gebruik van de Tijdelijke regeling Overbruggingsuitkering AOW (OBR).
Bij een relatie (62 jaar) van ons kantoor expireert zijn lijfrenteverzekering. (afgesloten in 1995) Vorig jaar heeft hij de laatste jaarpremie voldaan. Nu relatie 1 dag minder wil gaan werken, heeft hij behoefte aan een overbruggingslijfrente. Echter, zijn AOW-leeftijd is gestegen, terwijl we in de planning er altijd van uit zijn gegaan dat hij met zijn 65e met pensioen zou gaan. Wat is nu (nog) mogelijk?
De overbruggingslijfrente heeft als kenmerk dat deze moet eindigen – naar keuze van de gerechtigde – in het jaar waarin de gerechtigde tot de lijfrente 65 jaar wordt of in het jaar waarin hij een uitkering op grond van een pensioenregeling gaat genieten.
Door het opschuiven van de AOW-gerechtigde leeftijd bestaat ook voor deze overbruggingslijfrenten aanleiding om het mogelijk te maken dat een overbruggingslijfrente desgewenst eindigt in het jaar waarin de gerechtigde tot de overbruggingslijfrente AOW-gerechtigd wordt.
Klant is 62 jaar en heeft een expirerende lijfrentepolis van € 57.500.
De waarde per 31-12-2005 was € 55.000,-. Hiervoor wil hij een overbruggingslijfrente. het restant wordt uitgesteld tot 65 jaar. Mag het dan opgenomen worden als een "kleine" lijfrente?
Als download is het lijfrentebesluit aan de kennisbank toegevoegd.
Van praktisch belang is met name paragraaf 2.4 'Beloning tussenpersoon (artikel 1.7b van de Wet IB 2001)'
Een client DGA heeft destijds een overbruggings en ouderdomspensioen afgesloten. Deze polissen expirteren op zijn 62 jarige leeftijd. Nu ontvangt client ook nog een WAO uitkering uit eerder loondienstverhouding. De uitkering wordt gekort indien hij het pensioen nu in laat gaan. De vraag is of het toegestaan is om de WAO uitkering aan te vullen met een pensioenuitkering tot het inkomen voor het einde van het dienstverband.
Graag uw reactie
Een client van mij heeft in 1990 en lijfrente polis gesloten en daar 12 jaar premie op betaald. Daarna is de polis premievrij voortgezet, en komt nu in 2006 tot uitkering. Client beweert te weten dat de uitkering ONBELAST te goede mag komen aan een kind van 16 jaar. Ik heb zoiets nog nooit gehoord. Is dit iets van een oud regieme, of is het gewoon onzin?
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.