Met ingang van 1 januari 2019 is de Wet fiscale maatregel rijksmonumenten in werking getreden. Met de inwerkingtreding van deze wet is de fiscale aftrek van uitgaven voor monumentenpanden in de Wet inkomstenbelasting 2001 (hierna: de fiscale aftrek) vervallen.
Minister Ollongren stuurde de Tweede Kamer een brief over de motie van het Kamerlid Middendorp. De motie verzoekt om een overgangstermijn voor de hypothecaire leennormen 2018. Tevens wordt er aandacht besteed aan de ontwikkeling van de doorlooptijden van hypotheekaanvragen en wordt er geïnformeerd over de structurele werkwijze bij de wijziging en publicatie van de hypothecaire leennormen.
De vernieuwde Arbowet is op 1 juli 2017 ingegaan. De overgangsregeling van 1 jaar eindigt over exact 100 dagen, op 1 juli 2018. Vanaf dat moment moeten alle werkgevers aan alle verplichtingen vanuit de Arbowet voldoen.
Het LKV (loonkostenvoordeel) vervangt de premiekortingen oudere werknemer of arbeidsgehandicapte werknemer. U komt in aanmerking voor deze overgangsregeling als u aan de voorwaarden voldoet.
Minister Ollongren heeft haar reactie aan de Tweede Kamer op de aangenomen motie over de LTI-leennorm gegeven. In haar brief van 21 november 2017 gaf zij al aan geen aanleiding te zien tot een maand uitstel. In de brief van 8 december 2017 herhaalt zij dit standpunt en wordt de motie feitelijk 'overruled'.
Zie item 'Definitief standpunt: geen overgangsregeling, behoudens explain'
Ondanks diverse tegenwerpingen heeft de Tweede Kamer toch de motie voor een overgangstermijn van een maand voor hypotheekoffertes aangenomen. Alle partijen waren voor.
Per 1 januari 2018 wijzigen de leennormen. De maximale hypotheek ten opzichte van de waarde van de woning wordt 100%. Ook veranderen de inkomensnormen. Deze leennormen gelden dan voor iedereen die vanaf volgend jaar een bindend hypotheekaanbod krijgt. Dus ook voor diegenen die in 2017 een hypotheekaanvraag doen en pas in 2018 een definitief aanbod ontvangen.
Staatssecretaris Wiebes informeerde de Tweede Kamer over de schenkingsvrijstelling eigen woning.
Ondanks een 'ongelijke behandeling', ziet het kabinet geen aanleiding het overgangsrecht 2017 te verruimen.
De OvFD is van mening dat de overgangstermijn tot 1 februari 2017 inzake het toetsmoment nieuwe leennormen voor hypotheekverstrekking een schijnoplossing is. De minister geeft aan dat hij het belangrijk vindt dat consumenten niet in de problemen worden gebracht door de overgang naar de nieuwe werkwijze, maar het is nu al duidelijk dat consumenten wél de dupe gaan worden van deze wijziging. De OvFD roept de minister dan ook op om alsnog zo spoedig mogelijk te regelen dat voor hypotheekaanvragen, die in 2016 door consumenten zijn gedaan, ten behoeve van het bindend aanbod dat in 2017 plaatsvindt met de hypotheeknormen van 2016 mag worden gerekend. Dus zonder overgangstermijn, die ongetwijfeld tot grote problemen gaat leiden voor consumenten die in alle vertrouwen in 2016 een hypotheekaanvraag hebben ingediend.
In een Kamerbrief geeft Minister Bussemaker een toelichting op de overgangsregeling van de fiscale aftrek onderhoud monumentale panden. Tevens wordt nader ingegaan op de wijziging van de aftrekpost voor scholingsuitgaven en de introductie van scholingsvouchers per 2018.
Voor de advisering over hypotheken is het begrip ´bestaande eigenwoningschuld´ (Box 1) omschreven in Wet IB2001, artikel 10bis.1 ‘bestaande eigenwoningschuld’ relevant voor het bepalen van het wel/niet verplicht annuïtair /lineair aflossen van de hypotheek, zoals deze sinds Belastingplan 2013 (BP2013) bestaat.
In een compilatie van diverse Fintool artikelen/helpdeskvragen wordt aan de hand van een aantal casussen/helpdeskvragen nader ingezoomd op de (on)mogelijkheden gebruik te maken van aflossingsvrije leningen of voortzetting van bijvoorbeeld een KEW/SEW/BEW.
Bij een relatie (62 jaar) van ons kantoor expireert zijn lijfrenteverzekering. (afgesloten in 1995) Vorig jaar heeft hij de laatste jaarpremie voldaan. Nu relatie 1 dag minder wil gaan werken, heeft hij behoefte aan een overbruggingslijfrente. Echter, zijn AOW-leeftijd is gestegen, terwijl we in de planning er altijd van uit zijn gegaan dat hij met zijn 65e met pensioen zou gaan. Wat is nu (nog) mogelijk?
Klanten hebben hun woning verkocht in 2012 en huren momenteel. Nu overwegen ze alsnog een eigen woning te kopen in 2013.
Om gebruik te kunnen maken van het overgangsrecht aangaande de hypotheken, moet er dit jaar een woning gekocht worden. Moet de daadwerkelijke overdracht met de bijbehorende hypotheek zijn gedaan voor 31/12/2013
Of volstaat een onvoorwaardelijk koopcontract en mag de levering in 2014 plaatsvinden?
Hebt u een woning die al vóór 1 januari 2010 is verhuurd? Dan hebt u bij het begin van de verhuur te maken gehad met de bijleenregeling. Sinds 2010 (tot / met 2013, vooralsnog geen verlenging bekend) geldt een crisismaatregel (overgangsregeling).
Als u de Belastingdienst vraagt de overgangsregeling voor tijdelijke verhuur toe te passen, wordt dit teruggedraaid. De gevolgen van de bijleenregeling (verminderde recht op renteaftrek als gevolg van overwaarde) gaan dan pas in na 3 jaar. Of als de verhuur eerder stopt, bijvoorbeeld omdat u de woning verkoopt.
Klant heeft huis te koop staan (sinds 2011) en heeft hypotheek van (€ 100.000,=), box 1, bedrag 31 december 2012).
Stel verkoopt huis (in 2013) en klant gaat tijdelijk huren. Tot wanneer mag klant dan nog van oude regeling gebruik maken en de lening (deels) aflossingsvrij financieren?
Eerder zijn vragen van het lid Paulus Jansen (SP) aan de staatssecretaris van Financiën over de fiscale regeling voor hypotheekrenteaftrek gesteld.
Nadat beantwoording eerst uitgesteld was, zijn de antwoorden nu wel bekend gemaakt. Er is sprake van een 'versoepeling' ten opzichte van de huidige wetgeving. In een aanvullend besluit zal de 'reparatiewetgeving' vastgelegd worden.
Naar aanleiding van het overgangsrecht met betrekking tot bestaande kapitaalverzekeringen eigen woning, spaarrekeningen eigen woning en beleggingsrechten eigen woning als bedoeld in artikel 10bis.2, eerste lid, van de Wet IB 2001 en de reikwijdte van de goedkeuring in het Besluit van 21 december 2012, nr. BLKB2012/1994M, herplaatst in Stcrt. 2013/765 van 11 januari 2013, zijn er diverse vragen binnengekomen bij de Kennisgroep Verzekeringsproducten.
Kabinet heeft geen plannen voor verlengen overgangstermijn omzetten aflossingsvrije hypotheken.
Dat heeft een woordvoerster van minister Blok gezegd, schrijft NOS.
Zie gekoppeld artikel voor update 'Herziene vraag en antwoord'
In het besluit van 21 december 2012 - BLKB2012/1994M is een overgangsregeling omschreven.
In de praktijk leverde dit toch onduidelijkheden op en zijn veel vragen gesteld (en beantwoord op de kennis van toen). Feitelijk is er sprake van een ruimere regeling, dan het besluit deed voorkomen.
De Kennisgroep Verzekeringsproducten heeft diverse vragen beantwoord. Deze 'vragen en antwoorden' zijn op onze website terug te vinden.
Vraag en antwoord van Kennisgroep Verzekeringsproducten
In artikel 10bis.2, derde lid, van de Wet IB 2001, is geregeld dat een kapitaalverzekering die slechts als gevolg van het ontbreken in de overeenkomst van de bepaling dat de begunstigde de uitkering zal aanwenden ter aflossing van de EWS, nog tot 1 april 2013 door het plaatsen van deze bepaling kan worden omgevormd in een KEW.
In dit besluit wordt goedgekeurd dat er een overgangstermijn tot 1 april 2013 geldt als een op 31 december 2012 bestaande aflossingsvrije hypotheek wordt omgezet in een hypotheek met daaraan gekoppeld een kapitaalverzekering eigen woning (KEW), een spaarrekening eigen woning (SEW) of een beleggingsrecht eigen woning (BEW).
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.