Staatssecretaris Wiebes heeft de nota naar aanleiding van het verslag bij het Belastingplan 2017 naar de Eerste Kamer gestuurd. Nader ingegaan wordt op het vervallen van de tijdklemmen.
Afhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek naar de impact van het vervallen van de tijdklemmen zal Wiebes, indien de in het genoemde amendement opgenomen maatregel in werking treedt, bezien in hoeverre het wenselijk is om wederom deels of alsnog geheel de tijdklemmen te laten vervallen voor Brede Herwaarderingskapitaalverzekeringen.
De Kennisgroep Verzekeringsproducten heeft een update uitgebracht met vragen en antwoorden over KEW, SEW en BEW. De uitbreiding ziet met name toe op het overgangsrecht voor hybride hypotheekverzekeringen en garantiekapitalen.
Voor de advisering over hypotheken is het begrip ´bestaande eigenwoningschuld´ (Box 1) omschreven in Wet IB2001, artikel 10bis.1 ‘bestaande eigenwoningschuld’ relevant voor het bepalen van het wel/niet verplicht annuïtair /lineair aflossen van de hypotheek, zoals deze sinds Belastingplan 2013 (BP2013) bestaat.
In een compilatie van diverse Fintool artikelen/helpdeskvragen wordt aan de hand van een aantal casussen/helpdeskvragen nader ingezoomd op de (on)mogelijkheden gebruik te maken van aflossingsvrije leningen of voortzetting van bijvoorbeeld een KEW/SEW/BEW.
Dit besluit wijzigt het besluit over de kapitaalverzekering eigen woning, spaarrekening eigen woning, het beleggingsrecht eigen woning en vóór 2001 bestaande kapitaalverzekeringen in box 3 van 6 december 2014, BLKB 2014/1763M.
In een nieuw besluit wordt het besluit over de kapitaalverzekering eigen woning, spaarrekening eigen woning, beleggingsrecht eigen woning en vóór 2001 bestaande kapitaalverzekeringen in box 3 van 6 december 2014, BLKB 2014/1763M, gewijzigd.
Moet het vrijgevallen kapitaal uit een polis altijd op de hoofdsom worden afgelost, of is dat niet per se noodzakelijk?
Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) geeft antwoord op deze vraag.
De Kennisgroep Verzekeringsproducten heeft na afstemming met het ministerie van Financiën een aantal vragen beantwoord die zien op het overgangsrecht met betrekking tot kapitaalverzekeringen
eigen woning (KEW), spaarrekeningen eigen woning (SEW) en beleggingsrechten eigen woning (BEW) als bedoeld in artikel 10bis.2 van de Wet IB 2001 en het besluit van 28 mei 2013, nr.
BLKB2013/956M (hierna: het besluit).
Klopt het dat verzekeringnemers – waarvan de spaarpolis(sen) in 2012 is vervallen (royement) – de mogelijkheid hebben een nieuwe SEW/KEW/BEW te openen?
Dit terwijl er geen sprake is van fiscaal geruisloze voortzetting / besluit aflossingsvrije hypotheken voor 1 april 2013 omzetten / overgangsregeling onherroepelijke koop-/aannemingsovereenkomsten bestaande op 31 december 2012.
Klanten van mij hebben nu een SEW bij X. Zij gaan verhuizen. De rente bij de nieuwe bank (Y) is lager dan bij X. Hierdoor daalt ook de spaarrente in de SEW. Oorspronkelijk doelkapitaal was € 160.000. De jaar premie bij X bedraagt E 1.200,00. De nieuwe premie wordt bij Y, zonder verhoging van het doelkapitaal E 1.600.
De vraag is of dit nu mag zonder verlies van vrijstellingen cq hypotheekrente aftrek
In het recente besluit "Overgangsrecht KEW" wordt in verband met het overgangsrecht gesproken ( Tijdelijke huur na 31 december 2012, gevolgd door koop ) over het kopen in het volgende kalenderjaar, waarbij de KEW weer in box 1 valt.
Wat is bepalend: de passeerdatum of het tekenen van de koopovereenkomst (zoals tijdens de invoering van de bijleenregeling gold en recentelijk met overgangsrecht hypotheken (onherroepelijke koopovereenkomst)?
Naar aanleiding van het overgangsrecht met betrekking tot bestaande kapitaalverzekeringen eigen woning, spaarrekeningen eigen woning en beleggingsrechten eigen woning als bedoeld in artikel 10bis.2, eerste lid, van de Wet IB 2001 en de reikwijdte van de goedkeuring in het Besluit van 21 december 2012, nr. BLKB2012/1994M, herplaatst in Stcrt. 2013/765 van 11 januari 2013, zijn er diverse vragen binnengekomen bij de Kennisgroep Verzekeringsproducten.
Relatie heeft bestaande eigen woningschuld van 240.000,- volledig aflossingsvrij. Heeft vandaag een woning aangekocht. Passeerdatum 7 juni aanstaande. Hij wil van de 240K nog 100K omzetten in banksparen, wil dit het liefst doen gelijktijdig bij de nieuwe hypotheek.
Mag dat nog, er van uitgaande dat hij voor 1 april finaal akkoord van de bank heeft? Of moet hij eerst zijn bestaande hypotheek omzetten voor 1 april en vervolgens fiscaal geruisloos meenemen?
Een lezer vroeg of we een rekenmodel konden maken voor de volgende adviesvraag:
Voor 1 april 2013 kan ik nog een SEW advies geven, maar vaak heb ik de hoge vrijstelling nodig die pas na 20 jaar bereikt wordt. In veel gevallen is er sprake van een hypotheekrente aftrek sinds 1 januari 2001, welke dan per 1 januari 2031 vervalt.
Indien nu een SEW van 20 jaar geadviseerd wordt, is er vanaf 1 januari 2031 in deze gevallen geen rente aftrek.
Adviseer ik een relatie nu een annuïteitenhypotheek of een SEW, waarbij de laatste paar jaar geen rente aftrek meer genoten wordt.
Is hier een rekenmodel voor?
Kabinet heeft geen plannen voor verlengen overgangstermijn omzetten aflossingsvrije hypotheken.
Dat heeft een woordvoerster van minister Blok gezegd, schrijft NOS.
Zie gekoppeld artikel voor update 'Herziene vraag en antwoord'
In het besluit van 21 december 2012 - BLKB2012/1994M is een overgangsregeling omschreven.
In de praktijk leverde dit toch onduidelijkheden op en zijn veel vragen gesteld (en beantwoord op de kennis van toen). Feitelijk is er sprake van een ruimere regeling, dan het besluit deed voorkomen.
De Kennisgroep Verzekeringsproducten heeft diverse vragen beantwoord. Deze 'vragen en antwoorden' zijn op onze website terug te vinden.
Vraag en antwoord van Kennisgroep Verzekeringsproducten
Met de term gegarandeerd kapitaal wordt bedoeld het kapitaal dat door de instelling gegarandeerd zal worden betaald indien de overeengekomen premie of inleg gedurende de gehele looptijd volgens schema wordt voldaan. Het begrip omvat hiermee mede de term “verzekerd kapitaal” zoals dat is gebruikt in eerdere overgangsregimes voor kapitaalverzekeringen.
Vraag en antwoord van Kennisgroep Verzekeringsproducten
Voor kapitaalverzekeringen die bestonden op 14 september 1999 geldt als voorwaarde voor behoud van eerbiedigende werking en voor de bijzondere waardevrijstelling van onderdeel AN Invoeringswet Wet IB 2001 dat voor de beoordeling of de verzekerde rechten zijn verhoogd, de leven- en de overlijdenscomponent afzonderlijk moeten worden bezien. Voor de beoordeling of met betrekking tot een KEW is voldaan aan de voorwaarden voor toepassing van het overgangsrecht, moeten de leven- en de overlijdenscomponent in beginsel afzonderlijk worden bezien overeenkomstig de voorgaande overgangsregimes voor kapitaalverzekeringen. Dit houdt in dat het verzekerde kapitaal c.q. de te betalen premies voor de verzekerde uitkering bij leven afzonderlijk van het verzekerde kapitaal c.q. de te betalen premies voor de verzekerde uitkering ten gevolge van overlijden, moeten worden getoetst.
Vraag en antwoord van Kennisgroep Verzekeringsproducten
In artikel 10bis.2, derde lid, van de Wet IB 2001, is geregeld dat een kapitaalverzekering die slechts als gevolg van het ontbreken in de overeenkomst van de bepaling dat de begunstigde de uitkering zal aanwenden ter aflossing van de EWS, nog tot 1 april 2013 door het plaatsen van deze bepaling kan worden omgevormd in een KEW.
Vraag en antwoord van Kennisgroep Verzekeringsproducten
In het beleidsbesluit van 21 december 2012, BLKB 2012/1994M is aangegeven dat het nog mogelijk is om vóór 1 april 2013 een KEW, SEW of BEW aan te gaan of te verhogen, mits de belastingplichtige op 31 december 2012 beschikt over een eigen woning en een eigenwoningschuld (EWS). Hierbij mag het gegarandeerde kapitaal niet hoger zijn dan het bedrag van de eigenwoningschuld op 31 december 2012. Indien het gaat om een product zonder gegarandeerd kapitaal, mag het overeengekomen te betalen bedrag (premies of inleg) niet hoger zijn dan het bedrag dat, uitgaande van het voor een dergelijk product gebruikelijke prognoserendement, voldoende is voor het bereiken van een doelvermogen dat niet hoger is dan het bedrag van de EWS per 31 december 2012.
Vraag en antwoord van Kennisgroep Verzekeringsproducten
Met het beleid in het besluit van 21 december 2012, BLKB 2012/1994M is een ruime werking beoogd. Dit houdt in dat het in alle gevallen mogelijk is om vóór 1 april 2013 een KEW, SEW of BEW aan te gaan of te verhogen, mits de belastingplichtige op 31 december 2012 beschikt over een eigen woning en een eigenwoningschuld (EWS).
Vraag en antwoord van Kennisgroep Verzekeringsproducten
Met de laatste volzin van de voorwaarden in het besluit van 21 december 2012, BLKB 2012/1994M is niet beoogd te verhinderen dat premies c.q. inleg worden verhoogd bij een gedeeltelijk aflossingsvrije positie. Zie voorts het antwoord op vraag 4.
Is het mogelijk om ook in de toekomst jaarlijks extra stortingen te doen in een KEW mits de looptijd niet verlengd wordt en het doelkapitaal niet verhoogd?
----------------------------------------------------------------------------------
Stel dat iemand in juli 2013 zijn hypotheek wenst over te sluiten en al in het bezit is van een bankspaarhypotheek bij een andere geldverstrekker.
De nieuwe geldverstrekker kan geen voortzettingsclausule op de rekening zetten.
Mag de nieuwe geldverstrekker na 1 april 2013 nog een bankspaarrekening openen met hetzelfde doelkapitaal wat relatie heeft op 1 april 2013?
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.