Het Centraal Planbureau (CPB) heeft een geactualiseerde macro-economische raming gepubliceerd ten behoeve van de afronding van de besluitvorming over de begroting van 2015.
De Nederlandse economie krimpt dit jaar met 1%. Volgend jaar is naar verwachting sprake van een licht herstel en neemt het bbp met 1% toe. Het begrotingstekort (EMU-tekort) komt in 2014 naar verwachting uit op 3,7%.
De particuliere consumptie krimpt in 2013 door lagere beschikbare inkomens en dalende huizenprijzen, terwijl de overheidsbestedingen als gevolg van bezuinigingen nog steeds afnemen.
De recente stijging van de overheidsschuld was economisch logisch, omdat daarmee de negatieve economische gevolgen van de crisis zijn gedempt. Op termijn is echter een lager schuldniveau gewenst om te voorkomen dat de Nederlandse economie in problemen komt.
In twee publicaties (zie downloads) geeft het CPB een analyse en achtergrondsinformatie.
Minister Plasterk ziet geen aanleiding om aan te nemen dat de verstrekte hypothecaire leningen aan personeel tot onverantwoorde en onvoorzienbare financiële risico’s leiden bij de medeoverheden en ZBO’s.
Antwoorden van minister Plasterk (BZK) op de vragen van het Kamerlid Schouw (D66) over het verstrekken van hypothecaire leningen aan medewerkers door de overheid.
Het CDA en de ChristenUnie willen vandaag een wetsvoorstel indienen om het Zilvervlootsparen opnieuw in te voeren. Het doel is kinderen weer sparen te leren.
Het kabinet gaat nog meer bezuinigen om de schatkist op orde te krijgen. De extra bezuinigingen zouden minimaal 6 miljard euro bedragen, maar waarschijnlijk veel meer, tot wel richting 10 miljard euro. Dat meldt De Telegraaf. De extra bezuinigingen komen bovenop de 18 miljard die de coalitie bij het begin van het kabinet afsprak.
Hoge overheidsschulden en kwetsbare financiële instellingen blijven een bedreiging voor de internationale financiële stabiliteit. Dat schrijft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in de nieuwe editie van het Global Financial Stability Report.
Het nieuwe kabinet van CDA en VVD wil de assurantiebelasting per 1 januari volgend jaar met 2 procentpunt verhogen tot 9,5%. Dat staat in het ontwerp-regeerakkoord. Burgers gaan 75% van de lasten dragen; de rest komt voor rekening van bedrijven.
Het kabinet Rutte-Verhagen heeft gisteravond een regeer- en een gedoogakkoord gesloten. Daarmee is de vorming van een rechtse regering dichterbij gekomen. De akkoorden worden nu voorgelegd aan de drie betrokken fracties. Dit weekend volgt waarschijnlijk het CDA-congres waar partijleden mogelijk nog drempels voor het nieuwe kabinet kunnen opwerpen.
Tot aan 2015 zijn voor 29 miljard euro aan structurele bezuinigingen noodzakelijk. Dat meldt het Centraal Planbureau (CPB). Het CPB voorspelt voor 2015 een begrotingstekort van 2,9 procent van het bruto binnenlands product, terwijl dan een overschot van 1,5 procent nodig is om te voorkomen dat later de overheidsfinanciën ontsporen en de staatsschuld explodeert.
Minister Bos van Financiën heeft een extra miljardengat op de rijksbegroting door de hogere levensduur van Nederlanders. Vorige week meldden wij al dat daardoor ook de dekkingsgraad van pensioenfondsen onder druk komt te staan.
„Het zal lastig zijn draagvlak voor krijgen voor het terugdringen van het begrotingstekort op een moment dat de bevolking nog geen economisch herstel voelt.” Dit zei minister Wouter Bos (Financiën) dinsdag na EU-beraad.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.