De meeste pensioendeelnemers willen dat hun pensioenfonds bij de keuzebegeleiding rekening houdt met hun huidige financiële situatie, inflatie en economische vooruitzichten en/of toekomstige levensplannen.
Het kabinet heeft niet het voornemen om kosten voor persoonlijk pensioenadvies aftrekbaar te maken of niet tot het loon te rekenen. Dat schrijft minister Van Hijum in zijn antwoord op Kamervragen.
Op voorstel van minister Schouten voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen gaat vandaag het wetsvoorstel ‘Toezeggingen pensioenonderwerpen’ in internetconsultatie. In dit voorstel worden enkele aanpassingen gedaan in de Pensioenwet die samenhangen met toezeggingen die zijn gedaan bij de wetsbehandeling van de Wet toekomst pensioenen in de Eerste Kamer.
Minister Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) geeft antwoord op vragen over het bericht 'Veel ergernis over rechtszaken over verplicht pensioen: 'Dit is niet te doen voor ondernemers'". Het Tweede Kamerlid Aartsen (VVD) heeft de vragen gesteld.
In 2010 publiceerde de AFM haar eerste pensioenadviesleidraad. Deze werd gevolgd door een update in 2018. Vanwege de pensioentransitie, en de aanpassingen die daarvoor zijn gedaan in de Pensioenwet, is de leidraad nu geactualiseerd en is een aantal adviesthema’s toegevoegd.
Op de website Onsnieuwepensioen.nl is informatie op hoofdlijnen te vinden over de voorgenomen nieuwe regels voor pensioen. Als de Tweede en Eerste Kamer akkoord gaan, gaan deze regels naar verwachting per 1 januari 2023 in.
In Nederland is het primair aan sociale partners om een aanvullende pensioenregeling overeen te komen en aan te bieden. Dit is echter niet verplicht. Dat leidt ertoe dat niet alle werknemers pensioen opbouwen via hun werkgever en er een zogenoemde “witte vlek” ontstaat.
U heeft pensioen opgebouwd in een beschikbare premieregeling: gedurende uw dienstverband is er een bepaald kapitaal opgebouwd waarvoor u nu zelf een pensioenuitkering moet aankopen. De offerte van de verzekeraar met daarin de hoogte van uw toekomstige maandelijkse pensioenuitkering valt echter nogal tegen. U wilt weten of u hier iets tegen kunt ondernemen.
Het ontbreken van keuzevrijheid in het Nederlandse pensioenstelsel wordt wel genoemd als oorzaak voor lage pensioenbetrokkenheid. Uit Netspar-onderzoek onder Zweedse pensioendeelnemers blijkt echter dat meer keuzevrijheid niet automatisch leidt tot een hogere betrokkenheid.
Om pensioenadviseurs bij hun adviespraktijk te ondersteunen, heeft de AFM de ‘Leidraad tweede pijler pensioenadvisering’ geactualiseerd. Deze leidraad vervangt een eerdere versie van elf afleveringen uit 2009. De AFM verwacht van pensioenadviseurs dat zij de geactualiseerde leidraad toepassen in hun pensioenadviespraktijk.
Consument en haar echtgenoot hebben anders dan het advies van de adviseur gekozen voor een pensioenuitkering zonder nabestaandenuitkering. De echtgenoot van consument is overleden en de koopsom is toegevallen aan de verzekeraar.
Minister Dijsselbloem heeft de Tweede Kamer antwoorden op vragen die zijn gesteld in het schriftelijk overleg over de diplomaplicht in relatie tot het algemeen pensioenfonds, de analyse van het vakbekwaamheidsbouwwerk en volmacht toegezonden.
VKG, de full serviceprovider uit Hoorn, heeft overeenstemming bereikt met Pensioen Partners Nederland (PPN) om het onderdeel VKG Pensioen over te nemen. Beide ondernemingen werken al sinds 8 jaar nauw met elkaar samen. PPN heeft de adviseurs van VKG de afgelopen jaren begeleid bij complexe pensioenvraagstukken en het verzorgen van periodieke pensioenbijeenkomsten. De mogelijkheid voor adviseurs met een pensioenvergunning om pensioencontracten via VKG te administreren via het provinciale kanaal blijft ongewijzigd bestaan.
Staatssecretaris Klijnsma (SZW) heeft bij de Tweede Kamer het Voorstel van wet tot wijziging van de Pensioenwet, de Wet verplichte beroepspensioenregeling en de Wet op de loonbelasting 1964 in verband met invoering van een variabele uitkering (Wet variabele pensioenuitkering) ingediend.
In de afgelopen jaren is duidelijk geworden dat het ouderdomspensioen niet zo vanzelfsprekend is als altijd werd gedacht. Door de vergrijzing, slechte beleggingsresultaten en een lage rente is de financiële positie van pensioenfondsen zodanig verslechterd, dat veel van hen moesten besluiten om te korten op de pensioenuitkeringen. Ook verandert de arbeidsmarkt; mensen wisselen vaker van baan of starten als zzp-er. Het is daarom de vraag of het huidige pensioenstelsel nog wel voldoet aan de behoeften van de huidige en toekomstige werkenden.
In 2014 is, in het kader van de Nationale Pensioendialoog, met deskundigen en belangstellenden gediscussieerd over allerlei aspecten van het pensioenstelsel. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft het SCP gevraagd onderzoek te doen naar het draagvlak voor solidariteit in de aanvullende pensioenen: willen mensen nog wel gezamenlijk een pensioen opbouwen? Welke maatschappelijke trends zijn daarbij relevant? En in hoeverre geven mensen de voorkeur aan collectieve of juist aan individuele pensioenregelingen?
In een 'vraag en antwoord' geeft de Belastingdienst aan dat ingeval van bovenmatigheid of een oneigenlijke handeling de waarde van de volledige pensioenaanspraak direct in de belastingheffing moet worden betrokken, dit ondanks een eerdere uitspraak van de Rechtbank.
Staatssecretaris J. Klijnsma schrijft in een Kamerbrief over hoe de informatieverstrekking over pensioenopbouw tijdens werkloosheid geregeld is, hoe dit in de praktijk werkt en geeft aan dat pensioenuitvoerders ook aandacht besteden aan de informatieverstrekking over het nabestaandenpensioen op risicobasis.
De komende weken staan nog diverse wetsvoorstellen op stapel. Bij de Eerste Kamer ligt het wetsvoorstel Pensioencommunicatie en bij de Tweede Kamer zal op korte termijn het wetsvoorstel Algemeen pensioenfonds behandeld worden. Daarnaast heeft het kabinet nog een wetsvoorstel in voorbereiding om opgebouwde pensioenafspraken in de derde pijler buiten beschouwing te laten voor de vermogenstoets van de bijstand, een wetsvoorstel ter wijziging van de WOR en een Amvb op het terrein van waardeoverdracht in verband met het vervallen van de 6 maandentermijn.
Pensioenfondsen krijgen de mogelijkheid een zogenaamde regeling voor nettopensioen uit te voeren voor deelnemers met een pensioengevend loon boven de aftoppingsgrens (bij voltijd € 100.000 (2015)).
Voor deelnemende partijen aan de Pensioen3daagse (28, 29 en 30 oktober) heeft Wijzer in geldzaken een set presentaties, communicatiemiddelen en uitingen ontwikkeld, die elke deelnemer kan inzetten om de Pensioen3daagse 2014 tot een succes te maken.
Op 11 juni 2014 heeft in de Tweede Kamer de plenaire behandeling plaatsgevonden van het voorstel van wet tot goedkeuring van het op 12 april 2012 te Berlijn tot stand gekomen verdrag tussen het Koninkrijk der Nederlanden en de Bondsrepubliek Duitsland tot het vermijden van dubbele belasting met betrekking tot belastingen naar het inkomen.
In een Kamerbrief worden diverse nog niet beantwoorden vragen over met name pensioeninkomen behandeld.
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) wil graag innovatie in de financiële dienstverlening stimuleren. Afgelopen periode heeft de AFM daarom samen met vertegenwoordigers uit de financiële sector een denkrichting (zie download) uitgewerkt voor efficiëntere pensioendienstverlening voor consumenten.
De premiestaffels die per 1 januari 2015 geldig worden, mits de Eerste Kamer instemt met de aanpassing van het fiscale kader voor pensioen, zijn gepubliceerd. Deze premiestaffels zijn van toepassing op zogenaamde ‘beschikbare premieregelingen’ en zijn een handreiking voor de praktijk. Ze worden later bij beleidsbesluit vastgesteld.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.