MijnFintool

Home Dossiers pensioenbewustzijn 1 tot 25 van 99
Nieuws
2 dec 2024

AFM Consumentenmonitor pensioen (2e helft 2024)

De meeste pensioendeelnemers willen dat hun pensioenfonds bij de keuzebegeleiding rekening houdt met hun huidige financiële situatie, inflatie en economische vooruitzichten en/of toekomstige levensplannen.
Nieuws
22 mrt 2024

Onderzoek Pensioenboodschappen

Drie boodschappen over pensioenen zijn voorgelegd aan werkenden (36-55 jaar, in loondienst), pensioengeoriënteerden (56-67 jaar, nog niet met pensioen, in loondienst) en gepensioneerden (68 jaar en ouder) in Nederland.
Nieuws
28 jul 2023

Geen pensioenregeling? Verplichte melding op loonstrook!

De Stichting van de Arbeid heeft een aanvalsplan opgesteld om het aantal werknemers zonder pensioen te verkleinen. Een van de voorstellen is dat werknemers op hun loonstrook een melding te zien krijgen als zij geen ouderdomspensioen opbouwen.
Nieuws
23 jun 2023

Veel DC-deelnemers hebben een beperkte premie-inleg

Het Nederlandse pensioenstelsel staat aan de vooravond van een grootscheepse hervorming. Alle pensioendeelnemers in Nederland gaan pensioen opbouwen via een premieregeling (DC), ook de deelnemers die nu een uitkeringsovereenkomst (DB) hebben. Dit betekent dat voor deelnemers straks de pensioenpremie centraal komt te staan binnen de regeling. Een van de speerpunten van dit nieuwe stelsel is het terugdringen van de ‘witte vlek’, oftewel de werkenden die geen pensioen opbouwen.
Nieuws
31 mrt 2023

Link naar Geldplan Bijna pensioen

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) heeft het Geldplan Bijna pensioen gelanceerd. Hiermee kunnen 55-plussers inzicht krijgen in de keuzes die zij kunnen maken over hun pensionering.
Nieuws
3 mrt 2023

Consumenten stuiten op drempels

De toegang tot het derdepijlerpensioen kent verschillende drempels voor consumenten, zo blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).
Nieuws
24 okt 2022

3e nota van wijziging bij wetsvoorstel toekomst pensioenen

De 3e nota van wijziging bij het wetsvoorstel toekomst pensioenen is gepubliceerd. In deze derde nota van wijziging zijn nadere kaders gesteld voor een evenwichtige transitie en zijn wijzigingen opgenomen voor werkenden zonder pensioenopbouw. Verder is het voorstel aangepast aan de latere inwerkingtreding. Daarvoor zijn ook een aantal fiscale bepalingen aangepast. Daarnaast zijn enkele bepalingen die zien op nabestaandenpensioen aangepast en is een aantal technische en redactionele wijzigingen doorgevoerd.

Publieksmonitor pensioenen kwartaal 2 2022

Met deze publieksmonitor wil het Ministerie van SZW over meerdere jaren de reactie van het Nederlandse publiek op alles wat ze horen en zien over het pensioen inzichtelijk maken.

Website voor publiek over voorgenomen nieuwe pensioenregels

Op de website Onsnieuwepensioen.nl is informatie op hoofdlijnen te vinden over de voorgenomen nieuwe regels voor pensioen. Als de Tweede en Eerste Kamer akkoord gaan, gaan deze regels naar verwachting per 1 januari 2023 in.
Nieuws
9 feb 2022

Witte vlek op pensioengebied

In Nederland is het primair aan sociale partners om een aanvullende pensioenregeling overeen te komen en aan te bieden. Dit is echter niet verplicht. Dat leidt ertoe dat niet alle werknemers pensioen opbouwen via hun werkgever en er een zogenoemde “witte vlek” ontstaat.
Nieuws
14 jan 2022

Veelgestelde vragen en antwoorden Vernieuwing pensioenstelsel

Vanaf 1 januari 2023 verandert ons pensioenstelsel. De verandering is niet eenvoudig en duurt een paar jaar. Daarom vind je op werkenaanonspensioen.nl (platform voor professionals) informatie die je nodig hebt om je voor te bereiden.
Nieuws
8 dec 2021

Eerste voortgangsrapportage uitwerking ‘Aanvalsplan witte vlek’

De Stichting van de Arbeid heeft in juni 2020 het ‘Aanvalsplan witte vlek, voorstellen om het gemis aan pensioenopbouw onder werknemers tegen te gaan’ uitgebracht. Dit aanvalsplan bevat 22 actiepunten waar niet alleen sociale partners aan moeten werken maar waarbij ook de inzet en gezamenlijke verantwoordelijkheid van andere partijen nodig is. In de eerste voortgangsrapportage, die aan de staatssecretaris van SZW is aangeboden, laat de Stichting zien hoe het ervoor staat met de uitwerking van die 22 actiepunten.

Rijk aan gedragsinzichten

Dit rapport is een uitgave van alle ministeries gezamenlijk, verenigd in het Behavioural Insights Netwerk Nederland (BIN NL). Het laat zien wat de meerwaarde is van het toepassen van gedragsinzichten in beleid, uitvoering, toezicht en communicatie én beschrijft enkele ontwikkelpunten op basis van de huidige ervaringen. Ook pensioenen en hypotheken komen aan bod.

Gebruik gepersonaliseerde online pensioeninformatie

Een tool voor pensioenplanning kan, hoe goed die tool ook in elkaar zit, zijn doel voorbijschieten als grote groepen deelnemers er geen gebruik van maken. Zelfs als ze een e-mail met daarin een weblink ontvangen, openen veel mensen de tool niet eens.
Nieuws
30 jun 2021

Pensioensector in beeld gebracht

Hoeveel pensioendeelnemers kunnen keuzes maken bij hun pensioen? En hoeveel maken daar daadwerkelijk gebruik van? En zijn er verschillen tussen de diverse aanbieders en de soorten pensioenovereenkomsten? Met het eerste ‘Sectorbeeld Pensioenen’ geeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) antwoord op onder andere deze vragen en geeft zo nieuwe inzichten in de tweedepijlerpensioensector.

Pensioenmonitor 2020

Zorgen over de hoogte van het opgebouwde pensioen (52%), het wel of niet kunnen rondkomen na pensionering (45%) en de inkomstendaling waar men mee te maken krijgt (35%) zijn de belangrijkste redenen voor 37% van de beroepsbevolking om weleens wakker te liggen over het eigen pensioen. Dit blijkt uit de pensioenmonitor 2020 van Wijzer in geldzaken.

Effecten van nudging met volgorde en standaardopties

Keuze is een belangrijk thema bij de inrichting van een pensioenstelsel. Uit een Netspar studie blijkt substantiële animo voor keuze in de opbouwfase (tijdelijk meer of minder pensioenopbouw).
Nieuws
10 jul 2020

Financiële veerkracht op de oude dag

Wijzer in geldzaken presenteerde in samenwerking met Maastricht University de vierde editie van ‘Financiële veerkracht op de oude dag’.
Nieuws
19 dec 2019

Communicatie bij verlagen pensioen

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) vindt het belangrijk dat pensioenfondsen hun deelnemers en pensioengerechtigden zo persoonlijk mogelijk informeren als zij pensioenverlagingen doorvoeren.
Nieuws
11 dec 2018

Meer keuzevrijheid leidt niet tot meer pensioenbetrokkenheid

Het ontbreken van keuzevrijheid in het Nederlandse pensioenstelsel wordt wel genoemd als oorzaak voor lage pensioenbetrokkenheid. Uit Netspar-onderzoek onder Zweedse pensioendeelnemers blijkt echter dat meer keuzevrijheid niet automatisch leidt tot een hogere betrokkenheid.
Nieuws
6 nov 2018

Pensioenmonitor 2018

Driekwart (76%) van de werkende Nederlanders heeft e´e´n of meerdere maatregelen genomen om na pensionering te kunnen blijven leven zoals nu. Meestal gaat het om sparen via een spaarrekening of deposito, of vermogen opbouwen via de eigen woning/aflossen van de hypotheek. Naast de maatregelen die mensen nu al nemen, heeft de helft van de mensen de intentie om minder uitgaven te hebben tegen de tijd dat zij met pensioen gaan. Dit blijkt uit de gepubliceerde Pensioenmonitor 2018 van Wijzer in geldzaken.
Nieuws
31 aug 2017

Kleine pensioenen vanaf 2018 bundelen

Pensioenfondsen en verzekeraars kunnen binnenkort kleine pensioenen bij elkaar optellen in plaats van deze uit te keren. Zo bouwen mensen, vooral tijdelijke krachten, meer op. En houdt het geld zijn pensioenbestemming.

Helft zzp-ers heeft nog niets geregeld voor later

50% van de zzp’ers die langer dan 5 jaar zelfstandig zijn, heeft nog niets geregeld voor het pensioen. Dit blijkt uit onderzoek dat Motivaction uitvoerde in opdracht van Mijnpensioenoverzicht.nl.
Nieuws
12 jun 2017

Doelgroepenonderzoek – Gescheiden vrouwen

Begin 2017 heeft Motivaction in opdracht van de Stichting Pensioenregister onderzoek gedaan. Het onderzoek betrof drie kwetsbare groepen die relatief weinig inloggen op Mijnpensioenoverzicht.nl. Steeds gecombineerd met een situatie waarin zij relatief ontvankelijk zijn voor informatie over pensioen. De onderzochte groepen zijn: gescheiden vrouwen, jongeren tot en met 34 jaar die getrouwd of (geregistreerd) samenwonend zijn en zzp’ers die 5 jaar of langer zelfstandig zijn.
Getoond 1 tot 25 van 99. Er zijn meer pagina's.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1