De meeste pensioendeelnemers willen dat hun pensioenfonds bij de keuzebegeleiding rekening houdt met hun huidige financiële situatie, inflatie en economische vooruitzichten en/of toekomstige levensplannen.
Keuze is een belangrijk thema bij de inrichting van een pensioenstelsel. Uit een Netspar studie blijkt substantiële animo voor keuze in de opbouwfase (tijdelijk meer of minder pensioenopbouw).
Ruim een kwart (27 procent) van de huishoudens weet niet of ze recht hebben op tegemoetkomingen zoals toeslagen. Van de huishoudens met een laag inkomen* weet 1 op de 6 dit niet. Huishoudens met een wisselend inkomen weten minder goed dan huishoudens met een vast inkomen of ze er recht op hebben. Huishoudens die wel weten of ze in aanmerking komen voor tegemoetkomingen, komen makkelijker rond. Dit blijkt uit het Nibud-onderzoek Geldzaken in de praktijk 2018-2019.
Staatssecretaris E. Wiebes heeft gereageerd op Kamervragen over het pakket Belastingplan 2017. Tevens geeft hij een oordeel over de diverse amendementen die zijn ingediend. Ook wordt uitstel voor DGA's met 'pensioen in eigen beheer' verleend. Wiebes geeft aan dat er geen versoepeling van de regels rond de hypotheekrenteaftrek in geval van echtscheiding te verwachten is.
De werkgeverschecklist 'Wegwijs in het pensioen' is door de Pensioenfederatie en het Verbond van Verzekeraars beschikbaar gesteld. De checklist kan met medewerking van de pensioenuitvoerder op maat worden gemaakt.
Staatssecretaris Klijnsma (SZW) heeft de Eerste en Tweede Kamer geinformeerd over de inwerkingtreding van de Wet pensioencommunicatie. De Wet pensioencommunicatie kent een gefaseerde inwerkingtreding. In een schema zijn de diverse data van de inwerkingtreding van onderdelen van de Wet pensioencommunicatie weergegeven. Ook worden pensioenuitvoerder in de gelegenheid gesteld vervroegd 'Pensioen 1-2-3' in te voeren.
In de Memorie van Antwoord gaat Staatssecretaris J. Klijnsma nader in op mogelijke aanpassingen van het Uniform Pensioen Overzicht (UPO). In het wetsvoorstel wordt de huidige startbrief vervangen door "Pensioen 1-2-3".
Werknemers die van baan wisselen, kunnen straks gemakkelijker hun huidige en nieuwe pensioenregeling met elkaar vergelijken. Pensioen 1-2-3, ontwikkeld door de Pensioenfederatie en het Verbond van Verzekeraars, wordt in 2016 beschikbaar gesteld aan iedereen met een nieuw dienstverband.
De OR moet instemmingsrecht krijgen over voorgenomen besluiten van de ondernemer over de pensioenovereenkomst, zonder nog langer onderscheid te maken tussen pensioenuitvoerders. Dit is een van de aanbevelingen in het ontwerpadvies Instemmingsrecht OR over de arbeidsvoorwaarde pensioen dat de SER a.s. vrijdag 20 juni in de openbare raadsvergadering zal vaststellen.
De resultaten van het AFM-onderzoek naar de kwaliteit van informatie over de korting (verlaging) die een aantal pensioenfondsen heeft doorgevoerd zijn bekend gemaakt.
Zie download voor rapport.
De AFM is blij met de aanbevelingen van minister Kamp om de pensioencommunicatie te verbeteren. Maar de toezichthouder ziet graag dat pensionuitvoerders nog een stapje verder gaan.
Pensioenfondsen en pensioenverzekeraars moeten beter communiceren over aanvullende pensioenen. Minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid past daartoe de Pensioenwet aan.
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft de communicatie van pensioenfondsen over (voorgenomen) kortingsmaatregelen onderzocht. Acht pensioenfondsen die in 2012 gaan korten, hebben hun deelnemers en gepensioneerden op tijd en op een begrijpelijke manier geïnformeerd. Van vier fondsen vindt de AFM de toegestuurde informatie onvoldoende duidelijk.
De AFM heeft afgelopen vrijdag de ‘Leidraad Communicatie voor Pensioenuitvoerders’ gepubliceerd op haar website. Deze Leidraad geeft een overzicht van belangrijkste wettelijke vereisten uit de Pensioenwet (Pw) en de Wet verplichte beroepspensioenregeling (Wvb) op het gebied van informatieverstrekking aan de deelnemer.
Uit blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten onder 25 ondernemingspensioenfondsen, bedrijfstak- en beroepspensioenfondsen blijkt dat tweederde van de onderzochte fondsen in augustus 2008 nog geen UPO 2008 kon produceren. Daarnaast voldeden diverse UPO’s niet aan het vereiste model.
Er is veel voor te zeggen om een deel van het pensioen bij een verzekeraar onder te brengen en een deel in eigen beheer te houden. Hierdoor kan op een relatief goedkope manier het nabestaande- en wezenpensioen verzekerd worden.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.