Pensioenuitvoerders krijgen meer tijd om hun plan voor de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel in te dienen bij De Nederlandse Bank en Autoriteit Financiële Markten. Ook mogen zij daarbij gebruik maken van de versoepelde indexatieregels.
De Ombudsman Pensioenen doet opnieuw een aanbeveling aan pensioenuitvoerders om hun interne klachtenprocedures aan hun deelnemers en gepensioneerden veel beter kenbaar te maken.
Minister Koolmees heeft de Tweede Kamer de nota naar aanleiding van het verslag en een nota van wijziging inzake de Wet bedrag ineens, RVU en verlofsparen toegezonden.
Centraal element in de communicatie van pensioenuitvoerders met hun deelnemers is het in te schatten pensioen op de pensioendatum. Dit bedrag is met onzekerheid omgeven; zo zijn de hoogte van de pensioenaanspraak en de mate waarin dit voor inflatie gecompenseerd wordt onzekere factoren. Voor de deelnemer is het belangrijk dat zijn of haar persoonlijke pensioenbedragen inzichtelijk worden gemaakt.
Tachtig procent van de gepensioneerden zegt zich zorgen te maken over de financiële situatie. Ruim een derde maakt zich zelfs regelmatig tot vaak zorgen. Dat blijkt uit een enquête van seniorenorganisatie ANBO onder ruim 1700 respondenten. Directeur-bestuurder Liane den Haan: “Hoe hoger de kosten voor zorg, hoe groter de zorgen om de financiële situatie. Dat is ook niet zo gek, want al jaren achtereen staat het besteedbaar inkomen van gepensioneerden flink onder druk. Volgens de ramingen gaan zij er ook volgend jaar wéér op achteruit, vergeleken met werkenden. Dat is onaanvaardbaar, want de kosten voor zorg en levensonderhoud stijgen elk jaar flink. Dit tij moet gekeerd!”
Gepensioneerden zijn er tijdens de crisis zes keer harder op achteruit gegaan dan werkenden. In de periode 2008-2013 nam de koopkracht van werkenden 1,1 procent af, terwijl postactieven 6 procent minder te besteden hadden. Voor de groep middeninkomens is het verschil nog groter. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Koopkrachtontwikkeling postactieven’ dat ANBO heeft laten verrichten door wetenschappers van ITS (verbonden aan de Universiteit Nijmegen) en SEO (Universiteit van Amsterdam), met in de begeleidingscommissie vertegenwoordigers van het CPB en de Universiteit Leiden. (zie download).
Vandaag heeft de Eerste Kamer ingestemd met het wetsvoorstel versterking bestuur pensioenfondsen. Met dit wetsvoorstel wordt de kwaliteit van het bestuur binnen de pensioenfondsen versterkt. Dit is nodig vanwege de steeds complexere omgeving waarin pensioenfondsen in de toekomst moeten opereren. Staatssecretaris Klijnsma: “Deelnemers en pensioengerechtigden moeten er zeker van kunnen zijn dat het bestuur van hun fonds deskundig is, het interne toezicht goed geregeld en dat het geld goed wordt beheerd. Dat is in deze wet verankerd.”
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.