Met deze publieksmonitor wil het Ministerie van SZW over meerdere jaren de reactie van het Nederlandse publiek op alles wat ze horen en zien over het pensioen inzichtelijk maken. De monitor dient daarmee inzicht te bieden in de mate waarin de communicatiedoelen van SZW en de andere stakeholders worden gerealiseerd.
In een paper van Netspar wordt ingegaan op de herziening van het pensioenstelsel: de overgang van een uitkeringsovereenkomst naar een persoonlijk pensioen met risicodeling. Wat moet er gebeuren als een pensioenfonds het verzoek krijgt van sociale partners om een persoonlijk pensioen met risicodeling (een nieuw pensioencontract) uit te voeren?
Consumenten moeten zich straks bij het aanmaken van een account op Mijnverzekeringenopeenrij.nl eenmalig online identificeren met iDIN, Idensys of iDeal. Doordat de identiteit van de gebruiker wordt vastgesteld, is de kans dat iemand anders per ongeluk of opzettelijk toegang krijgt tot zijn verzekeringen tot een minimum teruggebracht. Daarnaast wordt het koppelen van verzekeringen aan je overzicht eenvoudiger.
Bij verzending van Pensioen 1-2-3 hoeft de Pensioenvergelijker niet fysiek meegestuurd te worden. De wet is op verschillende manieren te interpreteren en daarom hebben de Pensioenfederatie en het Verbond van Verzekeraars dit met het ministerie van SZW en de AFM besproken.
Staatssecretaris J. Klijnsma geeft antwoorden op Kamervragen over uiteenlopende eisen aan het recht op nabestaandenpensioen door pensioenuitvoerders. In een Kifid uitspraak wordt een claim op een partnerpensioen door de nabestaande afgewezen.
In opdracht van het kabinet heeft het CPB in het kader van de Nationale Pensioendialoog onderzoek gedaan naar pensioenstelsels in andere landen. Zie download voor CPB rapport.
De gepubliceerde modelpensioenovereenkomsten van de Belastingdienst kunnen alleen gebruikt worden voor een pensioenregeling van een dga waarop de Pensioenwet niet van toepassing is. In de modelpensioenovereenkomsten wordt uitgegaan van een pensioen dat geheel of gedeeltelijk in eigen beheer wordt verzekerd.
De OR moet instemmingsrecht krijgen over voorgenomen besluiten van de ondernemer over de pensioenovereenkomst, zonder nog langer onderscheid te maken tussen pensioenuitvoerders. Dit is een van de aanbevelingen in het ontwerpadvies Instemmingsrecht OR over de arbeidsvoorwaarde pensioen dat de SER a.s. vrijdag 20 juni in de openbare raadsvergadering zal vaststellen.
Deelnemers in een pensioenregeling krijgen toegankelijker informatie over hun oudedagsvoorziening. De Pensioenfederatie en het Verbond van Verzekeraars ontwikkelen daartoe samen Pensioen 1-2-3, een nieuw communicatie-instrument in drie lagen (zie bijlage).
Informatie over het te bereiken inkomen na pensionering kan voor bepaalde groepen te optimistisch zijn, zeker naarmate de deelnemer verder van zijn pensioen afstaat. De AFM heeft op basis van CBS- en DNB-cijfers onderzoek gedaan naar de daadwerkelijke opbouw van en informatie over pensioen. Op basis van de huidige bedragen op het Uniform Pensioenoverzicht (UPO) en mijnpensioenoverzicht.nl is het niet altijd mogelijk een realistisch beeld te krijgen van de ontwikkeling van de toekomstige pensioenuitkering, aldus AFM.
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft de communicatie van pensioenfondsen over (voorgenomen) kortingsmaatregelen onderzocht. Acht pensioenfondsen die in 2012 gaan korten, hebben hun deelnemers en gepensioneerden op tijd en op een begrijpelijke manier geïnformeerd. Van vier fondsen vindt de AFM de toegestuurde informatie onvoldoende duidelijk.
Na een stijging in december en januari is de gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen in februari gelijk gebleven ten opzichte van de maand daarvoor.
Bij vijf pensioenfondsen wordt onderzocht in hoeverre werkgevers in het verleden voordeel hebben gehad van terugstorting van premiegelden. Minister Kamp van Sociale Zaken deed woensdag deze toezegging, hoewel hij er eigenlijk weinig voor voelt. Hij vindt het met de huidige pensioenproblemen zonde om energie te steken in een ingewikkeld onderzoek naar het premiebeleid 30 jaar geleden.
Uit evaluaties van de herstelplannen die pensioenfondsen bij De Nederlandsche Bank (DNB) hebben ingediend, blijkt dat honderdduizenden gepensioneerden minder pensioen zullen krijgen en dat bij miljoenen werknemers volgend jaar de opgebouwde aanspraken worden verlaagd. De Pensioenfederatie publiceert de gegevens van 80 fondsen (van de 103) die bij DNB een verlaging van de pensioenen hebben aangekondigd.
Verwachtingen over het pensioen van deelnemers worden langzaam aan realistischer. Wel denkt nog steeds een meerderheid 70% van het laatstverdiende loon te krijgen bij hun pensioen. Maar bijna een op de drie mensen denkt dat de uitkering lager is.
De Nederlandse pensioenfondsen staan er, gezien de huidige lage marktrente, nog redelijk goed voor. Dat zegt Dick Sluimers, bestuursvoorzitter van pensioenuitvoerder APG in Het Financieele Dagblad (FD).
Pensioenfondsen en verzekeraars voldoen voor het merendeel aan wettelijke informatieverplichtingen zoals het versturen van start- en stopbrieven en het Uniform Pensioenoverzicht (UPO). Dit blijkt uit het Self Assessment pensioenuitvoerders 2011 van de AFM.
Mijnpensioenoverzicht.nl is uitgebreid met een bruto/netto-overzicht. Hierdoor kunnen Nederlanders ook zien wat zij straks netto aan pensioen en AOW overhouden. Tot op heden was de stand van pensioen en AOW alleen in bruto bedragen zichtbaar.
In hun poging aanvullende verzekeringsproducten aan de man te brengen doen makelaars zich voor als medewerkers van pensioenfondsen, of zeggen te bellen namens deze fondsen. De Pensioenfederatie waarschuwt in het Financieele Dagblad voor deze praktijken.
Een meerderheid van de Tweede Kamer, waaronder regeringspartij VVD, heeft kritische vragen over het pensioenakkoord dat het kabinet met werkgevers en de vakbeweging heeft gesloten. Woensdag verdedigt minister Henk Kamp van Sociale Zaken in de Kamer het akkoord.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.