MijnFintool

Home Dossiers pensioenregeling 1 tot 25 van 97
Nieuws
19 jun 2024

Aantal werknemers zonder pensioen afgenomen

Eind 2022 waren er 765 duizend werknemers zonder pensioenregeling via hun werkgever. Dat waren 171 duizend werknemers minder dan bij de vorige meting, eind 2019. Dit is een afname van 18 procent.
Nieuws
8 apr 2024

Overzicht reguliere cao’s

Soms is het wel handig voor een (hypotheek)advies een relevante cao erbij te pakken.

Standpunt gepubliceerd over fiscaal partnerschap

De Kennisgroep inkomstenbelasting niet-winst heeft de vraag beantwoord of sprake kan zijn van fiscaal partnerschap in het geval een werknemer zijn of haar partner niet heeft aangemeld bij de pensioenuitvoerder voor een nabestaandenpensioen op basis van een onbepaald partnersysteem.
Nieuws
4 okt 2023

Standpunt gepubliceerd over persoonlijk pensioenadvies

De Kennisgroep loonheffing algemeen heeft een standpunt ingenomen over de verstrekking van persoonlijk pensioenadvies.
Nieuws
27 mrt 2023

Hulpmiddel checken 'verplichte' aansluiting pensioenfonds

Door een eenvoudige check kunnen (startende) werkgevers nagaan of zij zich bij een bedrijfstak- of beroepspensioenfonds dienen aan te sluiten en hoe zij contact kunnen opnemen met het fonds.
Nieuws
10 okt 2022

Ontwerpbesluit experimenten pensioenregeling voor zelfstandigen

Minister Schouten stuurde 2 ontwerpbesluiten over pensioenonderwerpen naar de Tweede Kamer. Het gaat om een 'Ontwerpbesluit tot wijziging van het Besluit uitvoering Pensioenwet en Wet verplichte beroepspensioenregeling vanwege aanpassing van de regeling voor nettopensioen' en 'Ontwerpbesluit houdende vaststelling van regels omtrent experimenten voor een pensioenregeling voor zelfstandigen'.
Nieuws
9 feb 2022

Witte vlek op pensioengebied

In Nederland is het primair aan sociale partners om een aanvullende pensioenregeling overeen te komen en aan te bieden. Dit is echter niet verplicht. Dat leidt ertoe dat niet alle werknemers pensioen opbouwen via hun werkgever en er een zogenoemde “witte vlek” ontstaat.

Effecten van nudging met volgorde en standaardopties

Keuze is een belangrijk thema bij de inrichting van een pensioenstelsel. Uit een Netspar studie blijkt substantiële animo voor keuze in de opbouwfase (tijdelijk meer of minder pensioenopbouw).
Nieuws
13 nov 2019

Evaluatie Wet verbeterde premieregeling

Minister Koolmees informeerde de Tweede Kamer over de Wet verbeterde premieregeling.
Nieuws
23 jan 2019

Kamervragen pensioenopbouw in loondienst

Minister Koolmees heeft de Tweede Kamer antwoorden gegeven op Kamervragen over het bericht "856.000 Nederlanders in loondienst bouwen geen pensioen op".
Nieuws
5 mrt 2018

Paper afschaffing doorsneesystematiek

In een document van Netspar wordt ingezoomd op de financiële consequenties van de mogelijke afschaffing van de doorsneesystematiek. Wat zijn de gevolgen voor diverse generaties pensioendeelnemers?
Nieuws
30 jan 2018

Keuzevrijheid in pensioen

In een Netspar publicatie wordt aan de hand van een neuromarketingonderzoek ingegaan op de vraag of pensioenkeuzes wenselijk zijn. Het onderzoek laat zien dat deelnemers het intuïtief fijner vinden als pensioen voor hen geregeld wordt en zij geen keuzes hoeven te maken.

Werknemers krijgen meer invloed op hun pensioen

Werknemers krijgen via ondernemingsraden (OR) het recht om wel of niet akkoord te gaan met een wijziging van hun pensioenregeling. Hiermee krijgen ze meer invloed over hun pensioen. De Tweede Kamer heeft met algemene stemmen een wetsvoorstel van staatssecretaris Klijnsma aangenomen.

Klijnsma: mensen met premiepensioen mogen zelf kiezen

Mensen die pensioen opbouwen via een premie- of een kapitaalovereenkomst mogen binnenkort zelf kiezen of ze een vast of een flexibel pensioen willen ontvangen. Hierdoor hoeven ze niet meer verplicht hun opgebouwde pensioenkapitaal op een vast moment om te zetten in een levenslang vast pensioen.

Wetsvoorstel: Ondernemingsraad krijgt instemmingsrecht bij wijziging pensioenregeling

Werknemers krijgen via ondernemingsraden (OR) meer invloed op hun pensioenregeling. De OR krijgt namelijk het recht om wel of niet akkoord te gaan met een wijziging van een pensioenregeling. Nu heeft de OR bij een ondernemingspensioenfonds alleen instemmingsrecht wanneer de werkgever van plan is een pensioenregeling vast te stellen of in te trekken, maar niet als de werkgever de pensioenregeling wil wijzigen. Staatssecretaris Klijnsma heeft hierover een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd.
Nieuws
5 dec 2014

Is het mogelijk om een pensioenregeling ook nog na 1 januari 2015 aan te passen aan de gewijzigde fiscale pensioenkaders?

Op 1 januari 2015 treden de maatregelen van de Wet verlaging maximumopbouw- en premiepercentages pensioen en maximering pensioengevend inkomen en Wijziging van de Wet verlaging maximumopbouw- en premiepercentages pensioen en maximering pensioengevend inkomen en het Belastingplan 2014 (hierna: Wet Witteveen 2015) in werking. Hierdoor wijzigen de fiscale kaders voor pensioenregelingen. Ook bestaande pensioenregelingen moeten met ingang van 1 januari 2015 volledig voldoen aan de gewijzigde fiscale regels.

OR moet instemmingsrecht krijgen over arbeidsvoorwaarde pensioen

De OR moet instemmingsrecht krijgen over voorgenomen besluiten van de ondernemer over de pensioenovereenkomst, zonder nog langer onderscheid te maken tussen pensioenuitvoerders. Dit is een van de aanbevelingen in het ontwerpadvies Instemmingsrecht OR over de arbeidsvoorwaarde pensioen dat de SER a.s. vrijdag 20 juni in de openbare raadsvergadering zal vaststellen.

Ombudsman Pensioenen: onvoldoende kennis van pensioenregeling belangrijkste oorzaak klachten

Te hoog gespannen verwachtingen over de hoogte van de pensioenuitkering, vaak als gevolg van onvoldoende bekendheid met de inhoud van de pensioenregeling, veroorzaken de meeste onvrede bij deelnemers en gepensioneerden, volgens het jaarverslag van de Ombudsman Pensioenen.
Kennis
29 feb 2012

Pensioensparen

Bij sommige pensioenregelingen kunnen werknemers ten laste van het loon extra aanspraken opbouwen. Dit verschijnsel wordt aangeduid als bijspaarmodules.
Nieuws
19 dec 2011

Intermediair veruit favoriete adviseur voor MKB-pensioen

Bij ondernemingen met 5 tot 75 werknemers is het intermediair veruit favoriet als adviseur op het gebied van tweedepijler pensioen. Dit blijkt uit het onderzoek uitgevoerd in opdracht van Legal & General.
Nieuws
19 dec 2011

Postbedrijf wil pensioenuitgaven beperken

PostNL gaat in gesprek met de pensioenfondsen om de uitgaven aan pensioenen te beperken. Het bedrijf vindt het op dit moment niet verantwoord om honderden miljoenen euro's extra te betalen.
Nieuws
16 dec 2011

Pensioenfondsen staan er redelijk goed voor

De Nederlandse pensioenfondsen staan er, gezien de huidige lage marktrente, nog redelijk goed voor. Dat zegt Dick Sluimers, bestuursvoorzitter van pensioenuitvoerder APG in Het Financieele Dagblad (FD).
Nieuws
15 dec 2011

Kamp laat pensioenakkoord ongemoeid

Minister Kamp voelt er niet voor de AOW-leeftijd eerder te verhogen dan de afspraak is. In het pensioenakkoord staat dat de AOW-leeftijd in 2020 van 65 naar 66 gaat.
Nieuws
9 dec 2011

BND derde partij met PPI

Na BeFrank en Robeco is Brand New Day de derde partij die met een premiepensioeninstelling de markt betreedt. Het bedrijf heeft een vergunning gekregen van DNB en AFM om collectieve pensioenen voor werkgevers aan te bieden.
Getoond 1 tot 25 van 97. Er zijn meer pagina's.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1