Sociale partners hebben de wens de per 1 januari 2015 voorziene aanpassing van het Witteveenkader aan te vullen met een spaarfaciliteit. Dit is dan een spaarfaciliteit met ingang van 1 januari 2015, waardoor in totaal een pensioenopbouw kan worden gerealiseerd die gelijkwaardig is aan een bruto-opbouw van 1,85%. Het kabinet heeft dit voorstel overgenomen.
In het voorstel is sprake van een aanvulling op het pensioen - op te bouwen via zogenoemde pensioenexcedentregelingen – met vrijstelling van vermogensrendementsheffing in box 3 van de inkomstenbelasting. Waar pensioen wordt opgebouwd uit brutoloon, wordt deze aanvulling opgebouwd uit het netto-inkomen.
Ruim 40% van de Nederlanders spaart om later zijn pensioen aan te vullen. De meesten op een gewone spaarrekening, maar ook via banksparen. Na sparen, is de meest gebruikte aanvulling op het pensioen de hypotheek afbetalen. Ook lijfrente wordt ervoor gebruikt.
Dit blijkt uit de laatste Consumentenmonitor van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) vindt het opvallend dat hoewel een kwart van de Nederlanders geen idee heeft hoe hoog het inkomen straks is, men wel alvast geld apart zet voor het pensioen.
De Nederlandsche Bank (DNB) raadt mensen aan om flink te gaan sparen of de hypotheek versneld af te lossen. Die oproep doet de toezichthouder in het AD. Consumenten moeten een steviger financiele buffer creeren vanwege de zware financiele vooruitzichten met lagere pensioenen, dalende huizenprijzen en stijgende zorgkosten.
Bij sommige pensioenregelingen kunnen werknemers ten laste van het loon extra aanspraken opbouwen. Dit verschijnsel wordt aangeduid als bijspaarmodules.
Mensen die het minimumloon verdienen of niet meer dan 150 procent van het minimumloon, kunnen in de toekomst eerder stoppen met werken zonder al te veel in te leveren op hun koopkracht. Dat schrijft minister Henk Kamp (Sociale Zaken) aan de Tweede Kamer.
Nederlandse pensioenfondsen en -beheerders waarschuwen ervoor dat de pensioenspaarder de rekening gaat betalen van de financiële transactiebelasting. De fondsen werken nog aan een raming van hun kosten, maar het zou gaan om honderden miljoenen euro’s per jaar. De pensioenspaarders en -gerechtigden draaien daarvoor op.
In hun poging aanvullende verzekeringsproducten aan de man te brengen doen makelaars zich voor als medewerkers van pensioenfondsen, of zeggen te bellen namens deze fondsen. De Pensioenfederatie waarschuwt in het Financieele Dagblad voor deze praktijken.
De VVD sluit niet uit dat er deze kabinetsperiode, zonder de steun van de PVV, alsnog besloten wordt de AOW-leeftijd te verhogen naar 67. Dat zegt fractievoorzitter Stef Blok van de VVD.
Met een paginagrote advertentie heeft Aegon gisteren Brand New Day op zijn plaats willen zetten. Aegon toonde daarin aan dat de berekeningen Brand New Day (BND) niet kloppen. BND beweerde eerder in zijn uitingen dat een pensioen bij Aegon onder vergelijkbare omstandigheden anderhalve ton minder oplevert dan bij BND.
Werknemers zijn bereid bij te sparen nu blijkt dat het pensioen lager uitvalt dan eerder werd gedacht. Bij voorkeur doen ze dat via individuele bijspaarregelingen en niet via het eigen pensioenfonds. Dit blijkt uit onderzoek van bureau Gfk in opdracht van Generali.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.