In Nederland is het primair aan sociale partners om een aanvullende pensioenregeling overeen te komen en aan te bieden. Dit is echter niet verplicht. Dat leidt ertoe dat niet alle werknemers pensioen opbouwen via hun werkgever en er een zogenoemde “witte vlek” ontstaat.
In plaats van mensen te verplichten om tussentijds kleine pensioenbedragen op te nemen, gaan pensioenfondsen en verzekeraars deze kleine pensioenen samenvoegen. Door deze te bundelen, krijgen die kleine pensioenen een echte pensioenbestemming. De ministerraad heeft daarmee ingestemd op voorstel van staatssecretaris Klijnsma.
De vrijwillige voortzetting is een instrument dat werknemers in staat stelt om na beëindiging van de dienstbetrekking te blijven deelnemen aan het pensioenfonds. Dat is primair bedoeld voor situaties van werkloosheid om de periode te overbruggen totdat de betrokkene in een nieuwe betrekking weer kan deelnemen aan een voor die onderneming of sector geldende pensioenregeling. In sommige pensioenregelingen wordt de vrijwillige voortzetting ook aangeboden als een voorziening gedurende een verlofperiode. Gezien dit gebruiksdoel en met het oog op de taakafbakening tussen pensioenfondsen en verzekeraars kende de Pensioenwet een beperking van de vrijwillige voortzetting tot een termijn van drie jaar.
Bijna driekwart van de Nederlanders stelt het uitzoeken van zijn pensioen uit. Ook meer rendement vinden voor het spaargeld (68%) en het op een rij zetten van inkomsten en uitgaven (60%) wordt nogal eens uitgesteld. Financiële taken met een deadline, zoals belastingaangifte doen en rekeningen op tijd betalen, worden juist minder uitgesteld. Bijna iedereen (97% van de Nederlanders) stelt weleens zaken uit. Een op de vijf stelt naar eigen zeggen ‘vaak’ zaken uit. ING deed een onderzoek onder Nederlanders naar uitstelgedrag, om klanten te inspireren tot het optimaliseren van hun financiën voor nu en later.
Minister Asscher (SZW) zendt de Tweede Kamer de antwoorden op de vragen naar aanleiding van het interdepartementaal beleidsonderzoek naar zelfstandigen zonder personeel (IBO ZZP) en de kabinetsreactie op het IBO ZZP.
Hieronder een selectie van de vragen en antwoorden uit de Kamerbrief (39 pagina´s').
Staatssecretaris Klijnsma (SZW) heeft antwoorden gegeven op Kamervragen over het bericht ‘In 2020 veel meer mensen gekort dan ufr-rapport veronderstelt’.
Een derde van de Nederlanders gaat minder pensioen ontvangen dan hun beoogde bestedingsruimte. Door psychologische drempels en complexiteit van de materie komen veel mensen niet in actie om hier iets aan te doen. Ook het gebrek aan overzicht van mogelijke oplossingen speelt een rol. Dat blijkt uit onderzoek (zie download) van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).
Het verhogen van de pensioengerechtigde leeftijd betekent voor de meeste 50-67-jarigen (64%) dat zij zullen doorwerken in hun huidige functie. Een kwart (24%) geeft aan eerder te stoppen met werken en te leven van andere middelen. Dit zijn vaker 50-55 jarigen, terwijl mensen van 62-67 jaar juist vaker aangeven door te willen of moeten werken. Dit blijkt uit onderzoek van Wijzer in geldzaken dat gepubliceerd is in het kader van de nationale Pensioen3daagse op 3, 4 en 5 november.
De AOW-leeftijd gaat, zoals in het regeerakkoord aangekondigd, vanaf 2016 versneld omhoog: naar 66 jaar in 2018 en 67 jaar in 2021 (zie tabel). Voor mensen met een lager inkomen geldt een tijdelijke overbruggingsregeling, onder de voorwaarden uit het Sociaal Akkoord. Dat betekent dat mensen die voor 1 januari 2013 deelnamen aan een VUT of prepensioen of vergelijkbare regeling recht hebben op een overbruggingsuitkering op minimumniveau.
Meer dan de helft van de Nederlandse beroepsbevolking ziet de noodzaak om zich te verdiepen in eigen financiële situatie na pensionering. Toch maakt slechts 11 procent geregeld tijd vrij om naar zijn pensioen te kijken. Dit blijkt uit de Wijzer in geldzaken Pensioenmonitor 2014 in het kader van de Pensioen3daagse op 28, 29 en 30 oktober.
De regering wil het onbedoeld gebruik van de AOW-inkoopregeling tegengaan.
Op dit moment worden 'ontbrekende' AOW-jaren ingekocht onder de kostprijs. Daarom worden nadere voorwaarden gesteld aan de duur van de verplichte verzekering alvorens ontbrekende verzekeringsjaren voor de AOW kunnen worden ingekocht en aan de jaren waarover kan worden ingekocht.
Update: In het deelakkoord september 2012 is 'voorschotregeling' vervallen.
Door de verhoging van de AOW-leeftijd kan uw relatie tijdelijk niet genoeg inkomen hebben. Uw relatie kan dan een voorschot op zijn/haar AOW-uitkering of (bijzondere) bijstand aanvragen.
In hun poging aanvullende verzekeringsproducten aan de man te brengen doen makelaars zich voor als medewerkers van pensioenfondsen, of zeggen te bellen namens deze fondsen. De Pensioenfederatie waarschuwt in het Financieele Dagblad voor deze praktijken.
Werknemers willen zekerheid over de hoogte van hun pensioen. En nabestaanden moeten financieel beschermd zijn tegen arbeidsongeschiktheid en overlijden. De werknemer is bereid daar extra voor te betalen.
De vorig jaar gesloten pensioendeal is van de baan. FNV Bondgenoten zet een streep door een kernelement van het principeakkoord van juni vorig jaar. De bond maakt bezwaar tegen het feit dat in het nieuwe pensioensysteem alle risico’s zouden komen te liggen bij de werknemers en gepensioneerden.
Uit onderzoek van Pensioenkijker.nl blijkt dat mensen geen idee hebben van de hoogte van het partnerpensioen en er blind van uitgaan dat het partnerpensioen voor hen goed is geregeld.
Het pensioenfonds voor de grootmetaal (PME) stelt dat korten op de pensioenaanspraken niet nodig is. Nieuwe berekeningen laten volgens het fonds zien dat het beoogde herstel nog altijd gehaald kan worden.
Europese overheden en werkgevers geven hun burgers en werknemers onvoldoende voorlichting over de lange-termijn waarde van hun pensioen. Minder dan een kwart van de Europese werkende bevolking zegt geïnteresseerd te zijn in hun pensioen. Dit concludeert Aon Consulting uit vergelijkend onderzoek onder ruim 7.500 werknemers in 10 Europese landen.
Werkende Nederlanders hebben gemiddeld 268.000 euro nodig om op de gewenste leeftijd met pensioen te kunnen gaan, met het inkomen dat ze nodig denken te hebben. Dat blijkt uit een online steekproef van onderzoeksbureau Panelwizard, in opdracht van Nationale Nederlanden, onder werkende Nederlanders van 30 tot 55 jaar. Het onderzoek gaat uit van een ‘voldoende pensioen’ bij 70 procent van het laatstverdiende loon.
Het aantal mensen met een onvolledige AOW-uitkering in Nederland stijgt de komende jaren fors. Het Nederlands Dagblad meldt dat volgens prognoses van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) het aantal gepensioneerden met een 'AOW-gat' toeneemt van bijna 231.000 nu naar ruim 590.000 in 2024.
Notarissen lopen grote kans op verlaging van hun pensioen. Als de financiële markten niet boven verwachting herstellen, ligt in 2012 een korting van 8,4 procent in het verschiet.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.