MijnFintool

Home Dossiers pensioenverevening 1 tot 20 van 20
Nieuws
10 feb 2023

Diverse pensioenonderwerpen

Minister Schouten informeerde de Tweede Kamer over verschillende onderwerpen rond pensioenen.
Nieuws
30 jul 2021

Verdeling van pensioen bij scheidingen

Minister Koolmees informeerde de Tweede Kamer dat de beoogde inwerkingtredingsdatum van het wetsvoorstel Pensioenverdeling bij scheiding 2022 wordt verschoven naar 1 juli 2022.
Nieuws
22 apr 2020

Uitstel Wet pensioenverdeling bij scheiding 2021

De Tweede Kamer heeft besloten het wetsvoorstel pensioenverdeling bij scheiding 2021 na het zomerreces te behandelen. Dit betekent dat de inwerkingtreding per de beoogde datum 1 januari 2021 niet langer haalbaar is.
Nieuws
10 mrt 2020

Kamerbrief over Regels verdeling van pensioen bij scheidingen 2021

Minister Koolmees heeft de Tweede Kamer de nota over het voorstel Regels verdeling van pensioen bij scheidingen 2021 toegezonden.
Nieuws
31 mei 2019

Modernisering pensioenverdeling bij scheiding

De verdeling van pensioenen voor partners die gaan scheiden wordt gemoderniseerd. Dat wordt beoogd met het wetsvoorstel pensioenverdeling bij scheiding 2021 waarmee de ministerraad op voorstel van minister Koolmees heeft ingestemd.
Nieuws
13 jan 2020

Mededelingsformulier in verband met verdeling van ouderdomspensioen bij scheiding

Update januari 2020
Met dit formulier (versie januari 2020) kunt u de pensioenuitvoerder melden dat u bent gescheiden of dat uw geregistreerd partnerschap is beëindigd en dat u wilt dat het ouderdomspensioen wordt verdeeld.
Nieuws
11 dec 2018

Wetsvoorstel pensioenverdeling bij scheiding 2021

Beter gebruik van de wettelijke regels voor pensioenverdeling na scheiding en aanpassing van deze regels aan de huidige tijd. De standaard verdeelmethode wordt conversie, hierdoor zijn ex-partners niet meer levenslang via het pensioen aan elkaar verbonden. De conversie wordt automatisch uitgevoerd, tenzij tijdig afwijkende afspraken worden gemeld. Het bijzonder partnerpensioen wordt beperkt tot de huwelijkse periode. Dat is het doel van het (concept) wetsvoorstel dat nu ter consultatie is aangeboden.
Nieuws
18 apr 2018

Nieuwe wet leidt tot minder versnipperde pensioenen

De Wet waardeoverdracht klein pensioen die onlangs in werking is getreden, leidt tot minder versnippering en een beter overzicht voor deelnemers en vereenvoudiging van de uitvoering.
Nieuws
9 mrt 2018

Pensioen automatisch verdeeld bij scheiding?

Na een echtscheiding wordt het pensioen voortaan automatisch verdeeld over beide ex-partners. Minister Koolmees stelt dit voor in een brief aan de Tweede Kamer.
Nieuws
26 okt 2017

Update: Informatieblad Verdeling van ouderdomspensioen bij scheiding

Nadat eerder het "formulier mededeling van scheiding in verband met verdeling van ouderdomspensioen" een update heeft ondergaan, is nu ook het "Informatieblad Verdeling van ouderdomspensioen bij scheiding" bijgewerkt.
Nieuws
26 okt 2017

Formulier Mededeling van scheiding in verband met verdeling van ouderdomspensioen

Met dit formulier kunt u de pensioenuitvoerder melden dat u bent gescheiden of dat uw geregistreerd partnerschap is beëindigd en dat u wilt dat het ouderdomspensioen wordt verdeeld.
Nieuws
31 jul 2017

Ook Hoge Raad stelt belastingplichtige in het ongelijk

In geschil is of de advocaatkosten van belastingplichtige, voor zover zij betrekking hadden op de toedeling van de echtelijke woning en op de spaartegoeden, als aftrekbare kosten van uitkeringen en verstrekkingen in mindering kunnen worden gebracht op het belastbare periodieke uitkeringen en verstrekkingen, welke vraag belastingplichtige bevestigend en de Inspecteur ontkennend beantwoordt.
Nieuws
14 jun 2017

Evaluatie Wet verevening pensioenrechten bij scheiding

In een tussentijdse evaluatie gaat staatssecretaris J. Klijnsma nader in op de Wet verevening pensioenrechten bij scheiding (Wet VPS). De Wet verevening pensioenrechten bij scheiding bestaat sinds 1 mei 1995.
Nieuws
14 nov 2016

Rechtspraak: Echtscheiding en verdeling woning/lijfrente/pensioen

Belanghebbende was in gemeenschap van goederen gehuwd. Bij echtscheiding is het leeuwendeel van de pensioenrechten en lijfrenteaanspraken aan de ex-echtgenoot toegerekend. Daar tegenover staat dat de woning aan belanghebbende is toegedeeld. De inspecteur heeft gesteld dat belanghebbende voor haar onderbedeling met betrekking tot de pensioenrechten en lijfrenten is gecompenseerd door overbedeling van de woning. Zij heeft daarom volgens de inspecteur een uitkering genoten als bedoeld in artikel 3.102, derde lid, van de Wet IB, en wel in het jaar volgend na ondertekening van het echtscheidingsconvenant.
Nieuws
1 nov 2016

Onderzoeksresultaten Pensioenmonitor 2016 en Pensioenverdeling

De helft van de beroepsbevolking is zich niet goed bewust van de impact die grote levensgebeurtenissen kunnen hebben op hun pensioen. Uit onderzoek van Wijzer in geldzaken blijkt dat men niet of slechts globaal de financiële gevolgen kent van scheiding of werkloosheid op het pensioen. Uit de Pensioenmonitor van Wijzer in geldzaken blijkt bovendien dat 34% niet of matig tevreden is met de manier waarop het pensioen na scheiding is verdeeld. Het aantal echtscheidingen bedroeg in 2015 meer dan 36.000.

Kamervragen verrekening pensioen na echtscheiding

Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, J. Klijnsma heeft antwoorden gegeven op Kamervragen over verrekening van pensioenrechten na een echtscheiding. Dit naar aanleiding van een krantenartikel dat met name de berekening van pensioenaanspraken ten behoeve van personen die voor inwerkingtreding van de Wet pensioenverevening bij scheiding (WVPS) zijn gescheiden, dus voor 1 mei 1995, onevenredig uit kan pakken.
Kennis
9 jan 2013

Mijnpensioenoverzicht.nl uitgebreid met informatie ex-partner

De website Mijnpensioenoverzicht.nl laat vanaf nu ook zien hoeveel pensioen voor de ex-partner is bestemd. Het betreft het deel van het pensioen waarover bij echtscheiding afspraken zijn gemaakt.
Kennis
22 feb 2012

Boedelscheiding bij echtscheiding

Als twee personen in gemeenschap van goederen trouwen, vloeien beider vermogens samen. Dit heet "boedelmenging". Als gehuwden met gemeenschappelijk vermogen uit elkaar gaan, moet de boedel worden gescheiden of verdeeld. Daarbij zal de gemeenschappelijke woning op naam van één van de partners kunnen worden gesteld. Een boedelscheiding kan lang duren, bijvoorbeeld als de partijen het niet eens kunnen worden.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1