MijnFintool

Home Dossiers permanente verhuur 1 tot 23 van 23

Inroepen huurbeding (2)

Wegens verhuur zonder toestemming geldverstrekker van een koopwoning heeft de geldverstrekker de huurders aangezegd dat het huurbeding jegens hen zal worden ingeroepen. De huurder bood verweer.

Inroepen huurbeding (1)

Wat als de hypotheekgever (huiseigenaar) de woning verhuurt zonder instemming van de geldverstrekker en de geldverstrekker vervolgens op enig moment constateert dat er sprake is van verhuur. Kan de geldverstrekker de lening dan opeisen en eventueel tot executieverkoop overgaan? Op basis van de hypotheekakte lijkt het simpel.

Inwerkingtreding van de Wet goed verhuurderschap en het Besluit goed verhuurderschap

Dit besluit ziet op het tijdstip van inwerkingtreding van de Wet goed verhuurderschap en het daarop gebaseerde Besluit goed verhuurderschap. De Wet goed verhuurderschap treedt in werking op 1 juli 2023 met uitzondering van artikel 2, tweede lid, onderdeel e, onder 4°, artikel 3, artikel 4, eerste lid, en artikel 28.

Regeling goed verhuurderschap

In de artikelen 2 en 3 van de Wet goed verhuurderschap is een aantal landelijke regels opgenomen waaraan verhuurders en verhuurbemiddelaars zich bij de verhuur van woon- en verblijfsruimte moeten houden.
Nieuws
17 mei 2023

Handreiking Wet goed verhuurderschap

Op 1 juli 2023 treedt de Wet goed verhuurderschap in werking. Gemeenten moeten de wet gaan handhaven en een meldpunt inrichten voor klachten over verhuurders.

Waardering woning bij vervreemding door verhuur

Belastingplichtige gaat zijn woning verhuren. Dit is een gebeurtenis waardoor de woning voor de eigenwoningregeling niet meer wordt aangemerkt als eigen woning. Dit wordt een vervreemding genoemd. Op het moment van vervreemding moet de eigenwoningreserve worden vastgesteld en verhuist de woning naar box 3. Doordat de verhuurde woning onder de huurbescherming valt, wordt bij de waardering van de verhuurde woning in box 3 de WOZ-waarde van de woning vermenigvuldigd met de leegwaarderatio.

Ontwerpbesluit tot wijziging van het Besluit omgevingsrecht

Het ontwerpbesluit tot wijziging van het Besluit omgevingsrecht in verband met de verruiming van de mogelijkheden van de omgevingsvergunning voor de bewoning van recreatiewoningen is gepubliceerd. Gemeenten kunnen als gevolg van deze wijziging in meer gevallen een omgevingsvergunning voor permanente bewoning van een recreatiewoning verlenen.

Kamervragen verhuurhypotheken

Minister K. H. Ollongren gaf antwoord op Kamervragen over het groeiende aanbod van verhuurhypotheken.
Nieuws
11 feb 2021

Hypotheken en verhuur woning

Consument heeft in 2013 via adviseur een hypothecaire geldlening afgesloten voor een woning, welke hij aan zijn dochter verhuurt. In 2019 heeft consument geconstateerd dat hij op grond van de hypotheekakte de woning niet zonder toestemming van de bank mag verhuren.

Kamervragen over strijd tegen permanente bewoning van vakantiehuizen

Minister Ollongren gaf antwoord op Kamervragen over het bericht 'Hoogleraren: stop de strijd tegen permanente bewoning van vakantiehuizen'.
Nieuws
7 okt 2020

Wetsvoorstel om uitwassen toeristische verhuur aan te pakken

Het wetsvoorstel om de uitwassen van toeristische verhuur aan te pakken is, nadat de Tweede Kamer met algehele stemmen heeft ingestemd met het wetsvoorstel, door de Eerste Kamer aangenomen.

Duur verhuren nieuwbouwwoning mag niet meer (Amsterdam)

Wie in de toekomst in Amsterdam een nieuwbouwwoning koopt, moet daar zelf in gaan wonen. Deze regel geldt vanaf dinsdag 7 juli 2020 voor nog nog te tenderen en te bouwen/ of te transformeren (bijvoorbeeld van kantoren naar woningen) koopwoningen.
Nieuws
29 okt 2019

Kifid vraagt geldverstrekker om coulante houding na 'fraude' Consument

De Bank heeft het onderpand geveild omdat het verhuurd werd. Consumenten nemen de Bank het moment kwalijk waarop de geldlening werd opgezegd door de Bank. De Commissie is van oordeel dat de Bank daarvoor een ruime termijn heeft gegeven. Van de Bank kon in redelijkheid niet worden verwacht dat zij nog langer zou wachten.

Tot wanneer herleeft overgangsrecht?

Stel een relatie heeft overgangsrecht (bestaande eigenwoningschuld, vormvrij), maar zet het huis in de verkoop, of verhuurt het tijdelijk op basis van de Leegstandswet, of permanent. Als relatie nog niet gelijk een ander huis heeft gekocht, zijn er diverse einddata tot wanneer overgangsrecht kan herleven.
Nieuws
10 apr 2019

ACM pakt onterechte kosten bij huurbemiddeling aan

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat optreden tegen huurbemiddelaars die onterechte kosten rekenen aan huurders. Huurbemiddelaars maken hiermee misbruik van de kwetsbare positie van huurders in de overspannen woningmarkt. Uit onderzoek van de ACM blijkt dat zo’n 70% van de bemiddelaars ten onrechte kosten in rekening brengt bij huurders.

Kamervragen uitbannen permanente bewoning vakantiehuisjes

Minister K.H. Ollongren heeft antwoorden gegeven op Kamervragen over het toenemend aantal gemeenten dat de permanente bewoning van vakantiehuisjes wil uitbannen.

Kamervragen verhuurmakelaaars

Minister Plasterk heeft Kamervragen over het bericht dat verhuurmakelaars een manier hebben gevonden om huurders extra op kosten te jagen beantwoord.
Nieuws
7 sep 2016

Airbnb

Airbnb is een online marktplaats voor de kortstondige verhuur van slaapruimte. Airbnb is opgericht in augustus 2008 en gevestigd in San Francisco, US. De naam is een acroniem van "airbed and breakfast". De marktplaats stelt particulieren in staat om een of meerdere kamers te verhuren aan meestal toeristen. Airbnb vormt een geduchte concurrent van het reguliere hotelbedrijf. Ook professionele partijen hebben deze markt ontdekt. Er worden panden aangekocht en geschikt gemaakt voor deze wijze van exploitatie. Zo kan een zeer hoog rendement worden behaald.

Tijdelijke verhuur en woning extra aflossing hypotheek

Helpdeskvraag
Een relatie van ons heeft zijn woning verhuurd en vroeg om advies in verband met een (vrijwillige) extra aflossing op zijn hypotheek. En wat de invloed hiervan kan zijn op de (toekomstige) eigenwoningreserve.

Waardebepaling WOZ of taxatie, bij overgang naar box 3?

Belanghebbende heeft in 2007 een andere woning gekocht en de oude woning in de verhuur gedaan. Het gevolg was dat deze woning naar box 3 overging, maar relatie had hier niet tijdig aandacht aan besteed. In een rechtzaak wordt hier op ingegaan.

Minister Blok stuurt varianten rond verhuurderheffing naar parlement

Minister Blok voor Wonen en Rijksdienst heeft verschillende varianten rond de verhuurderheffing voor woningcorporaties en andere verhuurders. Het gaat om drie varianten waarin een andere grondslag wordt gebruikt en vier varianten waarin een mogelijke investeringsaftrek is uitgewerkt. Randvoorwaarde bij de uitwerking van deze varianten is de door de Woonakkoordpartijen beoogde realisatie van de beoogde opbrengst van de verhuurderheffing van 1,7 miljard euro in 2017.

Wetsvoorstel verruiming tijdelijke verhuur

Tijdens de behandeling van de Leegstandswet is o.a. gevraagd hoeveel te koop staande huizen tijdelijk worden verhuurd en hoe deze cijfers zich de afgelopen jaren hebben ontwiikkeld. Artikel 16, lid 4: (4) De huurovereenkomst wordt aangegaan voor ten minste zes maanden. De uitvoering van de Leegstandwet inzake tijdelijke verhuur is belegd bij de gemeenten. Navraag bij de VNG leert dat informatie over aantal en type verleende vergunningen niet wordt bijgehouden. Wel geeft de VNG aan dat gemeenten sinds enkele jaren veel meer vragen stellen over de Leegstandwet, met name over de vergunningverlening voor te koop staande woningen (van 6 vragen in 2006 naar 206 vragen in 2012). Dit is een indicatie dat er meer interesse is voor tijdelijke verhuur van te koop staande woningen.

Minister vindt huurverhoging nog steeds noodzakelijk

Een huurverhoging van 5 procent voor inkomens vanaf 43.000 euro is noodzakelijk om scheefwonen tegen te gaan en die verhoging moet snel ingevoerd worden. Dat zeg demissionair minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken: "We kunnen geen dag meer wachten."

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1