Met dit convenant spreken de 4 grote banken en de Betaalvereniging Nederland, vertegenwoordigers van consumenten en ouderen, winkeliers, horeca en tankstations, chartale dienstverleners en De Nederlandsche Bank af ervoor te zorgen dat contant geld goed beschikbaar en bruikbaar blijft. De afspraken gelden in beginsel voor 5 jaar.
In dit besluit wordt de maximale afwikkelvergoeding voor binnenlandse debetkaarttransacties van consumenten aangepast in artikel 6a van het besluit uitvoering EU-verordeningen financiële markten. Daarbij wordt het huidige maximum van € 0,02 gehandhaafd, waarbij dit maximum niet langer een gewogen gemiddelde zal zijn, maar zal gelden per transactie.
Het consumentenvertrouwen in banken neemt licht toe. Dat blijkt uit de Vertrouwensmonitor Banken 2017. Het algemene vertrouwen in de sector steeg van een 2,8 (2016) naar 2,9 nu - op een schaal van vijf punten. Dat meldt de NVB.
Na een succesvolle proefperiode van een jaar maken de banken en Betaalvereniging Nederland bekend dat iDEAL QR aan iedereen ter beschikking wordt gesteld. Voortaan kunnen alle bedrijven en instellingen iDEAL QR als makkelijke en veilige betaalmogelijkheid aan hun klanten aanbieden. Met iDEAL QR kunnen ze eenvoudig de brug slaan van hun online omgeving naar de fysieke toonbank.
Minister Dijsselbloem heeft de Tweede Kamer antwoorden gegeven op Kamervragen over de mogelijke veiligheidsrisico's van pinpassen waarmee contactloos betaald kan worden.
Nederlandse banken hebben in het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB) van 21 mei 2015 een ambitieus plan gepresenteerd om binnen vier jaar real-time betalingsverkeer mogelijk te maken, waarbij betalingen binnen vijf seconden op de rekening worden bijgeboekt. Dit plan past volledig bij de digitalisering van de maatschappij, veranderende klantverwachtingen en groeiende behoefte om alles overal en meteen te kunnen betalen.
Uit een onderzoeksrapport van DNB blijkt dat de meeste consumenten vinden dat betalen met de pinpas hen het beste helpt bij het budgetteren. Mensen in kwetsbare groepen menen dat contant afrekenen handiger is dan betalen met een pinpas. Contant geld biedt hen meer inzicht in hun uitgaven.
Equens staakt tot nader order alle voorgenomen activiteiten voor het uitbrengen van marketing rapporten. Aanleiding voor dit besluit is de maatschappelijke onrust die is ontstaan bij aankondiging dat Equens marketing rapporten op de markt wil brengen die retailers inzicht geeft in het bestedingsgedrag van groepen klanten.
De data in deze rapporten zijn een strikt geanonimiseerde afgeleide van transactiegegevens. Deze data kunnen worden ingezet om de bedrijfsvoering van winkeliers beter te sturen en bijvoorbeeld te bepalen welke marketingactiviteiten het meeste effect hebben op bestedingen.
Transactieverwerker Equens heeft plannen om pingegevens van klanten door te verkopen aan bedrijven, schrijft de NOS.
SNS Bank zegt niet mee te doen aan plannen om pingegevens van klanten door te verkopen aan bedrijven.
Ook andere partijen reageren negatief op dit plan.
Niet meer kunnen pinnen bij de supermarkt, plots een roodstand op spaarrekeningen of het niet kunnen doen van een online aankoop. Nederland is de afgelopen maanden opgeschrikt door meerdere cyberaanvallen op financiële instellingen.
Op het hoogtepunt van de aanvallen adviseerde het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) Nederlanders om over voldoende contant geld te beschikken om zo bestand te zijn tegen de gevolgen van de aanvallen.
Mediabureau Mediaxplain was benieuwd naar de reactie op deze oproep en ondervroeg deze maand meer dan 1.000 representatieve Nederlanders naar hun opvolging van dit advies en de gevolgen van de aanvallen.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.