De Kennisgroep onroerende zaken heeft de vraag beantwoord of de eigenwoningregeling geldt als de belastingplichtige vóór de juridische levering van de woning besluit om niet in de nieuwe woning te gaan wonen.
De Starterslening is een steuntje in de rug voor starters op de koopwoningmarkt. Gemeenten en woningcorporaties maken daarmee een eerste koopwoning mogelijk. Hoe zit deze aanvullende lening in elkaar? En waar vraag je de Starterslening aan? SVn heeft het op een rij gezet.
Regelmatig dient een hypotheekadviseur de 'bestaande eigenwoningschuld' vast te stellen om o.a. de maximale hoogte van een aflossingsvrije lening vast te stellen.
Een relatie van ons heeft zijn woning verhuurd en vroeg om advies in verband met een (vrijwillige) extra aflossing op zijn hypotheek. En wat de invloed hiervan kan zijn op de (toekomstige) eigenwoningreserve.
Het CBS bericht dat ruim 1,4 miljoen huishoudens begin 2013 een 'onderwaterhypotheek' hadden. In 2012 was dit aantal nog 1,1 miljoen. Sinds het begin van de economische crisis eind 2008 is het aandeel huiseigenaren met onderwaarde bijna verdriedubbeld.
Een relatie van ons heeft zijn garagebox verkocht (aanhorigheid) waarvan de hypotheek als box 1 aangemerkt werd.
Is er sprake van een eigenwoningreserve (woning wordt niet verkocht) en wat is de nieuwe box 1 schuld?
Wat wordt de nieuwe box 1 schuld bij verkoop van bijvoorbeeld de garagebox (aanhorigheid). Hoeveel bedraagt de eigenwoningreserve?
Rekenmodel is ook te gebruiken bij een casus waar sprake is van een samengevoegde woning (voormalige twee onder 1 dak), welke nu weer gesplitst wordt in een reguliere twee onder 1 dak woning.
Als een klant een woning koopt waarvoor hij de gebruikelijke financieringskosten maakt (hypotheekakte, NHG, advieskosten etc.) en de hypotheek is fiscaal niet aftrekbaar ivm een hoge eigenwoningreserve. Zijn de financieringskosten dan gewoon eenmalig aftrekbaar?
Ik heb een klant voor een nieuwe hypotheek. Deze klant heeft in 2010 een huis verkocht waardoor er een Eigen Woning Reserve is ontstaan . Er was al een ander huis gekocht wat helemaal met hypotheek gefinancierd is. De hypotheek was volledig box1; er is bij de belasting aangiftes van de laatste 3 jaar geen rekening gehouden met de Eigen Woning Reserve.
Op zich is de nieuwe hypotheekwens qua verstrekking geen probleem , ook niet als ik wel rekening houd met de EWR en dus een box3 gedeelte opvoer. Zover geen probleem. Met zijn belastingaangiftes heb ik nooit iets te maken gehad en dit gaat ook niet gebeuren.
Mijn vraag :Moet ik qua zorgplicht iets doen met deze wetenschap betreffende de EWR?
Handig rekenmodel voor de praktijk.
Een relatie wenst 'ontslag' hoofdelijke aansprakelijkheid voor de vertrekkende partij uit de huidige hypotheek. Hoe is het dan geregeld met overgangsrecht en annuïteitenhypotheek en de bijleenregeling?
Voor een eigen woning is (economische) eigendom vereist. Als een koopovereenkomst door de koper wordt ontbonden vóór de overdracht van de woning zal geen sprake zijn geweest van een eigen woning. De gebruikelijke contractuele boete van 10% in verband met de ontbinding van de koopovereenkomst leidt dus niet tot een negatief vervreemdingssaldo. Naar mijn oordeel werkt dit echter onredelijk uit in bepaalde overmachtsituaties.
Klant verkoopt huis voor 1,3 miljoen met hypotheek van 3 ton. Koopt terug huis van 1 miljoen. heeft dus geen hypo nodig. Klant gaat voor 3 ton verbouwen in de nieuwe woning. Vraag is of de verbouwingskosten direct voor aftrek in box 1 in aanmerking komen?
De Nederlandse hypotheekschuld bedroeg eind vorig jaar bijna 670 miljard euro. Dit is 111 procent van het bruto binnenlands product en daarmee het hoogste van de eurozone. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag bekendgemaakt.
Middag,
Klant heeft een woning gekocht en zijn woning waar hij al meerdere jaren in woont staat te koop.
Wat er gebeurd is is dat zijn huidige woning niet is verkocht maar de woning die hij heeft aangekocht is verkocht met 21.000 winst.
Moet de klant nu de 21.000 euro in mindering brengen op zijn huidige hypotheek die al meerdere jaren loopt om de hypotheekrente volledig aftrekbaar te houden m.a.w. is de rente over 21.000 euro niet aftrekbaar als de klant het geld gebruikt voor andere doeleinden dan verbetering/verbouwing woning?
Wellicht ten overvloede,de rente van de aangekochte woning die nu weer verkocht is is afgetrokken.
Ik lees graag uw antwoord.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.