De Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) is op 5 februari 2019 aangenomen door de Tweede Kamer en op 28 mei 2019 is het wetsvoorstel door de Eerste Kamer aanvaard. De meeste onderdelen van de Wab, waaronder premiedifferentiatie WW, zijn per 1 januari 2020 in werking getreden.
Door de coronacrisis wordt een onderdeel van de premiedifferentiatie WW dit jaar opgeschort. Hierdoor hoeft u de lage WW-premie in 2020 niet te herzien bij overwerk.
Vanaf 1 januari 2020 geldt de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB). Door de nieuwe wet veranderen de regels rond arbeidscontracten en ontslag. Dit heeft gevolgen voor werkgevers en werknemers.
Via dit wijzigingsbesluit worden aanpassingen in de premiesystematiek van de Werkhervattingskas (hierna: Whk) van het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (hierna: UWV) doorgevoerd. De regering wil hiermee de systematiek op specifieke onderdelen verbeteren, vereenvoudigen en harmoniseren.
Doel van deze wijziging is voor startende werkgevers een premie vast te stellen die zo goed mogelijk het ZW en/of WGA-risico van startende werkgevers weerspiegelt, en dit op een juiste manier vast te leggen in de regelgeving.
Het kabinet wil het voor werkgevers aantrekkelijker maken om mensen in vaste dienst te nemen. Minister Koolmees werkt daarom aan een pakket aan maatregelen die dit samen bereiken.
UWV heeft een rekentool beschikbaar gesteld. Met de rekenhulp ‘Premiewijzer gedifferentieerde premie Werkhervattingskas’ berekent u zelf uw premie bij UWV voor de WGA, de ZW-flex of allebei. De Premiewijzer is aangepast aan de cijfers voor 2019.
De NZa concludeert dat zorgverzekeraars hun wettelijke taken en maatschappelijke rol goed uitvoeren. Zo leven zij de acceptatieplicht en het verbod op premiedifferentiatie goed na en klopt de informatie die zij aan verzekerden verstrekken.
Een financieel adviseur dient periodiek aandacht te besteden aan de verzekeringen waarover hij consumenten adviseert. Een consument, die bij het omzetten van zijn overlijdensrisicoverzekering in mei 2017 constateert dat hij een aanzienlijk lagere maandpremie gaat betalen, heeft met succes bij Kifid zijn beklag gedaan.
Het kabinet wil het voor werkgevers aantrekkelijker maken om mensen in vaste dienst te nemen. Minister Koolmees komt daarom met een pakket aan maatregelen die dit samen bereiken. De minister wil het wetsvoorstel voor de zomer naar de Raad van State sturen en daarna naar de Tweede Kamer.
De Nederlandse Zorgautoriteit heeft drie rapporten openbaar gemaakt over de zorgverzekeringsmarkt. De rapporten laten over het geheel genomen een stabiel beeld van de zorgverzekeringsmarkt zien en bieden onderbouwing voor het vertrouwen in de solidariteit van de zorgverzekeringsmarkt.
Het Europese Hof heeft bepaald dat er per 21 december 2012 geen verschil meer mag worden gemaakt tussen mannen en vrouwen bij de hoogte van overlijdensrisicopremies. Verzekeraars gaan daarom op zoek naar andere soorten van premiedifferentiatie.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.