De toegang tot het derdepijlerpensioen kent verschillende drempels voor consumenten, zo blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).
Financieel dienstverleners moeten vanaf 1 april 2023 een vergelijkingskaart aan consumenten verstrekken. Deze is bedoeld voor advies en bemiddeling in producten die onder het provisieverbod vallen.
Het provisieverbod voor beleggingsondernemingen geldt ook bij het betalen van zogeheten finfluencers. Dit is het geval als de influencer via zijn kanaal klanten aanbrengt. Volgens het provisieverbod mag dit niet. Ook anderen, zoals vrienden of bekenden, mogen geen vergoeding ontvangen voor het aanbrengen van nieuwe beleggers.
Minister W.B. Hoekstra gaf antwoord op Kamervragen over het advies van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) dat ten grondslag ligt aan zijn brief over actieve provisietransparantie en het Besluit financiële markten 2021.
Het is niet altijd duidelijk wanneer een bepaalde activiteit kan worden aangemerkt als een niet-geldelijke beloning. Aan de hand van een aantal vragen en antwoorden heeft de AFM getracht te schetsen wat wordt beschouwd als niet-geldelijke beloning en wanneer het wel en niet toegestaan is.
Er is een regeling gepubliceerd met een wijziging van de Vrijstellingsregeling Wft in verband met het aanpassen van de artikelen die betrekking hebben op het overdragen van vorderingen uit hoofde van kredietovereenkomsten en enkele technische aanpassingen en tot wijziging van de Uitvoeringsregeling Wft in verband met het aanpassen van de dekkingsbedragen voor de beroepsaansprakelijkheidsverzekering
In het Besluit van 11 december 2014, dat onder meer het tijdstip van inwerkingtreding van de Wijzigingswet financiële markten 2015 regelt, was opgenomen dat artikel I, onderdeel HHH, van de Wijzigingswet financiële markten 2015 in werking treedt met ingang van 1 januari 2017. Dit is nadien uitgesteld.
Minister Hoekstra heeft de Tweede Kamer een brief gestuurd over de evaluatie van het provisieverbod. Bij de brief biedt hij tevens de rapporten aan van de twee onderzoeken die hebben plaatsgevonden in het kader van de evaluatie van het provisieverbod.
Minister Dijsselbloem informeerde de Tweede Kamer over de resultaten van de consultatie naar de effectiviteit en gewenste mate van bescherming voor zzp-ers en mkb-ers bij financiële diensten en producten, en over de vervolgstappen in dit dossier.
Minister Dijsselbloem heeft in een brief gereageerd op de stelling van CFD dat het Nederlandse provisieverbod voor complexe en impactvolle producten strijdig is met het vrij verkeer van diensten, zoals opgenomen in artikel 56 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU).
Middels 2 internetconsultaties worden twee wijzigingsbesluiten financiële markten aan de markt voorgelegd. In FM2018 wordt de mogelijkheid voor de AFM opgenomen om ten behoeve van het toezicht op de naleving van vakbekwaamheidseisen informatie op te vragen bij DUO.
In FM2017 wordt o.a. de provisie voor beleggingsrekeningen en uitbreiding diplomaplicht voor adviseren over een algemeen pensioenfonds behandeld.
In een Kamerbrief gaat minister Dijsselbloem nader in op de voorgenomen evaluatie van het provisieverbod en de toekomstige aanpassing van het recht op premie-incasso.
Minister Dijsselbloem van Financiën heeft de Tweede Kamer een brief gestuurd over de maatregelen die worden genomen om knelpunten in de regelgeving rond crowdfunding aan te pakken. Deze maatregelen zullen uiterlijk per 1 april 2016 in werking treden.
Banken, verzekeraars en zelfstandig adviseurs/bemiddelaars leven het provisieverbod over het algemeen goed na. Dat concludeert de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in het rapport dat op 9 juli 2015 is gepubliceerd over een onderzoek naar de naleving van het provisieverbod.
Door het provisieverbod zijn de kosten van beleggingsdienstverlening zichtbaar voor de klant nu deze direct worden betaald. Particuliere beleggers zijn sinds de invoering vaker op de hoogte van deze kosten. Ook is het nu gemakkelijker om kosten van beleggingsdienstverlening te vergelijken. Dat blijkt uit marktonderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) onder 618 beleggers. Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK.
Minister Schippers (VWS) schrijft in een uitgebreide brief aan de Tweede Kamer haar reactie op onderzoeken over vergelijkingssites voor zorg. Het gaat om onderzoeken van de Autoriteit Consument en Markt (ACM), de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM).
Door het provisieverbod ervaart de helft van de beleggers meer inzicht in de kosten van beleggen en geeft aan een betere vergelijking te kunnen maken tussen de kosten van dienstverleners. Dat blijkt uit marktonderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).
Om marktpartijen te ondersteunen bij de voorbereidingen op de uitzondering op het provisieverbod, geeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een toelichting op de situaties waarin deze wel en niet geldt.
Minister Dijsselbloem van Financiën laat de Tweede Kamer weten dat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) bij hem heeft aangegeven dat zij niet van mening is dat vermogensbeheerders alleen nog maar op basis van uurloon zouden mogen werken. De AFM staat een beloning voor die eerlijk en redelijk is en in verhouding staat tot de ontvangen dienstverlening.
Minister Dijsselbloem van Financiën laat de Tweede Kamer weten het onwenselijk te vinden dat financiële ondernemingen middels vergoedingen, zoals welkomstbonussen, het doel en de strekking van het provisieverbod ontwijken. Waar nodig heeft de AFM de financiële instellingen op hun gedrag aangesproken en hebben deze instellingen hun werkwijze aangepast of toegezegd hun werkwijze zo snel mogelijk aan te passen.
Het Verbond van Verzekeraars onderschrijft het provisieverbod zoals ingevoerd per 1 januari 2013 en vindt het van groot belang dat de wet- en regelgeving op dit punt goed wordt nageleefd. De afgelopen weken is er discussie ontstaan over het aanbieden van welkomstbonussen, overgangsbonussen en eerstejaarsvergoedingen aan zakelijke klanten in het segment van collectieve pensioenregelingen.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.