Het wetsvoorstel waarover de Afdeling advisering nu advies heeft uitgebracht, neemt de vuistregels van de Hoge Raad over in een tegenbewijsregeling. Daarmee krijgen belastingplichtigen de mogelijkheid hun werkelijke rendement aannemelijk te maken. Als dit rendement lager is dan hun forfaitaire rendement, wordt dit lagere rendement in aanmerking genomen. De tegenbewijsregeling is een tijdelijke regeling die geldt tot de invoering van een nieuw box 3-systeem.
De hardheidsclausule in het kader van de Wet hersteloperatie toeslagen kan worden toegepast in bijzondere situaties. Het gaat dan om situaties waarbij toepassing van de wet “onbillijk uitpakt”.
Als een eigenaar van een bestaande woning de spouwmuren wil isoleren, moet hij eerst voldoende ecologisch onderzoek laten doen om vast te stellen of er vleermuizen in deze muren kunnen zitten.
De bouwvrijstelling stikstof voldoet niet aan het Europese natuurbeschermingsrecht. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State kan daardoor niet anders dan constateren dat de bouwvrijstelling niet gebruikt mag worden bij bouwprojecten.
Het gemeentebestuur van Nuenen, Gerwen en Nederwetten mag de kosten van het opruimen van drugsafval niet verhalen op de eigenaren van het weiland waar het drugsafval werd gevonden. Dat staat in een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Op het weiland in Nuenen werd tot twee keer toe gevaarlijk drugsafval gevonden. Dat was daar door onbekenden achtergelaten. De gemeente ruimde het drugsafval direct zelf op en wilde de gemaakte kosten verhalen op de eigenaren van het weiland. Zij hadden niets met het gedumpte drugsafval te maken.
De Afdeling advisering van de Raad van State merkt in antwoord op het verzoek om voorlichting op dat bij de vormgeving van een nieuw pensioenstelsel weliswaar rekening gehouden dient te worden met het Europeesrechtelijke verbod op leeftijdsdiscriminatie, maar dit verbod sluit een overgang naar een pensioenstelsel met een degressieve opbouw niet bij voorbaat uit.
Een voormalige huiseigenaar is in hoger beroep bij de Raad van State in het ongelijk gesteld. De voormalige huiseigenaar wilde kwijtschelding van de restschuld als gevolg van de onderhandse verkoop van zijn woning. De opbrengst van de verkoop was onvoldoende om de hypothecaire geldlening en gemaakte kosten terug te betalen. De stichting heeft de restschuld aan de geldverstrekker betaald en is daarvoor in de rechten en plichten van de geldgever getreden. De ex-huiseigenaar is de stichting € 68.229,87 verschuldigd.
Bij besluit van 17 februari 2015 heeft het Waarborgfonds aan [wederpartij, geldlener] medegedeeld dat zij niet in aanmerking komt voor kwijtschelding van de aan de geldgever uitbetaalde verliesdeclaratie. De Raad van State heeft in hoger beroep dit besluit vernietigd.
De Afdeling advisering van de Raad van State heeft advies uitgebracht over het initiatiefwetsvoorstel van de Tweede Kamerleden Recourt en van Oosten tot herziening van het stelsel van kinderalimentatie.
De termijn waarbinnen de Belastingdienst/Toeslagen een voorschot in het nadeel van de aanvrager kan herzien of waarbinnen hij de definitieve toeslag lager kan vaststellen, vervalt vijf jaar na de laatste dag van het berekeningsjaar. Dit betekent dat de Belastingdienst/Toeslagen na die termijn niet meer een deel van de verstrekte kinderopvangtoeslag mag terugvorderen. Dit blijkt uit zes uitspraken van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het ging in deze zaken om bedragen variërend van 500 euro tot 16.000 euro die particulieren moesten terugbetalen.
De Hoge Raad heeft 3 maart 2015 een uitspraak gedaan over het alcoholslotprogramma. De HR heeft geoordeeld dat
iemand die verplicht moet deelnemen aan het alcoholslotprogramma daarnaast niet ook nog strafrechtelijk kan worden vervolgd. De Raad van State heeft 4 maart 2015 een uitspraak gedaan over het alcoholslotprogramma.
Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (Stichting WEW) kan niet langer als bestuursorgaan worden aangemerkt. Dit blijkt uit een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van 17 december 2014. De hoogste bestuursrechter komt hiermee terug op eerdere uitspraken waarbij Stichting WEW wel als bestuursorgaan is aangemerkt.
Het kabinet heeft het wetsvoorstel ter verbetering van het financieel toetsingskader (FTK) voor de pensioenen naar de Raad van State gestuurd voor advies.De verbeteringen zijn erop gericht het pensioen minder gevoelig te maken voor grote schokken op de financiële markten. Financiële mee- en tegenvallers worden gelijkmatiger over de tijd gespreid. Het verbeterde FTK zorgt er tevens voor dat risico’s en rendementen eerlijk over de generaties worden verdeeld.
Minister van Financiën mocht effecten en leningen SNS onteigenen, maar toekomstige vorderingen niet.
De minister van Financiën mocht op 1 februari 2013 de effecten, waaronder aandelen, achtergestelde obligaties en participatiecertificaten, en de achtergestelde onderhandse leningen van SNS Bank en SNS REAAL onteigenen. Dat geldt niet voor de toekomstige vorderingen. Dit blijkt uit een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (25 februari 2013).
De Nederlandsche Bank drong in oktober al aan op een snelle ingreep bij SNS Reaal. Dat meldt RTL Nieuws op basis van een geheime brief van de bank aan toenmalig minister van Financiën Jan Kees de Jager.
DNB schreef in de brief dat hoe langer met een oplossing zou worden gewacht, hoe duurder dat zou worden. Directeur toezicht van DNB Jan Sijbrand geeft in het schrijven aan de consequenties voor de staat zo beperkt mogelijk te willen houden.
Zie download voor de 'geheime brief'.
De Afdeling advisering van de Raad van State heeft advies uitgebracht over het Wijzigingsbesluit financiële markten 2013. Het advies is op 28 december 2012 openbaar gemaakt (het advies zelf is van 14 november 2012).
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.