Het voorstel om de uitkering voor blijvende arbeidsongeschiktheid (IVA) te schrappen zorgt voor onzekerheid bij een kwetsbare groep die weinig tot geen perspectief op werk heeft, en verstoort de focus op re-integratie van mensen met perspectief. Dat stelt het Verbond van Verzekeraars in een visiedocument over de toekomst van de WIA-wetgeving.
Kleine en middelgrote werkgevers en hun werknemers krijgen na het eerste ziektejaar duidelijkheid over de vervanging van een werknemer. Minister Van Gennip brengt dit concept-wetsvoorstel hiertoe in internetconsultatie. Dit voorstel is een van de afspraken uit het brede arbeidsmarktpakket van dit voorjaar.
Het is belangrijk dat de re-integratie van zieke werknemers zo goed mogelijk verloopt. Werkgevers en werknemers dragen daarvoor een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Het gesprek tussen de werknemer en de werkgever is daarbij een onmisbaar onderdeel. Om dat gesprek te bevorderen zijn werkgever en werknemer per 1 juli 2023 verplicht om hun visie op het re-integratietraject te geven.
Deze ministeriële regeling regelt twee wijzigingen die samenhangen met afspraken die zijn gemaakt bij de uitwerking van het Regeerakkoord december 2018 over een uitvoerbaar pakket aan maatregelen om de loondoorbetalingsverplichtingen makkelijker, duidelijker en goedkoper maken.
UWV heeft in de Werkwijzer Poortwachter diverse teksten aangepast. Bijvoorbeeld over de re-integratie van werknemers met WSW-indicatie of beschut werk vanuit de Participatiewet. Ook is er een nieuwe versie van het addendum Poortwachter COVID-19.
Met haar knelpuntenbrief heeft UWV aandacht gevraagd voor het ontbreken van de mogelijkheid om re-integratiedienstverlening te mogen bieden aan mensen in de Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten (Wajong) die duurzaam geen arbeidsvermogen hebben (DGA) of in de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) met een uitkering op grond van de Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten (IVA).
De overgangsmaatregel bij de Wet Werken na de AOW kan niet per 1 april 2021 vervallen. Dat betekent onder meer dat de periode van loondoorbetaling bij ziekte niet per 1 april 2021 van dertien weken naar zes weken wordt teruggebracht.
UWV heeft de uitkomsten van onderzoek naar de effecten voor werkgevers en werknemers van de verlenging van de loondoorbetalingsverplichting bij ziekte van werknemers gepubliceerd.
In een tweetal kwalitatieve onderzoeken onder werkgevers en werknemers wordt ingegaan op 'Leven Lang Ontwikkelen' en 'Loondoorbetaling en re-integratie langdurig zieke werknemers'.
In een onderzoeksrapport wordt ingegaan op de 'Beweegredenen werkgevers keuze WGA- en ZW-markt' en is 'De rol van private verzekeraars in het hybride WGA-stelsel' onderzocht.
De Monitor Arbeidsmarkt wordt tweemaal per jaar opgesteld (in april en oktober).
De monitor geeft – net als de eerdere monitors – de laatste stand van zaken weer ten aanzien van:
• de werkgelegenheid en de werkloosheid (hoofdstuk 1);
• inkomenswaarborg (hoofdstuk 2); en
• re-integratie (hoofdstuk 3).
Als er veranderingen zijn in de ziekte of de mogelijkheden van uw werknemer, gebruikt u het formulier (Eerstejaars)evaluatie om samen uw zieke werknemer nieuwe afspraken over bijvoorbeeld de re-integratieactiviteiten vast te leggen.
De UWV Monitor Arbeidsparticipatie 2018 laat zien dat de arbeidsparticipatie van Wajongers, WGA’ers en WIA 35-minners stijgt. Hun arbeidsparticipatie blijft wel sterk achter bij die van de Nederlandse bevolking en bij die van laagopgeleiden en mensen met een niet-westerse migratieachtergrond.
De Werkwijzer Poortwachter helpt werkgevers, bedrijfsartsen, arbodiensten en re-integratiebedrijven in de begeleiding en re-integratie van zieke of arbeidsongeschikte werknemers.
Minister Koolmees informeerde de Tweede Kamer over een pakket aan maatregelen om de loondoorbetalingsverplichtingen makkelijker, duidelijker en goedkoper maken. Hierover heeft de minister afspraken gemaakt met werkgevers.
Het kabinet ziet af van de geplande bezuiniging op de arbeidsongeschiktheidswet, de WIA. Werkgevers en werknemers gaan zich inzetten voor een snelle terugkeer op de werkvloer van zieke werknemers.
De Monitor Arbeidsmarkt is beschikbaar. Deze monitor wordt tweemaal per jaar opgesteld (in april en oktober). De monitor geeft – net als de eerdere monitors – de laatste stand van zaken weer ten aanzien van: de werkgelegenheid en de werkloosheid, Inkomenswaarborg en Re-integratie. Ook is het rapport
'Verlofregelingen arbeid en zorg naar type arbeidsrelatie' gepubliceerd.
Flextensie is een constructie waarbij mensen tijdelijk werken met behoud van uitkering en in aanvulling op hun uitkering een premie ontvangen voor het verrichte werk.
Privaat verzekerde bedrijven presteren tot nu toe niet beter op het vlak van preventie en re-integratie dan niet-privaat verzekerde bedrijven. Dat was tien jaar geleden bij de introductie van de Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA) wel de verwachting. Dit blijkt uit een publicatie van CPB.
Als aanvulling op het onderzoek 'Duurzaam niet-duurzaam' (2013) is een verdiepingsonderzoek gedaan. Dit vervolgonderzoek richte zich op de verschijningsvormen van de benutbare mogelijkheden: welke benutbare mogelijkheden hebben mensen nog, op welke manier kunnen deze worden bevorderd en welke kansen biedt dit op termijn voor (aangepast) werk. Dit verdiepingsonderzoek is bedoeld om inzicht te bieden in welke aanknopingspunten er zijn voor beleid gericht op de groep WGA 80-100. Daarnaast kan het sociale partners helpen om te komen tot maatregelen om het beroep op de WIA te verminderen.
Komt loonaanspraak ook te vervallen over het deel van de werktijd waarvoor de werknemer arbeidsongeschikt is? De Hoge Raad heeft hier een prejudiciële beslissing over genomen.
Wie kan werken, hoort niet afhankelijk zijn van een uitkering. Maar mensen met een bijstandsuitkering of met een lichamelijke, psychische of verstandelijke beperking kunnen vaak moeilijk werk krijgen. Daarom neemt het kabinet-Rutte-Asscher maatregelen om deze mensen vooruit te helpen. De nieuwe regels staan in de Participatiewet die per 1 januari 2014 moet ingaan. De inhoud van de wet wordt de komende tijd uitgewerkt.
Zieke werknemers met een tijdelijk contract krijgen voldoende begeleiding van hun werkgever. Tegelijkertijd is de ziekte wel een reden om een contract niet te verlengen.
Die conclusie trekken drie onderzoekers van AStri en UWV in hun onderzoek naar zieke eindedienstverbanders.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.