MijnFintool

Home Dossiers rechtbank 1 tot 16 van 16
Nieuws
7 mrt 2025

Regelrechter

Sinds 1 maart 2025 kunnen rechtzoekenden voor bepaalde zaken terecht bij de regelrechter, bij de rechtbanken Den Haag, Overijssel, Rotterdam en Zeeland­-West-Brabant.

Geschil over hoogte contractuele rente (hypothecaire) lening

Een beding waarin een maandelijkse rente van 2% is overeengekomen is rechtsgeldig, volgens een beslissing van de rechtbank. Dit terwijl de lening van € 1.080.914,17 bedroeg.
Nieuws
16 nov 2021

'Eigen' bouwdepotrekening in box 3?

In 2016 heeft belanghebbende een aannemingsovereenkomst gesloten met een aannemer voor de bouw van een appartement. Zij heeft een bedrag voor het betalen van de bouwtermijnen op een spaarrekening apart gezet.
Nieuws
18 sep 2017

Grondeigenaren beter beschermd bij onteigening

Door aanpassingen aan een wetsvoorstel dat gaat over de onteigening van grond, is geregeld dat een rechter altijd kijkt of een onteigening volgens de regels verloopt. Eind vorig jaar uitte de Raad stevige kritiek omdat door het voorstel de rechtsbescherming van grondbezitters gevaar liep. Mede naar aanleiding van die kritiek heeft de minister van Infrastructuur en Milieu het wetsvoorstel aangepast.

Schuldenaar krijgt adempauze

Wie diep in de schulden zit en hier middels een gewoon schuldhulptraject niet uit komt, moet de mogelijkheid krijgen om maximaal een half jaar een adempauze te krijgen. In die periode mogen deurwaarders, incassobureaus en de overheid geen beslag leggen op goederen, inkomen of uitkering. Zo heeft de schuldenaar met hulp van de schuldhulpverlening de kans om alle zaken op een rij te zetten en tot een stabiele financiële situatie te komen, van waaruit hij of zij betalingsafspraken kan maken. De ministerraad heeft daarmee ingestemd op voorstel van staatssecretaris Klijnsma.

Verzoek hogere WOZ-waarde door Rechtbank afgewezen

Een belastingplichtige had bezwaar aangetekend tegen de WOZ-beschikking. De heffingsambtenaar heeft het bezwaarschrift van belastingplichtige niet-ontvankelijk verklaard. Belastingplichtige heeft vervolgens de zaak voorgelegd aan de Rechtbank.
Nieuws
9 dec 2013

Teeven: scheiden zonder rechter mogelijk

Echtparen kunnen hun echtscheiding straks zelf regelen via de ambtenaar van de burgerlijke stand als ze het onderling eens zijn en geen minderjarige kinderen hebben. De regeling is eenvoudig, goedkoop en overzichtelijk voor de burger. Dit blijkt uit een wetsvoorstel van staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie dat voor advies naar verschillende instanties wordt gestuurd. De maatregel vloeit voort uit het regeerakkoord. Doel is de echtgenoten die het eens zijn over hun scheiding zoveel mogelijk verantwoordelijkheid te geven voor de afwikkeling daarvan.

Zorgtoeslag en scheidingsaanvraag

Wij zitten in een echtscheidingsprocedure. Inmiddels woon ik op een ander adres, maar we zijn nog in overleg met de advocaten hoe we de scheiding willen regelen. Voorheen hadden we vanwege een (te hoog) dubbel inkomen geen recht op zorgtoeslag. Nu ik elders woon, wil ik dit toch aanvragen, maar de Belastingdienst zegt dat ik hier (waarschijnlijk) niet voor in aanmerking kom. Hoe kan dat?
Nieuws
24 nov 2011

Minder beroep op gesubsidieerde rechtsbijstand in 2010

In 2010 had het Juridisch Loket bijna 830 duizend contacten met klanten, ruim 2 procent minder dan het jaar ervoor. Het Juridisch Loket geeft gratis adviezen, verstrekt informatie en verwijst door naar degenen die daadwerkelijk rechtsbijstand verlenen.
Nieuws
22 aug 2011

Pensioenfondsen claimen hun verlies niet

Pensioenfondsen laten structureel na beleggingsverliezen te claimen voor de Nederlandse rechter. De afgelopen jaren hebben zij de mogelijkheid laten liggen om miljoenenverliezen te verhalen. De reden is dat fondsen niet in het nieuws willen komen met verliezen. Bovendien klagen pensioendeelnemers niet over verloren inleg, dus ontbreekt de stimulans om naar de rechter te stappen.
Nieuws
9 mrt 2011

MKB tegen kabinetsvoorstel duurdere rechtsgang

Bedrijven zijn het niet eens met het kabinetsvoornemen om de gang naar de rechter duurder te maken. Met name kleine bedrijven zouden de dupe worden van het voorstel.
Nieuws
17 jun 2010

DNB en AFM moeten schadevergoeding betalen

Het gerechtshof iin Amsterdam veroordeelt DNB en AFM tot het vergoeden van schade die zij hebben aangericht bij het uitoefenen van hun toezichtstaak. Dit blijkt volgens het Financieele Dagblad uit een nog ongepubliceerd arrest in een slepend conflict rond vermogensbeheerder Veer Palthe Voûte (VPV).
Nieuws
14 jan 2010

’Bedrijf mag beslag leggen bij verzekeraar’

De president van de Amsterdamse rechtbank stelt dat een dat de beslaglegging van een Grieks bedrijf bij kredietverzekeringsmaatschappij Coface intact mag blijven.

Kantonrechter krijgt meer bevoegdheden

Consumenten en ondernemers kunnen binnenkort gemakkelijker een rechtszaak beginnen. De kantonrechter krijgt de bevoegdheid om zaken tot 25.000 euro te behandelen. Nu moeten burgers voor zaken boven de 5.000 euro nog naar de gewone rechtbank. De kosten van een rechtszaak zijn dan vaak hoger. Dit staat in een wetsvoorstel van minister Hirsch Ballin van Justitie.
Nieuws
14 jan 2009

SRK-directeur verliest rechtszaak over eigen ontslag

SRK-directeur Rob Vromen kan zijn ontslag alleen nog voorkomen als de rechtsbijstandverzekeraar de bestaande werkwijze aanpast om tussenpersonen inzage te geven in het rechtsbijstanddossier van hun verzekerde klanten. Dat heeft de rechtbank Den Haag bepaald in een rechtszaak die was aangespannen door een medewerker van SRK.
Kennis
3 jan 2013

Rechtspraak

Rechtspraak (jurisprudentie) wordt gevormd door uitspraken van rechters.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1