In de algemene voorwaarden die op die leningsovereenkomst van toepassing zijn, is een verhuisregeling (hierna: de Verhuisregeling) opgenomen: de vaste rente die hoort bij de lening voor de ‘oude’ woning kan – als is voldaan aan voorwaarden – worden meegenomen naar de lening voor de ‘nieuwe’ woning voor de resterende looptijd van de rentevaste periode.
Toelichting van 27 februari 2025, nr. 2025-0000060065, op het intrekken van het (pro forma) beroep in cassatie tegen de uitspraak van het Gerechtshof Den Haag van 12 december 2024.
Uitleg van het criterium: “anders dan tijdelijk als hoofdverblijf gaan gebruiken”. Dat het gebruik als hoofdverblijf twee jaar na de verkrijging is aangevangen, verhindert in dit geval niet dat het verlaagde tarief kan worden toegepast.
Belanghebbende stelt dat de afkoop van het levensloopsaldo in jaar van uitbetalen (2022) belast dient te worden. De belastinginspecteur denkt daar anders over.
De hardheidsclausule in het kader van de Wet hersteloperatie toeslagen kan worden toegepast in bijzondere situaties. Het gaat dan om situaties waarbij toepassing van de wet “onbillijk uitpakt”.
Na de echtscheiding blijft belanghebbende in de voormalige echtelijke woning wonen. Op basis van het echtscheidingsconvenant neemt belanghebbende ook het deel van de hypotheeklasten van zijn ex-echtgenoot voor zijn rekening.
De rechtbank Noord-Holland heeft 8 februari 2023 een hypotheekadviseur in het ongelijk gesteld en geoordeeld dat de adviseur de zorgplicht omtrent tijdig inroepen van een financieringsvoorbehoud had geschonden. De adviseur is in hoger beroep gegaan.
Een makelaar heeft verkopers niet gewezen op de mogelijkheid om kopers in gebreke te stellen nadat een oorspronkelijke datum voor inroepen financieringsvoorbehoud was verlopen.
Belanghebbende is geregistreerd partner van X. Belanghebbende en X hebben een LAT-relatie en ieder een eigen koopwoning. Belanghebbende is het er niet mee eens dat slechts één van beide woningen in de eigenwoningregeling in box I kan worden opgenomen. Volgens haar is sprake van een ‘trouwboete’.
De wettelijke bepalingen over de arbeidskorting zijn in strijd met het discriminatieverbod in mensenrechtenverdragen doordat een Werkhervattingsuitkering Gedeeltelijk Arbeidsongeschikten (hierna: WGA-uitkering) die rechtstreeks van het UWV wordt ontvangen niet meetelt voor de berekening van de arbeidskorting, terwijl een WGA-uitkering die via de werkgever wordt ontvangen, wel daarvoor meetelt.
Het Hof van Justitie buigt zich in deze zaak over de vraag of een natuurlijke persoon die een hypothecaire lening afsluit om een woning te kopen met als doel deze te verhuren, beschouwd kan worden als een 'consument' in de zin van Richtlijn 93/13/EEG. Deze richtlijn beschermt consumenten tegen oneerlijke bedingen in overeenkomsten.
Een stel heeft een woning gekocht en daar 8% overdrachtsbelasting voor afgedragen. Zij hebben hier 7 maanden gewoond en zijn vervolgens in een andere woning gaan wonen. Nadien verzoeken zij (alsnog) het 2%-tarief toe te passen (voor de woning waar ze 7 maanden hebben gewoond, 'dus langer dan 6 maanden'.
Volgens de rechtbank Zeeland-West-Brabant moet een VvE-lid zijn aandeel in de kosten van de VvE betalen. De kosten zijn gemaakt in verband met de inschrijving bij de Kamer van Koophandel, de bankrekening en de opstalverzekering van de vereniging.
Eerder (2021) hebben we in een Fintool artikel de scheidslijn tussen taxatie en aankoopsom beschreven. Het Gerechtshof heeft een uitspraak gedaan, waarbij de koopsom onder de woningwaardegrens zat, maar het taxatierapport (woningwaarde) boven de woningwaardegrens.
Partijen verschillen van mening of woning gebrekkig is. Zij sluiten een vaststellingsovereenkomst met finale kwijting. Vallen nieuwe gebreken ook onder de finale kwijting?
Moet de aspirant-koper alleen contractuele boete van 10% koopsom betalen, of ook aanvullende schade? De aanvullende schade bestaat uit de lagere verkoopopbrengst na verkoop aan een andere koper.
Een consument vordert een schadevergoeding van een hypotheekadviseur omdat deze haar zorgplicht niet is nagekomen doordat zij bij de hypotheekadvisering geen rekening heeft gehouden met zijn wens om een kamer in de aan te kopen woning te verhuren.
Kan een geldverstrekker de hypotheekovereenkomst opzeggen als de verhuur van kamers in de woning in strijd is met huurbeding zoals opgenomen in de hypotheekakte?
Wegens verhuur zonder toestemming geldverstrekker van een koopwoning heeft de geldverstrekker de huurders aangezegd dat het huurbeding jegens hen zal worden ingeroepen. De huurder bood verweer.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.