In een wereld die in rap tempo verandert en om innovatieve verzekeringsproducten vraagt, liggen er volop kansen voor de schadebranche. Goede voorwaarden zijn van groot belang voor schadeverzekeraars om innovatieve concepten uit te werken. Het Verbond van Verzekeraars pleit daarom onder meer voor ‘regelvrije zones’.
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft haar interpretaties van de wettelijke normen voor de informatieverstrekking over financiële producten en diensten door financiële ondernemingen opgenomen in de Beleidsregel Informatieverstrekking.
Het Ministerie van Financiën en DNB werken aan de oprichting van een fonds voor de financiering van het depositogarantiestelsel. Aanleiding zijn de ervaringen van de kredietcrisis en aankomende Europese regelgeving. Banken gaan straks een risicogewogen bijdrage aan het fonds betalen. Een wetsvoorstel dat voorziet in fondsvorming per 1 juli 2013, is ter behandeling aangeboden aan de Tweede Kamer.
Het kabinet streeft naar het verminderen van de regeldruk. Vereniging Eigen Huis wil hieraan graag een bijdrage leveren en verzamelt voorbeelden van zinloze, niet werkende of doorgeschoten regelgeving op de website. Het meldpunt is de gehele maand april geopend.
De Vereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers (NVB) vreest voor een 'double-dip' bij de woningverkoop. De verkoop van nieuwbouwwoningen heeft zich vorig jaar weliswaar hersteld, maar de aangescherpte kredietregels zetten daar weer een stevige rem op.
Verbouwen wordt makkelijker voor particulieren. Mensen met verbouwingsplannen mogen bijvoorbeeld een bureau in de arm nemen dat tijdens de ontwerpfase controleert of die plannen voldoen aan de wettelijke eisen. Zo worden dwarsliggende ambtenaren omzeild en wordt het afgeven van een vergunning nog maar een formaliteit.
De Commissie Regeldruk Bedrijven onder voorzitterschap van Bernard Wientjes, vindt dat de kosten van regeldruk voor bedrijven en ondernemers verder omlaag moeten. Minder regels en lagere kosten moeten de concurrentiepositie van Nederland verstevigen.
Volgens het Centraal Planbureau (CPB) leveren strengere kapitaaleisen voor banken als gevolg van het zogeheten Basel-III-pakket, meer op dan dat ze kosten. Wel brengt het pakket maatregelen voor de financiële sector op de korte termijn aanpassingskosten met zich mee.
Toezichthouders en centrale bankiers hebben een akkoord bereikt over nieuwe kapitaal- en liquiditeitseisen voor de bankensector. In het akkoord staat onder andere de definitie van kapitaal en een liquiditeitsstandaard.
Nederlandse ondernemers vinden administratieve lasten, kosten voor naleving van regels en inspecties nog net zo vaak een belemmering om te ondernemen als drie jaar geleden.
Welke onderwerpen zullen als ‘controversieel’ worden bestempeld? Dat is de hamvraag, nu het kabinet is gevallen. Een demissionair kabinet mag namelijk geen beslissingen nemen over gevoelige onderwerpen. Het Verbond geeft een voorzet voor de onderwerpen die wellicht controversieel liggen en die verzekeraars raken.
De val van het vierde kabinet-Balkenende betekent dat een aantal belangrijke dossiers blijft liggen, zoals de verhoging van de AOW-leeftijd, de kilometerheffing, de Crisis- en Herstelwet, de brede heroverwegingen en de verdere marktwerking in de zorg.
De invloed van gedrag en cultuur op de integriteit van instellingen is een van de speerpunten van de 'Thema’s DNB Toezicht 2010' van de Nederlandsche Bank.
Uit onderzoek van Deloitte onder 60 financiële instellingen blijkt dat tweederde van de respondenten verwacht dat de regeldruk en daarmee de kosten zullen toenemen.
Als direct gevolg van de huidige crisis hebben financiële instellingen te kampen met een groeiende hoeveelheid nieuwe en meer complexe regelgeving. Het kunnen voldoen aan deze wet- en regelgeving brengt veel kosten met zich mee.
Meer en ingrijpender regelgeving is goed voor de verzekeraars en zal leiden tot een sterkere, stabielere verzekeringssector. Tegelijkertijd is het ook het grootste obstakel om te kunnen groeien.
De Europese Commissie wil strengere regels opleggen aan banken. De Commissie stelt voor dat toezichthouders sancties kunnen opleggen aan financiële instellingen die het nemen van buitensporige risico's bevorderen door medewerkers hoge bonussen in het vooruitzicht te stellen, zo is maandag bekendgemaakt.
FIDIN en de OvFD vinden de voorlopige AFM-visie op passende beloning (de ‘leidraad inducements’) uiterst complex en onwerkbaar. FIDIN en OvFD stellen dit naar aanleiding van het afrondende gesprek van marktpartijen met de AFM over de passende provisies.
De internationale organisatie voor boekhoudregels IASB wil de voorschriften voor banken versoepelen zodat ze geen grote afschrijvingen meer hoeven te doen voor papieren verliezen op beleggingen. Dat meldt het FD vandaag op basis van vergaderstukken van het IASB. In juli komen de voorstellen naar buiten.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.