Staatssecretaris Van Oostenbruggen bood de Tweede Kamer het onderzoek naar actualisatie van rekenforfaits in de belastingen die zijn gebaseerd op de levensverwachting en rente aan.
Uit de 150 door DNB beoordeelde herstelplannen blijkt dat het herstel van vrijwel alle fondsen uit verwachte beleggingsrendementen komt. In een herstelplan is het toegestaan om uit te gaan van, bijvoorbeeld, maximaal 5,6 procent rendement op aandelen. De meeste pensioenfondsen gaan in hun herstelplannen uit van het rendement waarmee maximaal gerekend mag worden.
Een hogere premie wordt niet gebruikt als middel om te herstellen. Bij de meeste fondsen draagt de premie zelfs negatief bij aan het herstel. Dat komt doordat veel fondsen de premie dempen. Hiermee worden ongewenste premieschommelingen vermeden, maar het resulteert ook in een te lage premie ten opzichte van wat voor de pensioentoezegging nodig is.
Voor ieder nieuw kwartaal worden het percentage van de normrente en het normbedrag vastgesteld op basis van de gegevens die gelden op de eerste (werk)dag van de laatste maand van het lopende kwartaal.
Voor ieder nieuw kwartaal worden het percentage van de normrente en het normbedrag vastgesteld op basis van de gegevens die gelden op de eerste (werk)dag van de laatste maand van het lopende kwartaal.
Met deze regeling worden voor het tijdvak van 1 januari 2020 tot en met 31 maart 2020 de normrente en het normbedrag voor de per maand te betalen spaarpremie gewijzigd vastgesteld.
Pensioenfondsen moeten rekening houden met lagere dekkingsgraden vanaf 2021. Dan gaat namelijk de rekenrente omlaag staat in het advies van de Commissie Parameters. Minister Koolmees van Sociale Zaken wil dat advies overnemen.
Minister Dijsselbloem reageerde op Kamervragen die zijn gesteld in het verslag van het schriftelijk overleg over de gevolgen van ECB-beleid voor pensioenfondsen.
De gemiddelde beleidsdekkingsgraad van Nederlandse pensioenfondsen is in het tweede kwartaal van 2017 gestegen met 2,1 procentpunt en kwam eind juni uit op 101,9%. Dat meldt DNB.
Minister J.R.V.A. Dijsselbloem heeft op verzoek van de Tweede Kamer een reactie en uitvoerige toelichting gegeven naar aanleiding van het bericht dat de Europese Autoriteit voor verzekeringen en bedrijfspensioenen (EIOPA) heeft besloten de rekenrente voor verplichtingen van verzekeraars te verlagen.
Naar aanleiding van Kamervragen heeft het ministerie van SZW aan het CPB gevraagd om de effecten van invoering van een bodem in de rekenrente te bepalen. Deze CPB Notitie beschrijft de gevraagde effecten.
Het Verbond van Verzekeraars heeft met belangstelling kennis genomen van de uitkomsten van de EIOPA Insurance stresstest 2016. Het is voor een stabiele en solide verzekeringssector goed dat EIOPA, als Europese toezichthouder, de buffers van Europese verzekeraars toetst aan een aantal extreme stress-scenario’s. Het is positief dat uit de test blijkt dat de Nederlandse verzekeraars die zijn getoetst een hevig stress-scenario aan kunnen en een goede uitgangspositie hebben. De test maakt wel duidelijk dat een zeer lange periode van extreem lage rente impact kan hebben.
Het is voor pensioenfondsen lastig tegelijk beleggingsrisico te nemen én het renterisico af te dekken. Het nemen van beleggingsrisico is nodig om de pensioenen betaalbaar te houden. Het afdekken van renterisico voorkomt dat het pensioen tegenvalt als de rente laag is. De vraag welk pensioenstelsel deze beide aspecten het beste kan combineren is actueel door de discussie over de toekomst van het Nederlandse stelsel.
Staatssecretaris J. Klijnsma stelt naar aanleiding van Kamervragen dat de dekkingsgraden van pensioenfondsen niet te hoog zijn op grond van het Financieel Toetsingskader.
In een besluit van DNB wordt per 15 juli de voorgestelde Ultimate Forward Rate (UFR) methode ingevoerd.
Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken voelt niet voor een aanpassing van de rekenrente. Zij laat dit weten in een brief aan de Tweede Kamer. Een hogere rekenrente zou weliswaar betekenen dat er nu niet gekort hoeft te worden, maar leidt er toe dat voor toekomstige pensioenen minder geld opzij wordt gezet.
Ruim 12,5 miljoen deelnemers in pensioenfondsen worden de komende twee jaar geraakt door de pensioencrisis. Zij zien hun opgebouwde pensioen met gemiddeld 8,2 procent dalen.
De dertigjarige risicovrije rente zakte woensdag met 0,12 procent tot 1,89 procent. Die extreem lage stand brengt pensioenfondsen in het nauw en verhoogt de kans op afstempelen of premieverhoging.
Naast het huidige pensioen, komt een pensioen dat streeft naar een uitkomst die is gecompenseerd voor inflatie. Pensioenfondsen moeten straks zelf beslissen of ze over willen stappen naar het nieuwe pensioencontract of liever het oude pensioencontract willen hanteren. Dat is het voorstel voor aanvullende pensioenen van demissionair minister Kamp van Sociale Zaken.
Nederlandse pensioenfondsen zijn verder af komen te staan van de vereiste minimale dekkingsgraad van 105 procent. De gemiddelde dekkingsgraad stond eind april op 99 procent, 1 procentpunt lager dan een maand eerder.
Na een stijging in december en januari is de gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen in februari gelijk gebleven ten opzichte van de maand daarvoor.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.