Een gebrek aan concurrentie tussen banken is een belangrijke oorzaak van de lage spaarrente voor consumenten. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) op basis van onderzoek naar het functioneren van de Nederlandse spaarmarkt. Het overgrote deel van de Nederlandse spaarders heeft een spaarrekening bij één van de drie Nederlandse grootbanken (ABN Amro, ING en Rabobank) en weinig consumenten stappen over naar andere banken die een hogere rente bieden. Daardoor voelen de grootbanken onvoldoende concurrentiedruk om hun spaarrente te verhogen. De ACM doet in het voorlopige rapport aanbevelingen aan de wetgever om overstapdrempels voor consumenten te verlagen waardoor de concurrentie op de spaarmarkt zal toenemen. Dit voorlopige rapport wordt nu ter consultatie voorgelegd.
Minister Hoekstra stuurde de Eerste en Tweede Kamer een brief over negatieve spaarrente. Tevens zijn bijgevoegd de antwoorden op vragen van de Kamer over dit onderwerp.
Partijen zijn in 2005 gescheiden. De voormalige echtelijke woning is nog steeds niet verkocht. In het convenant zijn afspraken gemaakt over de echtelijke woning met een renteafspraak gekoppeld aan de verkoop.
De rente op Duitse staatsleningen is maandag tot nieuwe dieptepunten gezakt. Het rendement op 10-jarige staatsleningen van Europa's grootste economie is daardoor nagenoeg geheel verdwenen, terwijl de rente op kortere leningen nog verder onder 0 procent daalde.
De inflatie in mei was 0,8 procent. Na een stijging in april is de inflatie terug op het niveau van maart. Goedkopere vakanties en voedingsmiddelen verlaagden de inflatie. Autobrandstoffen werden duurder. Dit heeft het CBS bekendgemaakt.
Klanten van Rabobank, ING, ABN AMRO en SNS Bank worden niet goed op de hoogte gehouden van rentewijzigingen op spaarrekeningen. Dit blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Spaarrente.nl.
Het renteverschil tussen Duitse en Nederlandse obligaties is maandagochtend verder gestegen. De rente op Nederlandse 10-jarige obligaties liep na de mislukte onderhandelingen over de miljardenbezuinigingen op, terwijl het rendement op vergelijkbaar Duits staatspapier daalde.
De langetermijnrente, afgemeten aan het rendement van de jongste tienjarige staatslening, bedroeg in maart 2012 gemiddeld 2,3 procent. De rente was daarmee een fractie hoger dan in februari (2,2 procent).
Onder invloed van de gedaalde Europese rente hebben Anadolu Bank, AT Bank, Centraal Beheer Achmea en WestlandUtrecht hun spaarrente deze maand verlaagd. Spaarders kunnen daardoor geen rente van 3 procent meer krijgen op gewone vrij opneembare spaarrekeningen.
Na een stijging in december en januari is de gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen in februari gelijk gebleven ten opzichte van de maand daarvoor.
Het CBS meldde gisteren dat consument steeds meer lenen en daarbij voor dure leenvarianten kiezen. Nederlanders staan meer rood op de betaalrekening en doen vaker aankopen op krediet met de creditcard. Volgens de Volkskrant trekt het CBS de verkeerde conclusie.
Renteloze leningen werden gebruikt om successierechten te besparen. Dit ging als volgt. Vader leent zijn kind renteloos, zeg, € 500.000. Het kind zet het bedrag op een spaarrekening en trekt daarvan, zeg, € 20.000 rente per jaar. Eigenlijk is dit gewoon een schenking. Maar hierover kon tot 2010 geen schenkbelastingworden geheven.
Bij meer dan een kwart (27%) van de Nederlandse bevolking is in 2011 het spaargeld afgenomen. 37% van deze groep zegt niet meer rond te kunnen komen zonder daarbij zijn spaargeld aan te spreken.
Rentes op spaarrekeningen staan op de hoogste stand sinds 2009. LeasePlan Bank biedt op dit moment 3,2 procent op een spaarrekening zonder beperkende voorwaarden. Bank of Scotland heeft de rente gisteren naar 3,1 procent verhoogd, schrijft Sp!ts.
Nederlandse huishoudens betalen structureel meer rente voor hun hypothecaire lening, maar staan relatief goedkoper rood dan gezinnen elders in de eurozone. Bovendien is dat verschil sinds 2003 flink opgelopen.
Veel kleinere banken stunten met rentes voor termijndeposito’s met een looptijd van maximaal 1 jaar. Financieel bestuurder Jan van Rutte van ABN Amro is ‘huiverig’ voor de ontwikkeling in de spaarrentes.
Met ingang van 2012 wordt geen rente meer vergoed over een belastingteruggave. Dat heeft gevolgen voor mensen die bewust geen voorlopige aanslag aanvragen of om uitstel van aangifte verzoeken om op die manier te profiteren van de rente die de Belastingdienst biedt.
Een groot aantal geldverstrekkers heeft hun hypotheekrentes weer verlaagd. Dit geldt echter alleen voor rentevaste periodes van bijvoorbeeld vijf en tien jaar. De variabele rentes blijven al enkele maanden vrijwel gelijk.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.