Wat wordt de nieuwe spaarpremie (polis)/ inleg (SEW) bij een renteherziening? En ook is het mogelijk om gedurende de gehele looptijd een aantal rentemutaties in te voeren, zodat zichtbaar wordt wat de nieuwe inleg/ premie wordt.
Een consument vraagt de bank om de rente op een bestaande hypotheek tussentijds aan te passen, omdat de verhouding tussen de hoogte van de hypotheek en de waarde van woning (Loan to Value: LTV) is veranderd. De consument meent in aanmerking te komen voor het rentetarief in een zogenoemde lagere LTV-klasse op basis van de woningwaarde, zoals die blijkt uit een door hem aangevraagd Calcasa-rapport.
Een huiseigenaar is in 2007 met geldverstrekker een rentevaste periode van 20 jaar overeengekomen. In 2016 heeft hij geldverstrekker om een tussentijdse renteherziening gevraagd. Op 1 augustus 2016 heeft hij de afkoopkosten en administratiekosten (€26.252,16) aan de Bank betaald. In geschil is of de door geldverstrekker in rekening gebrachte afkoopkosten op grond van artikel 8 BvG, althans op basis van de algemene bepalingen in de brief van 31 mei 2016 redelijk zijn. De huiseigenaar meent dat deze bepalingen niet-transparant en onredelijk bezwarend zijn.
Een wat complexe casus met grote gevolgen voor de geldverstrekker.
Ruim 90 % van de huiseigenaren accepteert bij renteherziening ‘gewoon’ het nieuwe rentevoorstel van de hypotheek van zijn bank. Dit blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis onder 575 leden.
Van deze groep heeft bijna 60 % zelfs niet overwogen om over te stappen naar een andere geldverstrekker.
In een klacht bij Kifid stelt een consument dat de bank haar had moeten benaderen om tot verlaging van de opslag te komen. Dit met name doordat een accountmanager van de rechtsvoorganger van de Bank klager heeft geholpen bij het aflossen van de uitkering van de levensverzekering (uitkering wegens overlijden) op de hypothecaire geldlening.
Consument (klager) heeft een hypothecaire geldlening en een daaraan gekoppelde levensverzekering afgesloten. Bij het aflopen van de rentevastperiode heeft Consument voor een lager rentetarief gekozen, waardoor de premie van de levensverzekering omhoog ging. Consument vordert de verhoging van de som van netto hypotheeklasten en de premie levensverzekering door de verlaging van het rentetarief.
In een reactie op Kamervragen over spaarhypotheken gaat Minister Blok uitgebreid in op de verschillen tussen Nederland en België van de mogelijkheden tot vervroegde aflossingen en keuzes voor rentevaste perioden.
Een relatie van ons kantoor heeft vorig jaar een (extra) aflossing gedaan vanwege een schenking. Tijdens het (jaarlijkse) update gesprek kwam dit onderdeel aan de orde. Gezien de substantiële aflossing, zien wij mogelijkheden de rente te laten verlagen bij de geldverstrekker op grond van de resterende hypotheek en waarde van de woning.
Zijn de taxatie- / advieskosten voor het aan laten passen van de hypotheek (renteverlaging) wegens deze eerdere aflossing(en) fiscaal aftrekbaar? Er is geen sprake van een oversluiting naar een andere geldverstrekker, maar ‘enkel’ interne aanpassing van het rentetarief vanwege een gunstigere LTV-ratio.
Kunt u mij vertellen of jullie over een rekentool beschikken om de nieuwe maandinleg te bepalen voor een bankspaarhypotheek bij geruisloze voortzetting?
- ingangsdatum
- einddatum
- laagste inleg ooit
- hoogste inleg ooit
- doelkapitaal
- rentepercentage etc etc.
Graag hoor ik even.
Met vriendelijke groet,
----------------------------------------------------------------------------
Twee publicatie van Kifid over spaarhypotheken.
In een uitspraak wordt de consument in het gelijk gesteld vanwege de onvoldoende toegelichte hoge storting bij aanvang.
In een andere uitspraak wordt de consument geacht bekend te zijn met het principe van een spaarhypotheek (rentedaling / stijging inleg).
Rekenmodel, waarin u de consument kunt laten zien wat de impact is van een renteherziening na de eerste en tweede rentevaste periode bij banksparen.
Dit rekenmodel kunt u meegeven aan uw relatie, zodat de werking van banksparen (rentestijging = daling premie en rentedaling = stijging premie) direct zichtbaar is.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.