Een huiseigenaar (eiser) wenst zijn voormalige echtgenoot te ontslaan uit hoofdelijke aansprakelijkheid. De discussie spitst zich toe op de vraag of er sprake is van een maximale boete van 3% van het leningbedrag (in plaats van de reguliere vergoedingsrente).
De consument klaagt erover dat de bank haar niet voldoende heeft geïnformeerd over de voor- en nadelen van rentemiddeling. Bij een klantvriendelijke houding van de bank hoort volgens de consument dat de bank wijst op verschillende opties of mogelijkheden bij het aanpassen van de rente van haar hypothecaire geldlening.
De rente van de hypothecaire geldlening van de consument is - met tussenkomst van zijn financieel adviseur - verlaagd door taxatie van de woning en rentemiddeling. In de toepasselijke voorwaarden staat dat de rente die vergoed wordt over de bankspaarrekening gelijk is aan de rente die de consument is verschuldigd voor de bankspaarhypotheek.
Consument heeft een hypothecaire geldlening afgesloten bij de Bank. Na het afsluiten van de hypotheek heeft Consument in de online omgeving van de Bank een knop met 'rentemiddeling' gezien.
De klacht van Consumenten draait in de kern om de vraag of de Bank verplicht is Consumenten een tussentijdse rentewijziging op basis van rentemiddeling aan te bieden. Consument had namelijk al eerder een rentemiddeling aangevraagd en wenst nu in deze 'gemiddelde' opnieuw de rente te middelen.
Een Consument klaagt over de door de Bank in het voorstel (24 januari 2017) tot rentemiddeling opgenomen rentemiddelingsopslag. De Commissie overweegt dat wijziging van een overeenkomst instemming van beide partijen behoeft.
Per 1 juli 2019 mogen hypotheekaanbieders bij rentemiddeling, net als bij vervroegde aflossing, niet meer in rekening brengen dan het financiële nadeel dat ze door rentemiddeling hebben.
De richtlijn hypothecair krediet regelt dat aanbieders van hypothecair krediet aan consumenten geen vergoeding in rekening mogen brengen voor vervroegde aflossing van het krediet die hoger is dan het financiële nadeel dat de aanbieder als gevolg daarvan heeft. Deze bepaling is in het Besluit Gedragstoezicht financiële ondernemingen Wft (BGfo) geïmplementeerd.
Adviseur heeft Consument geadviseerd in verband met het intern oversluiten van de hypothecaire geldlening. Later is gebleken dat de geadviseerde situatie Consument in een nadelige positie brengt.
Minister Hoekstra heeft het ontwerpbesluit tot wijziging van het Besluit Gedragstoezicht financiële ondernemingen Wft in verband met de vergoeding voor de voortijdige aanpassing van de debetrentevoet bij hypothecaire kredieten aan de Eerste en Tweede Kamer toegezonden.
Een consument wenst dat de geldverstrekker rentemiddeling mogelijk maakt. De geldverstrekker biedt voor het product dat de consument heeft afgesloten geen rentemiddeling aan.
Consument stelt dat een hypotheekadviseur heeft verzuimd bij de bank te rappelleren of bij Consument na te vragen wat de stand van zaken was ten aanzien van het verzoek tot rentewijziging.
Consument klaagt over de door deBank in het voorstel tot rentemiddeling opgenomen vaste opslag op de rente van 0,2%. Deze opslag dekt, zo is namens de Bank in haar verweerschrift en ter zitting toegelicht, het risico dat Consument “uitstapt” nadat rentemiddeling is toegepast en voordat de nieuwe rentevaste periode is geëindigd.
Tijdens de plenaire vergadering (6 maart 2018) is o.a. gestemd over moties over een aflossingsvrije hypotheek voor starters, over boeterente beperken tot drie maanden en over bij rentemiddeling rekening houden met het klantbelang.
Een motie over hypotheekdelen omzetten naar een hypotheek met lagere maandlasten wordt niet door Minister Blok gesteund. Dit schrijft hij in een Kamerbrief. De motie verzoekt de regering in gesprek te gaan met hypotheekverstrekkers en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) om het mogelijk te maken dat boetevrije aflossingsdelen gebruikt worden om de hypotheek stapsgewijs over te zetten naar een lager rentetarief.
Minister Blok, minister Dijsselbloem en staatssecretaris Wiebes hebben uitgebreid antwoorden gegeven op Kamervragen over het mogelijk maken om een hypotheek met hoge rente stapsgewijs en boetevrij om te zetten in een hypotheek met een lager rentepercentage.
Minister Blok heeft de Tweede kamer een brief gestuurd over diverse toezeggingen en een motie met betrekking tot studieleningen. De toezeggingen betreffen de onderwerpen: aflossingsvrije hypotheken, de risico-opslag, advieskosten, woonboten, renteverschillen tussen aflossingsvrije en annuïtaire hypotheken, verzilverhypotheken en rentemiddeling.
Minister Dijsselbloem heeft de Tweede Kamer antwoorden gegeven op Kamervragen over de renteopslagen die banken in rekening brengen aan huiseigenaren bij het toepassen van rentemiddeling.
Minister Dijsselbloem van Financiën heeft de Tweede Kamer afschriften gestuurd van zijn brieven aan de sector waarin hij de sector verzoekt om rentemiddeling als optie aan te bieden. De minister schrijft dat inmiddels fiscaaltechnische belemmeringen bij het aanbieden van rentemiddeling zijn weggenomen.
Dit besluit bevat een goedkeuring waardoor boeterente kan worden aangemerkt als rente van schulden. Deze goedkeuring is van belang in situaties waarin de boeterente door rentemiddeling wordt verdisconteerd in het bijvoorbeeld na oversluiten overeengekomen nieuwe rentepercentage.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.