Ruim 39 duizend Nederlanders hadden eind 2020 een betalingsachterstand van minimaal 3 maanden op hun eigenwoninghypotheek. Eind 2019 waren dit er nog meer dan 49 duizend. Dit is een afname van ongeveer 20%. Dit blijkt uit de Hypotheekbarometer van Stichting BKR.
Dit besluit is een actualisatie van het besluit van 6 mei 2020. Dit besluit bevat goedkeuringen waardoor een eigenwoningschuld die onder de fiscale aflossingseis valt, blijft behoren tot de eigenwoningschuld als met de geldverstrekker een betaalpauze voor rente en aflossing wordt overeengekomen vanwege (dreigende) betalingsproblemen als gevolg van de uitbraak van het coronavirus en de daardoor ontstane aflossingsachterstand op een andere wijze dan waarin wettelijk is voorzien, wordt ingehaald.
Het goedkeuringsbesluit voor eigenwoningschulden met een fiscale aflossingseis is gepubliceerd. Ook wordt stilgestaan bij de vraag wanneer de hypotheekrenteaftrek genoten kan worden over 'nog niet voldane' rentetermijnen (die vallen onder de betaalpauze). Ook wordt het fiscale verschil in een rentevergoeding van nihil of 0% uitgewerkt.
Kredietverstrekkers zoals banken willen klanten de mogelijkheid bieden een betaalpauze van rente en aflossing aan te gaan voor maximaal zes maanden, als zij tijdens de coronacrisis tijdelijk niet aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen.
Door de huidige economische ontwikkelingen maken veel consumenten zich zorgen of zij hun hypotheeklasten nu of in de toekomst nog wel kunnen betalen. Daarom breidt de ING de reeds bestaande Hypotheek Hulp verder uit met een online test die snel en eenvoudig inzicht geeft of de hypotheek extra aandacht nodig heeft. Deze test geeft, op basis van de antwoorden op 10 vragen over de hypotheek en de huidige en toekomstige financiële situatie, een eerste beeld over de eigen hypotheeksituatie.
ING begrijpt dat klanten zich op basis van ontwikkelingen in de persoonlijke situatie zorgen kunnen maken over de betaalbaarheid van hun hypotheek. Daarom introduceert de ING De Hypotheek Hulp, een middel om klanten inzicht te geven in hun financiële situatie. Naast informatie over de economische ontwikkelingen in Nederland kunnen klanten ook inzicht krijgen in hun inkomsten en uitgaven patroon. Als klanten hier behoefte aan hebben kunnen zij bij de bank terecht voor hypotheekadvies. ING zal zelf ook proactief in gesprek gaan met haar klanten om te voorkomen dat klanten betalingsachterstanden oplopen op hun hypotheek.
Het BKR in Tiel is verbaasd dat ING-klanten die gebruikmaken van de rentepauze na vier maanden rekening moeten houden met een BKR-registratie. Dat schrijft de Telegraaf vandaag.
ING maakte gisteren bekend rentepauze te verlenen aan huiseigenaren die hun verplichtingen niet kunnen nakomen. Daar gaat wel een gesprek met een budgetcoach aan vooraf en de rentepauze wordt pas verleend als andere maatregelen onvoldoende ruimte opleveren. Volgens het FD vandaag bieden ook andere banken – o.a. Rabobank en ABN Amro – dergelijke diensten aan.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.