MijnFintool

Home Dossiers renteverlenging 1 tot 21 van 21
Kennis
26 aug 2022

SEW en vervolginleg bij renteherziening

Wat wordt de nieuwe spaarpremie (polis)/ inleg (SEW) bij een renteherziening? En ook is het mogelijk om gedurende de gehele looptijd een aantal rentemutaties in te voeren, zodat zichtbaar wordt wat de nieuwe inleg/ premie wordt.
Nieuws
10 jan 2022

Consumentenmonitor najaar 2021 over hypotheekbezitters

De AFM heeft de Consumentenmonitor (hypotheken) gepubliceerd. De AFM gebruikt de onderzoeksresultaten bij haar toezicht op de financiële markten en het versterken van het financieel welzijn in Nederland.
Nieuws
30 nov 2021

Renteverlaging doorvoeren na rentevoorstel?

In verband met het aflopen van de rentevastperiode voor de hypothecaire geldlening van de consument, heeft de bank iets meer dan drie maanden daarvoor een rentevoorstel uitgebracht aan de consument.

Advieskosten bij opname verhoogde inschrijving?

Consument stelt zich op het standpunt dat hij eerder advieskosten heeft betaald voor de verhoging van de geldlening, dat de verhoging van € 50.000,- voortvloeit uit het vorige advies en dat hij zelf alles in detail had voorbereid. Tevens heeft Consument een klacht over het niet doorvoeren van een renteverlaging gedurende de periode van het renteverlengingsvoorstel.

Afwijken automatische renteverlenging? Wijzingsformulier aangetekend versturen.

Consument stelt dat zij het wijzigingsformulier (afwijkende rentevaste periode) heeft ingevuld en haar adviseur het formulier aan de Bank heeft verzonden. Vanwege het aflopen van de rentevastperiode van twee leningen op 1 april 2019, heeft de Bank Consument bij brieven van 19 december 2018 en 27 december 2018 renteverlengingsvoorstellen gestuurd.

Kifid: Ontvangsttheorie

De Bank heeft Consument een brief met een renteverlengingsvoorstel gestuurd, maar Consument geeft aan dat hij deze brief niet ontvangen heeft.
Nieuws
5 aug 2019

Rentedaling na renteverlengingsvoorstel

Consument heeft een hypothecaire geldlening. Vanwege de aanstaande afloop van de rentevastperiode heeft de Bank aan Consument een nieuw renteaanbod uitgebracht voor een nieuwe rentevastperiode. In de periode van het aanbod en verlengingsdatum is de rente gedaald. Consument wenst deze verlaging doorgevoerd te krijgen.
Nieuws
29 jul 2019

Enkel ontkennen ontvangst renteverlengingsvoorstel volstaat niet

Consument beklaagt zich erover dat de Bank is tekortgeschoten in de uitvoering van haar dienstverlening, door zonder instemming van Consument het hypotheekrentetarief van zijn geldlening te wijzigen en de inleg van zijn spaarhypotheek te verhogen.

Moet partner meetekenen bij renteverlengingsvoorstel?

Een consument vordert dat de Bank veroordeeld wrodt om kosteloos twee leningdelen open te breken. Consument stelt dat de zorgplicht van de Bank vereist dat de Bank haar had geïnformeerd over de renteverlengingsvoorstellen die haar (inmiddels ex-)echtgenoot in 2007 had ondertekend. In 2013 zijn Consument en haar echtgenoot uit elkaar gegaan. De echtscheiding werd definitief in 2017.

Wie bewaakt doorlooptijd? De adviseur of de geldverstrekker?

De Commissie heeft geoordeeld over de vraag of de Bank te lang heeft gedaan over het beoordelen van de hypotheekaanvraag van Consument.

Kifid: bewaar stukken renteverlenging

In een klacht bij Kifid heeft een consument gesteld dat hij een rentevaste duur heeft gekozen van 5 jaar. Volgens de bank is dit 15 jaar. Bewijslast ligt bij de consument (klager), maar de bank moet haar verweer staven met gegevens uit haar administratie.

ANBO pleit voor versoepeling voorwaarden verkrijgen hypotheek

De regelgeving rond leningen en hypotheken brengt veel oudere mensen met een aflossingsvrije hypotheek in moeilijkheden. Daarom moeten banken en financiers flexibeler kunnen zijn in de voorwaarden voor een (nieuwe) lening of hypotheek. Dat zegt ANBO-bestuurder Liane den Haan eerder bij EenVandaag naar aanleiding van een onderzoek dat zij samen met EenVandaag uitvoerden onder ruim 4000 ANBO-leden en niet-leden.

Kleinschalig onderzoek VEH onder huiseigenaren renteherziening

Ruim 90 % van de huiseigenaren accepteert bij renteherziening ‘gewoon’ het nieuwe rentevoorstel van de hypotheek van zijn bank. Dit blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis onder 575 leden. Van deze groep heeft bijna 60 % zelfs niet overwogen om over te stappen naar een andere geldverstrekker.

Kifid: geldverstrekker heeft geen glazen bol (renteverwachting)

Een consument (klager) heeft de bestaande overeenkomst van hypothecaire geldlening opengebroken en heeft gekozen voor een nieuw rentetarief en een nieuwe rentevastperiode. Consument heeft de Bank voorafgaand aan deze keuze concrete vragen gesteld met betrekking tot de renteontwikkelingen van hypotheektarieven op de markt en het toekomstige beleid van de ECB. Consument heeft gesteld dat deze informatie voor hem essentieel was om tot een weloverwogen beslissing te komen.

Kifid: monitoring vastzetten rentevastperiode

Tekortkoming van een hypotheekadviseur in het verlengen van een rentevastperiode voor consument. De rentevastperiode wordt per 1 juni 2012 stilzwijgend verlengd voor de duur van zeven jaar, terwijl was afgesproken dat de adviseur zou zorgdragen voor het doorgeven aan de geldverstrekker van de keuze voor één jaar.

Rekenmodel 'Knot' hypotheek stresstest

De VDAB (Vereniging Docenten Assurantie- en Bankleer) vindt dat de stresstest hypotheekuitspraak van Klaas Knot DNB vraagtekens oproept. Klaas Knot president DNB pleitte in de 2e Kamer tijdens het ECB - debat op 13 april 2016 voor een stresstest voor startende hypotheek aanvragers vanwege de lage hypotheekrente bij het aankopen van een woning.
Nieuws
26 mei 2014

Kifid: Oversluiting hypotheek en renteherziening

Een consument had een hypothecaire geldlening waarvan de rentevaste periode zou aflopen.Omdat hij voornemens was zijn bestaande hypothecaire geldlening over te sluiten naar een andere aanbieder heeft hij zich tot zijn adviseur gewend. De adviseur heeft vervolgens een aantal hypotheekoffertes opgevraagd.
Nieuws
16 mei 2014

AFM: Duidelijke informatie bij aflopen rentevastperiode nodig voor goede keuze

Bij het aflopen van de rentevastperiode van een hypotheek is het belangrijk dat consumenten duidelijke en volledige informatie krijgen over onder meer de hoogte van de rente en de mogelijkheid om financieel advies in te winnen. Ook is het wenselijk dat consumenten informatie krijgen over de mogelijke gevolgen van een lagere hypotheekrente voor de opbouw van de spaarpot bij een (bank)spaarhypotheek.

Geldverstrekker noch failliet verklaarde intermediair aansprakelijk voor hypotheekrente keus consument

Een consument claimt schade te hebben geleden door het ontbreken van een hypotheekadvies door de geldverstrekker. Het toenmalige intermediair was eerder failliet verklaard en deze gaf geen hypotheekadviezen meer. Kifid wijst de claim van de consument af.

Advieskosten aanpassing hypotheek aftrekpost inkomstenbelasting?

Hoe te handelen met advieskosten voor de aanpassing van een hypotheek bij het invullen van de belastingaangifte? Met name het afgelopen kwartaal zijn veel adviesgesprekken gevoerd over het al dan niet aanpassen van de hypotheek in verband met de beperkingen voor SEW/KEW/BEW procucten (hoofdregel niet nieuw meer te sluiten, tenzij..).

Kifid: Renteverlengingsvoorstel stilzwijgend geaccepteerd

Uitspraak van Kifid inzake renteverlengingsvoorstel. Na verlenging lost relatie de hypotheek tussentijds af en moet vergoeding vervroegde aflossing betalen. Met deze uitspraak wordt weer het belang van nazorg en bewaking van renteverlengingen aangetoond.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1