Op dit moment kent Nederland vier vormen van lijkbezorging: begraven, cremeren, het zeemansgraf en het lichaam ter beschikking stellen aan de wetenschap. Alkalische hydrolyse, ook wel bekend als resomeren, wordt straks als nieuwe vorm toegevoegd.
In het advies presenteert de Gezondheidsraad een toetsingskader, waarna zij twee potentiële vormen van lijkbezorging daaraan toetst, namelijk alkalische hydrolyse (ook bekend als ‘resomeren’) en composteren.
De Wet op de lijkbezorging (Wlb) bepaalt welke lijkbezorgingstechnieken mogen worden toegepast na overlijden en stelt regels voor deze technieken. Op dit moment ligt besluitvorming voor over het uitbreiden van de mogelijkheden.
Minister Plasterk heeft de Tweede Kamer het rapport 'Draagvlakonderzoek resomeren' over resomeren als alternatieve wijze van lijkbezorging toegezonden.
Minister Plasterk heeft de Tweede Kamer een aanvullend TNO-rapport gestuurd over de milieueffecten van resomeren. Dit rapport is een update van een eerder rapport van TNO uit 2011 over de milieueffecten van verschillende methoden van lijkbezorging.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.