Ten opzichte van 2018 bleef het totaal aantal consumenten met een betalingsprobleem* op geregistreerde kredieten in 2019 nagenoeg gelijk. Hiervan is ruim 14% onder de 30 jaar. Het absolute aantal jongeren onder de 30 jaar met betalingsproblemen (98.890) is nog relatief laag, maar de betalingsproblemen onder jongeren tot 24 jaar zijn de afgelopen vijf jaar wel met bijna 70% gestegen.
Dit blijkt uit de eerste cijfers van de Schulden Monitor van Stichting BKR, die in juli wordt gepubliceerd.
Ongeveer de helft van de Nederlanders bestempelt hun financiële situatie als goed tot zeer goed. Volgens drie op de tien Nederlanders is hun financiële situatie de afgelopen 12 maanden verbeterd, een kwart van de Nederlanders zag de eigen financiële situatie verslechteren. Dit blijkt uit de Monitor financieel gedrag van Wijzer in geldzaken.
De Geschillencommissie Bureau Krediet Registratie heeft zes uitspraken gepubliceerd. In 3 van de 6 uitspraken wordt de consument in het gelijk gesteld. Volstaat de vooraankondiging/opeising op de brief met de acceptgiro? En houdt een registratie van 2 termijnen (€60) op een studentenkrediet van €1.000 stand?
Nederlanders staan minder rood en lossen vaker hun hypotheek af met het oog op hun pensioen. Dit blijkt uit de Monitor financieel gedrag, een trendonderzoek van platform Wijzer in geldzaken onder ruim 1.000 Nederlanders. Tegelijkertijd is er op een aantal andere aspecten van financieel gedrag minder vooruitgang.
Minister Dijsselbloem van Financiën heeft de Tweede Kamer het rapport over het onderzoek naar rood staan op een betaalrekening gestuurd dat de Autoriteit Consument & Markt op zijn verzoek heeft uitgevoerd.
Veel consumenten onderschatten de hoogte van de rente die ze over hun roodstand betalen. Rentetarieven tussen de 12% en 15% zijn gebruikelijk in de markt. Slechts een op de tien Nederlanders noemt dit als rentepercentage voor roodstand. Ook ziet de helft rood staan niet als een vorm van krediet. Dit blijkt uit onderzoek (zie link) onder 511 consumenten in opdracht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) zal deze zomer starten met een onderzoek naar roodstanden. Hierin wordt onderzocht hoe de markt voor roodstanden werkt en of er marktwerkingsproblemen zijn op deze markt.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.