MijnFintool

Home Dossiers samenwonen 1 tot 22 van 22
Nieuws
5 apr 2024

Campagne-effectonderzoek Life events

Rapportage van het effectonderzoek naar de campagne Life events. De communicatiedoelstelling is om bewustwording van burgers te creëren om, als er iets in het leven verandert, te checken of het gevolgen heeft voor belastingen of toeslagen.

Hoge Raad bevestigt standpunt Hof

Belanghebbende en zijn echtgenote hebben samen 35% van een woning in onverdeelde eigendom. De woning bestaat uit twee bouwkundig gesplitste delen, waarvan belanghebbende en zijn echtgenote er een bewonen. De waardeontwikkeling van het 35%-aandeel in de woning gaat belanghebbende en zijn echtgenote volledig aan, zodat de waardeverandering de belastingplichtige of zijn partner grotendeels aangaat.
Nieuws
25 jan 2022

Kamervragen over inkomenseffecten bij samenwonen

Staatssecretaris Van Rij gaf antwoord op Kamervragen over het artikel 'Huizentekort? Schaf de straf op samenwonen af'.
Nieuws
1 apr 2021

Verkenning leefvormen AOW

Het rapport beschrijft een drietal mogelijke varianten om het stelsel van leefvormen in de AOW voor de burger begrijpelijker te maken en voor de uitvoering eenvoudiger vorm te geven. Daarnaast is een aantal opties beschreven waarmee binnen het huidige stelsel verbeteringen behaald kunnen worden.

Relatie beëindiging onder twintigers

Twintigers wonen minder vaak samen. 24- tot 30-jarigen die wel (on)gehuwd samenwonen gaan wat vaker uit elkaar. Van degenen die op hun 24e gingen samenwonen tussen 2011 en 2015, was 23 procent binnen vijf jaar uit elkaar. Tien jaar eerder was dat nog 18 procent. De scheidingskans van twintigers met een tijdelijk arbeidscontract is hoger dan van degenen met een vast contract. Dat meldt het CBS op basis van nieuw onderzoek.

Voortduren hoofdelijke verbondenheid voor hypotheek woning ex-partner naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar.

In deze rechterlijke uitspraak is aan de orde of een ex-partner kan worden gedwongen om zijn woning te verkopen indien ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid niet mogelijk blijkt omdat de bank weigert een nieuwe lening te verstrekken.
Nieuws
28 aug 2017

Rapport Experiment inlichtingenplicht Algemene nabestaandenwet (Anw)

De SVB heeft in samenwerking met SZW een experiment uitgevoerd om te bezien wat het effect is van een persoonlijke en vriendelijke herinneringsbrief waarin nabestaanden gevraagd worden om na te gaan hoe hun leefsituatie zich verhoudt tot de wettelijke regels.

Einde samenwonen en geen aanspraak op overwaarde woning

In een uitspraak van de Rechtbank Den Haag krijgt een vrouw na bijna 15 jaar samenwonen geen aanspraak op de overwaarde. Uit deze uitspraak blijkt (wederom) het belang van goede schriftelijke afspraken.
Nieuws
2 dec 2016

Kans dat een huwelijk strandt blijft wel toenemen

De kans dat mensen die trouwen uiteindelijk zullen scheiden, is ook in de afgelopen tien jaar nog gestegen. Huwelijken zijn in de afgelopen decennia dus steeds minder stabiel geworden. In 1971 lag het totale echtscheidingspercentage nog op 12 procent. In 2015 was dit toegenomen tot bijna 40 procent. Dit meldt CBS.

Aandachtspunten bestaande huiseigenaar die gaat samenwonen

Waar dient u uw relatie op te wijzen als hij/zij in het verleden als 'alleenstaande' een NHG hypotheek heeft gesloten en nu gaat samenwonen?
Nieuws
27 jan 2014

Duidelijke regels over samenwonen en AOW-uitkering vanaf 1 februari

Ouderen met een AOW-uitkering die samenleven maar ieder een eigen (huur)huis hebben, worden vanaf 1 februari 2014 gezien als niet-samenwonend. Hierdoor ontvangen zij een hogere AOW-uitkering. De wijziging zorgt er voor dat de richtlijnen voor AOW-ers die intensief met elkaar optrekken duidelijker worden. Het wetsvoorstel is afgelopen vrijdag aangeboden aan de Tweede kamer.

Kloof tussen koopplannen en verhuisgedrag groeit

Als je mensen naar hun koopplannen vraagt en later kijkt naar hun daadwerkelijke verhuisgedrag, bestaat daartussen een grote kloof schrijft Nidi in 'DEMOS' , een bulletin over bevolking en samenleving.

Kruislings sluiten van kapitaalpolissen

Dit punt is speciaal van belang voor diegenen die op huwelijkse voorwaarden zijn getrouwd of samenwonen. Voor hen kan het kruislings sluiten van kapitaalpolissen een onbelaste uitkering opleveren i.v.m. de successiewet.
Kennis
28 feb 2012

Gewoon samenwonen

Naast het huwelijk en het geregistreerd partnerschap bestaat ook nog altijd het 'gewone' samenwonen. Voor deze samenwoners is het wenselijk dat zij vermogensrechtelijke zaken regelen in een samenlevingscontract.

Moet iemand na echtscheiding de EWR uit het verleden inbrengen bij inwonen

Man en vrouw gaan uit elkaar. Komt een "nieuwe" vrouw bij de man inwonen die ook van haar man af gaat. Huis komt op beide namen te staan en de hypotheek ook. Moet de "nieuwe" vrouw tevens haar EWR inbrengen? Zij worden geen fiscaal partner.

Mijn client woont 11 jaar samen ZONDER samenlevingscontract.

Mijn client woont 11 jaar samen ZONDER samenlevingscontract. De woning en de hypotheekschuld staat alleen op zijn naam. Zij gaan nu uit elkaar en de woning is verkocht voor EURO 285.000,- Na het inlossen van de hypotheek van EURO 200.000,- en de verkoopkosten van EURO 5000,- blijft er een overwaarde over van EURO 80.000,-. Van deze overwaarde geeft hij EURO 60.000,- aan zijn ex-partner (welke weer terug gaat naar Australie) en heeft hij EURO 20.000,- over. Inmiddels heeft client een andere woning gekocht met een aankoopprijs van EURO 215.000,-. Benodigde hypotheek EURO 216.000,- (AANKOOP + K.K. minus EURO 20.000,-). Is het nu zo dat hij in ieder geval de oude hypotheekschuld van EURO 200.000,- als eigen woningschuld kan aanhouden? Is het niet verstandig om alsnog te gaan trouwen in gemeenschap van goederen en daarna weer te scheiden zodat het vervreemdingssaldo door 2 personen wordt gedeeld i.p.v. dat mijn client nu een een vervreemdingssaldo heeft van EURO 80.000,-.

Een man en vrouw wonen al 10 jaar ongehuwd samen zonder samenlevingscontract.

Een man en vrouw wonen al 10 jaar ongehuwd samen zonder samenlevingscontract. De wet zegt: om voor een uitkering in aanmerking te komen krachtens de ANW moet men nabestaande van de overledene zijn. Nabestaande is iemand van gelijk of verschillend geslacht die als gehuwde, geregistreerde partner of als ongehuwd samenwonende een gezamenlijke huishouding voerde met de overledene. Echter, de vraag is: moet er bij ongehuwd samenwonende sprake zijn van een samenlevingscontract wil de achterblijvende partner in aanmerking komen voor de ANW aan de overige vereisten wordt voldaan, want clienten hebben een kind jonger dan 18 jaar.

Clienten wonen op verschillende adressen.

Clienten wonen op verschillende adressen. Client A heeft een E.W.R. ad EUR 150.000.=. Client B koopt de gezamenlijke woning. Beiden A en B zijn hoofdelijk aansprakelijk voor de hypothecaire geldlening. Beperkt de gerealiseerde overwaarde van client A de hypotheekrente aftrek of doet deze na het verstrijken van de termijn van vijf jaarniet meer ter zake?

Bijleenregeling

Sinds 1 januari 2004 geldt een beperking van renteaftrek voor personen die overwaarde hebben gerealiseerd bij de verkoop van hun oude woning. Dit wordt wel de bijleenregeling genoemd. Deze is van toepassing als er sprake is van een opvolgende eigen woning.
Kennis
21 feb 2013

Toedeling woning aan ex-echtgenoot kan belast zijn

Let op overdrachtsbelastingaspecten bij echtscheiding als de echtgenoten op huwelijkse voorwaarden gehuwd waren.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1