In dit besluit zijn de beleidsstandpunten opgenomen over de lijfrenteverzekering, de lijfrenterekening, het lijfrentebeleggingsrecht, de aftrek van premies voor lijfrenteverzekeringen en de aftrek van de inleg voor lijfrenterekeningen en lijfrentebeleggingsrechten als uitgaven voor inkomensvoorzieningen onder de Wet IB 2001. Ook zijn de beleidsstandpunten opgenomen over vóór 2001 gesloten lijfrenten en andere rechten op periodieke uitkeringen voor de toepassing van de Invoeringswet Wet inkomstenbelasting 2001. Daarnaast zijn beleidsstandpunten opgenomen over onderhoudsverplichtingen in de vorm van verrekening van pensioenrechten.
Minister De Jonge gaf antwoord op vragen over het bericht “De Belastingdienst snapt niet dat Aaike (41) en Ragna (41) in één huis wonen, maar geen koppel zijn: ‘Samenwonen moet als vrienden laagdrempeliger worden’”.
De Kennisgroep inkomstenbelasting niet-winst heeft de vraag beantwoord wat de gevolgen voor het fiscaal partnerschap zijn bij drie meerderjarige belastingplichtigen op een woonadres.
De consument stelt dat de bank haar bij het afsluiten van de hypothecaire geldlening
onvoldoende heeft geïnformeerd over de risico’s van het feit dat zij wel hoofdelijk
aansprakelijk werd voor de hypothecaire geldlening, maar geen mede-eigenaar van de
woning.
Als partners allebei van dezelfde persoon een schenking krijgen, worden deze schenkingen voor de berekening van schenkbelasting behandeld als één verkrijging voor het gezamenlijke bedrag. Voor erfrechtelijke verkrijgingen uit dezelfde nalatenschap geldt een soortgelijke systematiek.
Twintigers wonen minder vaak samen. 24- tot 30-jarigen die wel (on)gehuwd samenwonen gaan wat vaker uit elkaar. Van degenen die op hun 24e gingen samenwonen tussen 2011 en 2015, was 23 procent binnen vijf jaar uit elkaar. Tien jaar eerder was dat nog 18 procent. De scheidingskans van twintigers met een tijdelijk arbeidscontract is hoger dan van degenen met een vast contract. Dat meldt het CBS op basis van nieuw onderzoek.
Over het antwoord op de vraag of alimentatieplicht ook zou moeten bestaan voor informeel samenlevenden, heerst in theorie en praktijk verdeeldheid. Gelet op de maatschappelijke ontwikkelingen valt volgens de onderzoekers te overwegen een lex specialis in te voeren voor een bepaalde categorie samenlevenden. Voor hen gaat dan een alimentatieregeling gelden, tenzij zij daarvan bij overeenkomst afwijken.
In een aantal nieuwsbrieven zullen we bij de ‘draagplichtovereenkomst’ stilstaan. Aan de hand van een aantal casussen worden de 'pijnpunten' rondom een draagplichtovereenkomst weergegeven. Ook zullen we met een 'leidraad' voor notarissen komen, zodat de (hypotheek)adviseur de consument kan doorverwijzen naar de notaris.
Veel stellen wonen samen zonder te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan. Tijdens het samenwonen worden veel keuzes gemaakt die invloed hebben op hun (gezamenlijke) financiële situatie. Toch maken veel mensen hier geen afspraken over. Hierdoor lopen zij een verhoogd risico op financiële problemen. Dit blijkt uit onderzoek van Wijzer in geldzaken.
Het Gerechtshof 's-Hertogenbosch heeft in hoger beroep zich gebogen over de vraag of de overeengekomen partneralimentatie tussentijds kon worden aangepast. Bij het einde van de relatie zijn partijen overeengekomen dat de vrouw aan de man een alimentatie zou betalen, waarmee de man in staat was een andere woning te kopen.
De bestuursrechter van rechtbank Limburg heeft besloten dat het AOW pensioen van een koppel dat in de veronderstelling was duurzaam gescheiden te leven en daarom AOW ontving naar de norm voor ongehuwden niet mag worden teruggevorderd. Het aanvraagformulier was onduidelijk, aldus de rechter, en daarom kan het koppel niet worden verweten dat dit formulier onjuist is ingevuld.
De Rechtbank Noord-Holland heeft een uitspraak gedaan over de vraag of de hypotheekrente aftrekbaar was. Voor de toepassing van de Wet waardering onroerende zaken sprake is van twee afzonderlijke onroerende zaken (benedenwoning en bovenwoning).
Belastingplichtige en zijn vriendin stonden ingeschreven op respectievelijk het adres van de bovenwoning en het adres van de benedenwoning.
De Centrale Raad van Beroep oordeelt in zijn uitspraak van 13 januari 2017 dat de beperking tot ongehuwden van het Besluit regels hoofdverblijf in dezelfde woning AOW, niet in strijd is met het discriminatieverbod.
De Centrale Raad van Beroep heeft op 6 december 2016 uitspraak gedaan over een zorgbehoevende bijstandsgerechtigde die samenwoont met haar zorgverlener. In die situatie worden een samenwonende broer en zus voor de bijstand niet als gehuwden beschouwd.
De Raad heeft geoordeeld dat er geen rechtvaardiging is voor verschillende behandeling van samenwonende tweedegraadsbloedverwanten (zoals broers en zussen) en andere ongehuwd samenwonenden, indien één van hen zorgbehoevend is. Betrokkene heeft in beginsel recht op bijstand als alleenstaande.
In de praktijk gebeurt het regelmatig dat gezamenlijk een woning wordt aangekocht, terwijl de kopers niet gehuwd / geregistreerde partners zijn, maar 'samenwoners'. Wat gebeurt er bij overlijden van een van de partners, als er geen testament is, maar wel een samenlevingscontract (met verblijvingsbeding)?
Bent u niet getrouwd of geregistreerd partner, maar woont u wel samen? Dan bent u toch partners voor de erfbelasting als u voldoet aan de voorwaarden voor samenwonenden.
U kunt met of zonder notarieel samenlevingscontract samenwonen.
Clienten wonen op verschillende adressen. Client A heeft een E.W.R. ad EUR 150.000.=.
Client B koopt de gezamenlijke woning.
Beiden A en B zijn hoofdelijk aansprakelijk voor de hypothecaire geldlening.
Beperkt de gerealiseerde overwaarde van client A de hypotheekrente aftrek of doet deze na het verstrijken van de termijn van vijf jaarniet meer ter zake?
Een stel samenwonend gaan uit elkaar. Zij blijft achter en koopt ex voor x-bedrag uit. Woning stond echter geheel op haar naam. Indien zij dit uitkoopbedrag financiert middels 2e hypotheek, is de rente dan wel fiscaal aftrekbaar zij was immers al geheel eigenaar, geen financiering ter verkrijging van de woning?
Man/ vrouw samenwonend met samenlevensovk hebben in eigendom een Penthouse belast met een hypotheek groot € 374.368 Box 1.
De man heeft in eigendom een woning in Almere, onbelast. Box 3.
Penthouse verkocht - geen overwaarde- dus bijleenreg. niet van toepassing.
Het voorstel is nu om de woning in Almere te gaan bewonen. Box 3 wordt dus nu Box 1.
Tevens wil hij de lopende Spaarhypotheek van het Penthouse laten verschuiven naar de woning in Almere.
Probleem en de vraag is nu: de woning is al in eigendom als hij de hypotheek nu op deze woning laat doorlopen betreft het hier dan een box 3 lening of een box 1 ?.
De lening is namelijk niet noodzakelijk voor aankoop verbouwing etc wat wel de mogelijkheid geeft voor een box 1 lening.
Sinds 1 januari 2004 geldt een beperking van renteaftrek voor personen die overwaarde hebben gerealiseerd bij de verkoop van hun oude woning. Dit wordt wel de bijleenregeling genoemd. Deze is van toepassing als er sprake is van een opvolgende eigen woning.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.