Op 1 juli 2024 trad de Wet betaalbare huur (WBH) in werking. Met deze dwingende wetgeving zijn de aanvangshuren tot en met 186 punten (€1.157 per maand) in het middensegment gereguleerd.
Om huurders een eerlijke prijs te laten betalen voor hun woning, wil het kabinet de middenhuur reguleren en het woningwaarderingsstelsel (WWS) dwingend maken.
De Eerste Kamer heeft ingestemd met drie wetsvoorstellen die wonen betaalbaar houden voor een grote groep huurders. Hierdoor komen meer gezinnen in aanmerking voor een sociale huurwoning van een woningcorporatie.
Minister Ollongren informeerde de Tweede Kamer over de uitkomsten van het Platform hypotheken 2020. Binnen het Platform hypotheken wordt elk jaar met partijen in de sector gesproken over de belangrijkste ontwikkelingen en mogelijke knelpunten in de hypotheekverstrekking.
Huishoudens die huren in het vrije huursegment worden geconfronteerd met een beperkt aanbod van woningen en hoge woonlasten. Kopers hebben mede door belastingvoordelen vaak lagere woonuitgaven, die slechts beperkt stijgen gedurende de woonduur. Dat stelt DNB in haar DNBBulletin.
In 2021 worden de huren van dure scheefwoners verlaagd. De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel om dit te regelen met algehele stemmen aangenomen. Het gaat om huurders van een sociale huurwoning van woningcorporaties waarbij de huur te hoog is in verhouding tot het inkomen.
Met een aanpassing van het systeem van de huurtoeslag kunnen lage inkomens veel beter worden bereikt dan nu het geval is en kunnen 170.000 huishoudens uit een situatie met een hoog betaalbaarheidsrisico worden gehaald. Verbetering van de betaalbaarheid voor middeninkomens is het meest effectief en doelmatig te bereiken door de toegang tot de koopmarkt te verbeteren. Dit concludeert het EIB in de studie ‘Betaalbaarheid op de woningmarkt’.
In 2021 worden de huren van dure scheefwoners verlaagd. Het gaat dan om huurders van een sociale huurwoning van woningcorporaties waarbij de huur te hoog is in verhouding tot het inkomen.
Minister K.H. Ollongren heeft een vragenlijst van 290 stuks beantwoord. Hieronder een selectie uit deze vragen, welke betrekking hebben op de woningmarkt.
De ministerraad heeft ingestemd met het wetsvoorstel huur en inkomensgrenzen. In het wetsvoorstel staan vier maatregelen om de kansen op een betaalbare woning voor starters, kwetsbare groepen en lage en middeninkomens te vergroten.
Minister Ollongren beantwoorde de vragen van de commissie voor Binnenlandse Zaken en de Hoge Colleges van Staat/Algemene Zaken en Huis van de Koning over de Staat van de Woningmarkt.
De vaste commissie voor Binnenlandse Zaken heeft een aantal vragen (90) voorgelegd aan de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over het jaarverslag van 16 mei 2018 inzake Wonen en Rijksdienst 2017. Hieronder een selectie van vragen en antwoorden over huiseigenaren en hypotheken.
Het gemiddelde aan huurstijgingen bij woningcorporaties mag volgend jaar niet hoger zijn dan 2,4 procent. Het optrekken van de huur na een verhuizing telt daarin mee.
Vrijesectorhuurwoningen zijn voor veel huishoudens met een middeninkomen niet betaalbaar. Dit geldt met name voor de huishoudens met een lager middeninkomen die op basis van hun inkomen vaak net niet meer in de sociale huursector terecht kunnen. Zij kunnen daardoor tussen wal en schip raken. Dit concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in de studie ‘Middeninkomens op de woningmarkt. Ruimte op een krap speelveld’.
De woninghuren lagen in juli 2017 gemiddeld 1,6 procent hoger dan in juli 2016. Dit is de laagste huurstijging sinds 2010. De huurstijging van de sociale huurwoningen bij de woningcorporaties was met 1,1 procent relatief laag. Bij de overige verhuurders stegen deze huren 2,5 procent. De huren van duurdere woningen in de vrije sector stegen met 2,3 procent. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.
Het aantal huishoudens dat veel huur betaalt in verhouding tot het inkomen, is in 2015 gelijk gebleven. In dat jaar waren er 370 duizend huishoudens met huurtoeslag die “duur scheefwoonden”. In totaal ontvingen zij bijna 1,1 miljard euro huurtoeslag. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe inkomensgegevens van 2015.
Van de 384.000 huurders die in 2012 moeite hadden om hun maandelijkse woonlasten en de kosten van het levensonderhoud te betalen, had ongeveer de helft 3 jaar later nog steeds een betaalrisico. Dit concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in de verkenning Inkomensdynamiek en de betaalbaarheid van het wonen.
Het aantal midden- en hogere inkomens in het sociale huursegment is tussen 2012 en 2015 met een kwart afgenomen tot 20 procent. Deze zogeheten scheefwoners stromen na een verhuizing ook vaker door naar een koopwoning of een huurwoning in de vrije sector.
Als download is het onderzoeksrapport naar de effecten van de verhuurderheffing voor particuliere verhuurders beschikbaar.
Minister S.A. Blok heeft antwoorden gegeven op Kamervragen over de stijging van huren in de vrije sector.
SEO Economisch Onderzoek heeft een theoretische verkenning gedaan naar de kans dat het benutten van gedragseconomische inzichten het woningmarktbeleid kan verbeteren.
Het herstel van de woningmarkt zette in 2015 stevig door. In alle regio’s en bij alle woningtypen. Het aantal woningverkopen was weer bijna even hoog als voor de crisis en door prijsstijgingen nemen restschulden af. Met verplicht aflossen en verantwoorde leennormen blijft het kabinet werken aan een schokbestendige woningmarkt met lagere schulden.
Dinsdag 29 maart 2016 heeft de Eerste Kamer de Wet gegevensverstrekking Belastingdienst aangenomen. Daarin is vastgelegd dat de Belastingdienst verplicht is inkomensindicaties door te geven aan verhuurders wanneer die daarom vragen. Met een inkomensindicatie kan een verhuurder beoordelen of hij de huur voor een woning mag verhogen.
Een huishouden was in 2015 gemiddeld een derde van zijn besteedbaar inkomen kwijt aan woonlasten. Voor woningeigenaren zijn de lasten de afgelopen jaren gedaald, maar voor huurders zijn deze gestegen. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.